Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

 


ΝΕΟ ΚΥΜΑ  ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ  ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Νέο  κύμα  δικαστικών προσφυγών για  τα  αναδρομικά στα  ‘’κομμένα’’  δώρα και  τις επικουρικές συντάξεις-τα οποία  αφορούν 1,3  εκατομ. συνταξιούχους- βρίσκεται σε  εξέλιξη, ενόψει και της  απόφασης του ΣτΕ  η οποία  ανεμένεται να εκδοθεί το  δίμηνο Απριλίου-Μαίου.Οι  προσφεύγοντες εχουν μεγάλες πιθανότητες να  δικαιωθούν  δεδομένου ότι κυβέρνηση  δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων  τα οποία διεκδικούν   τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα  με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου (υπ’αριθ. 1439/2020).Δηλαδή  καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα δώρα, που αφορά το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, και τις επικουρικές συντάξεις.Μάλιστα  για το ίδιο  θέμα καταγράφονται  δικαστικές  αποφάσεις(Πρωτοδικεία) υπέρ  των συνταξιούχων.

Οπως τονίζει στα ΄ΝΕΑ’ ο εργατολόγος  Δημήτρης Μπούρλος,η μερική συμμόρφωση του Υπουργείου Εργασίας με αυτά που το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε στην πιλοτική δίκη του Ιανουαρίου 2020, άνοιξε νέο κύκλο δικαστικών προσφυγών από πλευράς συνταξιούχων, που αν μη τι άλλο διεκδικούν τις περικοπές 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάϊος 2016) και για τις επικουρικές τους συντάξεις και για τα δώρα. Δυστυχώς ενώ για κάποια περίοδο καλλιεργήθηκε ελπίδα και προσδοκία για πλήρη συμμόρφωση της Πολιτείας, αυτό μετά από λίγο διαψεύσθηκε με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το τεράστιο αυτό θέμα. Είναι προφανές-προσθέτει ο κ. Μπούρλος- ότι ούτε οι συνταξιούχοι είναι δικομανείς, ούτε παρασύρονται από προτροπές δικηγόρων. Αναγκάζονται να προσφύγουν, προκειμένου ακριβώς να διεκδικήσουν αυτά που τα ίδια τα δικαστήρια τους αναγνώρισαν με τις αποφάσεις που εξέδωσαν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημοσιονομική διάσταση του θέματος είναι σημαντικότερη, όμως πρέπει και οι αποφάσεις των δικαστηρίων να γίνονται σεβαστές στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της Πολιτεία, καταλήγει ο κ. Μπούρλος.

Από  την πλευρά του ο  δικηγόρος  Λουκάς  Αποστολίδης παρατηρεί ότι κύμα νέων αγωγών κατατίθενται στα δικαστήρια για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές στη βάση του δεδικασμένου, αναμένουν άμεσα ο e-ΕΦΚΑ να υποχρεωθεί να τους καταβάλει τα αναδρομικά και για την επικούρηση και τα δώρα εντόκως, τονίζει ο κ. Αποστολίδης.Για να προσθέσει:’’Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές, πριν την επιστροφή των αναδρομικών της σύνταξης, με την κατάθεση νέων αγωγών ,ελπίζουν βάσιμα η απόφαση του ΣτΕ να τους δικαιώσει.Να λάβουν και αυτοί αναδρομικά για επικούρηση και δώρα. Ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω από τα 1000 ευρώ (1.3 εκ. συνταξιούχοι), η επιστροφή των δώρων αποτελεί μια μεγάλη ανάσα στους καιρούς της πανδημίας’’’, καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

 Ως  γνωστόν το ανώτατο  δικαστήριο καλείται να  αποφασίσει(η δίκη  εγινε  στις  15/1/2021) αν οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016), εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012). Κι αυτό, καθώς καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα Δώρα, που αφορά το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, και τις επικουρικές συντάξεις.

Οσον αφορά στις δικαστικές  διεκδικήσεις του  τρέχοντος  έτους , ο  δικηγόρος  κ. Λουκάς Αποστολίδης,  επισημαίνει  τα ακόλουθα:

Α.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ :

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, κατόπιν της έκδοσης της υπ΄αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και την μερική συμμόρφωση της Πολιτείας σε αυτήν , έλαβαν αναδρομικά ποσά συντάξεων για την περίοδο Ιούνιος 2015- Μαϊος 2016 στην κύρια σύνταξη. Αντίστοιχα όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ δεν έλαβαν τίποτα.

Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα για να λάβουν αναδρομικά στην επικουρική καθώς και τα δώρα των εορτών και επίδομα αδείας στην κύρια και επικουρική σύνταξη.Όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές, μπορούν να καταθέσουν αγωγές μέχρι τέλη Μαρτίου 2021 χωρίς να τίθεται θέμα παραγραφής των αξιώσεών τους.

Β. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ :

Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές και έλαβαν αναδρομικά μόνο στην κύρια σύνταξη συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα για τα επιδόματα των δώρων και αδείας καθώς και για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη.

Όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές και έλαβαν αναδρομικά για την κύρια σύνταξη, μπορούν να ασκήσουν αγωγές διεκδικώντας τις περικοπές στην κύρια σύνταξη (πλέον του 11μηνου) , καθώς και τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη και τα επιδόματα των δώρων και αδείας στην κύρια σύνταξη. Η ανωτέρω κατηγορία συνταξιούχων μπορεί να ασκήσει αγωγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραγραφής των αξιώσεών τους.

Επίσης όλοι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να ασκήσουν αγωγές για την επιστροφή των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) , η επιβολή της οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική με την υπ΄αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το χρονικό διάστημα της διεκδίκησης εκτείνεται από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και την ημερομηνία άσκησης της αγωγής.

Την ίδια  ώρα δεύτερη ευκαιρία έχουν δεκάδες χιλιάδες κληρονόμοι συνταξιούχων για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις αιτήσεις τους και να μη χάσουν τα αναδρομικά 11 μηνών από την επιστροφή ακυρωθεισών μειώσεων στις συντάξεις των θανόντων συγγενών τους.Η πλατφόρμα των διορθώσεων στον e-ΕΦKΑ   τέθηκε ήδη  σε λειτιουργία  και  παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους και απορρίφθηκαν από τις πληρωμές.Αιτήσεις έχουν υποβάλει περίπου 200.000 κληρονόμοι συνταξιούχων για τις επιστροφές των αντισυνταγματικών περικοπών της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και οι πρώτοι που πληρωθηκαν πρόσφατα  από τον ΕΦΚΑ είναι 63.207 με συγγένεια α’ βαθμού και χωρίς διαθήκη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αναδρομικών στους κληρονόμους, μετά τη πρώτη πληρωμή -η οποία  έγινε-θα ακολουθήσουν άλλες δύο ως εξής:

* Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

* Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

(Η  ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣτΕ   ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ  15/1/2021

-Από 1.107 ευρώ έως 2.921 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου.

-Από 687 ευρώ έως 1.883 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ (σ.σ.: σημειωτέον ότι στις επικουρικές ΙΚΑ υπήρξε πρόσθετη μείωση 30% πάνω από τα 150 ευρώ που δεν επιστρέφεται και κατεβάζει τα αναδρομικά από τις μειώσεις που επιστρέφονται).

-Από 916 ευρώ έως 3.294 ευρώ για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και τραπεζών.

-Από 835 ευρώ έως 2.689 ευρώ για συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ (πρώην επικουρικό εμποροϋπαλλήλων).

-Από 589 ευρώ έως 2.352 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ στους οποίους επιστέφεται μόνον η μείωση νόμου 4093 γιατί δεν τους επιβλήθηκε η μείωση του νόμου 4051.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις