Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ  ΑΥΞΗΣΕΙΣ ...ΚΑΤΑ ΚΥΜΑΤΑ


Κατά …κύματα  σχεδιάζεται να καταβληθούν- με μεγάλη  καθυστέρηση  γεγονός  που προκαλεί  έντονες  αντιδράσεις  -το  δίμηνο Απριλίου-Μαίου τα 4  πακέτα αναδρομικών  και  αυξήσεων που ‘’οφείλει’’ το  υπουργείο  Εργασίας στους  συνταξιούχους.

Πρόκειται για :

1-Αναδρομικά   19 μηνων (εως 4.788  ευρω) μαζι με  αυξήσεις  (εως 252  ευρω   το μήνα)  στους συνταξιούχους  που εχουν πάνω από  30    συντάξιμα έτη, σε  εφαρμογή  του νόμου Βρούτση(ν.4670/2020) λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές  συντάξεις.

2:Αναδρομικά και αυξήσεις στους  απασχολούμενους  συνταξιούχους μετά τη μείωση του ‘πεναλτυ’ στο  30% από το  60%( νόμος  Βρούτση).

3:Αυξήσεις και αναδρομικά, τον Απρίλιο,, με το νέο σύστημα  προκαταβολής της σύνταξης με τη σχετική τροπολογία να  βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Βουλή.

4:Αναδρομικά στους  κληρονόμους  θανόντων  συνταξιούχων .

Ειδικότερα:

1. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ  ΜΕ  ΠΑΝΩ ΑΠΟ  30 ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ  ΕΤΗ :Πληροφορίες αναφέρουν  για τους  δικαιούχους  συνταξιούχους  ανω των 30  συνταξιμων ετων, ότι  πρώτα  θα καταβληθούν οι αυξήσεις και στη  συνέχεια τα αναδρομικά(από τον Οκτώβριο του 2019) ενώ θα   προηγηθούν επανυπολογισμοί δύο δόσεων, πρώτα για τους συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και μετά για τους παλαιότερους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.Μάλιστα εξετάζεται να καταβληθούν πρώτα οι αυξήσεις και τα αναδρομικά  για τους  νέους συνταξιούχους, δηλαδή  για  όσους  αποχώρησαν  μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και στη συνέχεια για τους παλιούς. Όπως εγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’τα αναδρομικά, σχεδιάζεται να πληρωθούν στον επόμενο μήνα από αυτόν που θα δοθεί η αύξηση, δηλαδή  θα γινει σε  διαφορετικο χρόνο η καταβολή της αύξησης και θα ακολουθήσει η καταβολή των αναδρομικών.Αυτό σημαινει  -στην καλυτερη περίπτωση-ότι αν  οι αυξησεις δοθούν με τις συνταξεις  Απριλίου  τότε  τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τις  συντάξεις  Μαιου.

2.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ:Οσον αφορά  στα αναδρομικά  των κληρονόμων- σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής - μετά τη  πρώτη πληρωμή που ηδη  εγινε  θα ακολουθήσουν άλλες δύο ως εξής:

* Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

* Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Με τη δεύτερη ευκαιρία διόρθωσης των αρχικών αιτήσεων δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών από κληρονομικό δικαίωμα θα μπορούν να αντλήσουν και τα δικαιολογητικά που ζητούνται ώστε η αίτησή τους να είναι πλήρης.

Τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που ζητούνται, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας που είχαν οι κληρονόμοι με τους θανόντες συνταξιούχους, είναι το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, το Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Ολα αντλούνται ηλεκτρονικά και ανάλογα με την επιλογή του πιστοποιητικού που απαιτεί η κάθε αίτηση, οι κληρονόμοι «κατευθύνονται» μέσα από τον οδηγό του ΕΦΚΑ στην αρμόδια υπηρεσία που το εκδίδει.

3.ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ :Τον Απρίλιο ξεκινά η προκαταβολή σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους (κύριας σύνταξης). Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, ενώ τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Το έναντι ποσό θα δοθεί στους δικαιούχους από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως και την στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης.Ωστόσο για τις αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και 3-4 χρόνια, εκτός από την σύνταξη θα δοθούν και αναδρομικά στους δικαιούχους, ίσα με το ποσό της προκαταβολής σύνταξης (έως 384 ευρώ) επί τους μήνες που μεσολαβούν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. 

Η προκαταβολή σύνταξης θα εφαρμοστεί τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και για τις παλαιότερες, με προτεραιότητα 70.000 περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καθόλου σύνταξη εδώ και μήνες, εκ των οποίων περίπου 15.000 εκκρεμούν από το 2018.

 Έτσι, για τους 15.000 εν αναμονή συνταξιούχους με αιτήσεις πριν από το 2018, τα αναδρομικά θα φτάνουν έως και τα 13.824 ευρώ (π.χ. 36 μήνες x 384=13.824).

Ο τρόπο υποβολής της αίτησης θα είναι απλός, καθώς οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους, ώστε να μπουν πρώτοι στις πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης ως 384 ευρώ, με τα ανάλογα αναδρομικά.

Στο εξής, η διαδικασία απονομής σύνταξης θα έχει τρία «βήματα»:

Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή
σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

Τρίτο βήμα: Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

 

4.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:Αναδρομικά έως  και ενός  έτους  και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα   λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση ( τον Απρίλιο ή το  Μάιο ),    οι  κατηγορίες  συνταξιούχων  που εργάζονται. Και αυτό   γιατί  θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση( ν. 4670/2020).Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000  συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%  (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Παντως αναδρομικά ποσά θα λάβουν οι πρώτοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι του δημοσίου που απασχολούνται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο τέλος του μήνα, με τις συντάξεις Μαρτίου. Ωστόσο από σύνολο 25.000 εργαζομένων συνταξιούχων, θα πληρωθούν μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο μόνο 540, διότι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα πληρωθούν στο άμεσο μέλλον.

Oι συνταξιούχοι του δημοσίου που πληρώνονται την επόμενη εβδομάδα είναι:

-140 εργαζόμενοι συνταξιούχοι στο δημόσιο που δεν λάμβαναν καθόλου σύνταξη και πήραν για πρώτη φορά τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 30% από την 1η Φεβρουαρίου

-400 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους θα αναπροσαρμοστεί το πέναλτι.

Οι αναδρομικές αυξήσεις για τους 400 συνταξιούχους αφορούν στο χρονικό διάστημα από τις 28/02/20 έως 31/01/21, δηλαδή 11 μήνες. Οι 140 συνταξιούχοι που ήταν σε αναστολή η σύνταξη τους με το παλαιό καθεστώς λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο, με τον νέο νόμο θα λάβουν αναδρομικά το 70% της σύνταξής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις