Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:ΠΟΙΟΙ  ΠΑΝΕ  ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ  ΠΟΙΟΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ

 

Μεγάλες  ελπίδες  εχουν οι  συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει ή  θα υποβάλλουν αγωγές εως τον  Απρίλιο,για να λάβουν τα  αναδρομικά  στα ‘’κομμένα’’ δώρα  και τις  επικουρικές, ενόψει της  απόφασης του ΣτΕ,  η οποία  πρόκειται  να εκδοθεί μέχρι τον Πάσχα  .Την ιδια  ωρα  σε  αναμονή  βρίσκονται οι  συνταξιούχοι για  αλλα  τέσσερα  πακέτα  αναδρομικών(προσωρινές συντάξεις, ανω των 30  συνταξιμων ετών , απασχολούμενοι  συνταξιούχοι και δικαιούχοι κληρονόμοι).

Ηδη με τρεις νέες αποφάσεις του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι “η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει 800 ευρώ για τα δώρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) σε όλους τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους”Πρόκειται για τις υπ’αριθ. 632/2020, 811/2020 και 843/2020 αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που αποτελούν μεγάλη δικαίωση για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν αποκλειστεί παράνομα από τα αναδρομικά του 11μήνου.Με τη δημοσίευση τέτοιων αποφάσεων, ουσιαστικά, τα Πρωτοδικεία καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει ορθά την υπ’αριθ. 2439/2020 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα εν λόγω αναδρομικά.

Σύμφωνα με  τους νομικούς  εως τώρα  έχουν   υποβάλλει  αγωγές  περίπου 270.000  συνταξιούχοι σε συνολο 1,3  εκατομ. δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο(με τις αναμενόμενες  αποφάσεις τους) θα κρίνουν αν οι  συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές δικαιούνται επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016), εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012). Κι αυτό, καθώς καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα Δώρα, που αφορά το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, και τις επικουρικές συντάξεις.Νομικοί  κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο(11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση   εδωσε  μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων  τα οποία διεκδικούν   τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα  με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν’ , όπως  τονίζουν οι  ιδιοιο   κύκλοι.

Οπως    παρατηρεί  ο  δικηγόρος  Λουκάς  Αποστολίδης,’’ οι δικαστικοί αγώνες που έχουμε ανοίξει στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο πιστεύουμε με ισχυρή νομική βεβαιότητα, ότι θα δικαιώσουν τους συνταξιούχους. Τόσο αυτούς που έχουν ασκήσει αγωγές αλλά και όσους θα ασκήσουν εντός του επόμενου 4μήνου’’.’’

 Οσον αφορά στις δικαστικές  διεκδικήσεις του  τρέχοντος  έτους , ο κ. Αποστολίδης,  επισημαίνει  τα ακόλουθα:

Α.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ :

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, κατόπιν της έκδοσης της υπ΄αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και την μερική συμμόρφωση της Πολιτείας σε αυτήν , έλαβαν αναδρομικά ποσά συντάξεων για την περίοδο Ιούνιος 2015- Μαϊος 2016 στην κύρια σύνταξη. Αντίστοιχα όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ δεν έλαβαν τίποτα.

Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα για να λάβουν αναδρομικά στην επικουρική καθώς και τα δώρα των εορτών και επίδομα αδείας στην κύρια και επικουρική σύνταξη.Όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές, μπορούν να καταθέσουν αγωγές μέχρι τέλη Μαρτίου 2021 χωρίς να τίθεται θέμα παραγραφής των αξιώσεών τους.

Β. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ :

Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές και έλαβαν αναδρομικά μόνο στην κύρια σύνταξη συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα για τα επιδόματα των δώρων και αδείας καθώς και για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη.

Όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές και έλαβαν αναδρομικά για την κύρια σύνταξη, μπορούν να ασκήσουν αγωγές διεκδικώντας τις περικοπές στην κύρια σύνταξη (πλέον του 11μηνου) , καθώς και τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη και τα επιδόματα των δώρων και αδείας στην κύρια σύνταξη. Η ανωτέρω κατηγορία συνταξιούχων μπορεί να ασκήσει αγωγές μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραγραφής των αξιώσεών τους.

Επίσης όλοι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να ασκήσουν αγωγές για την επιστροφή των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) , η επιβολή της οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική με την υπ΄αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το χρονικό διάστημα της διεκδίκησης εκτείνεται από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και την ημερομηνία άσκησης της αγωγής.

Την ίδια ωρα  ξεκινά ,την Τετάρτη η καταβολή   των αναδρομικών κληρονόμων συνταξιούχων.Ετσι στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά  στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά τη αιτηση με  όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

Επισημαίνεται ότι αναδρομικά που φθάνουν  εως και  τα 9.000  ευρω θα  λάβουν οσοι αναμένουν εως και 2  χρόνια για  να λάβουν όριστική συνταξη με το νέο σύστημα  καταβολής της Εθνικής σύνταξης ως προσωρινή.

Την ίδια ώρα βάσει του νέου  προγραμματισμού του Υπ. Εργασίας(ο  οποίος ανάλογα  με τις εξελίξεις της πανδημίας μπορεί πάλι να αλλάξει) οι αυξήσεις   του νομου  Βρούτση(με 30 συνταξιμα ετη και ανω)σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 /5/2016  σχεδιάζεται να καταβληθούν στο τέλος  Μαρτίου  , δηλαδή  με τις  συντάξεις   Απριλίου. Πάντως κυκλοι του υπουργειου  Εργασίας  κάνουν λόγο για ‘’άμεση καταβολή’’ αλλα  δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν  την ακριβή ημερομηνία  καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών .Πάντως πρώτα  θα καταβληθούν οι αυξησεις και στη  συνέχεια τα αναδρομικά(από τον Οκτωβριο του 2019).Τέλος αυξήσεις και αναδρομικά  θα καταβληθούν για συνταξιούχους που έχουν και απασχόληση, καθώς η σχετική διάταξη για τους «εργαζόμενους συνταξιούχους» που δίνει αύξηση στο 70% αντί 40% της σύνταξης,προβλέπεται από το  νόμο Βρούτση.

 

-------------------------------------------------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ

ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ  ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ   ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ

-Στις  23 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα  Tρίτη  θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

-Στις  24 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ)  που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-- -Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. 

Πηγή  :ΕΦΚΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις