Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

 


‘ΘΥΜΑ' ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  ΚΑΙ Ο  ΝΕΟΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ  ΜΙΣΘΟΣ

 

Στο… έλεος της πανδημίας  και των σοβαρών επιπτώσεων στην οικονομία και στις  επιχειρήσεις, βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού στον  ιδιωτικό  τομέα με  πιθανή νεα  παράταση της  σχετικής  διαδικασίας  η πρεμιέρα της οποίας  έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.  Η  πανδημία του κορωνοϊού και το σημαντικό πλήγμα που επέφερε σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, καθώς και στην οικονομία ευρύτερα, ανέτρεψε τα δεδομένα, αφού η προσοχή όλων στράφηκε στην προσπάθεια διασφάλισης των θέσεων εργασίας και συγκράτησης της ανεργίας σε όσον το δυνατόν χαμηλότερα ποσοστά.

Το ολο θέμα , ως γνωστόν, μεταφέρθηκε   για το τελευταίο δεκαήμερο ήμερο του Μαρτίου ώστε να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. Τονίζεται ότι σε προεκλογικό χρόνο και πριν από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για αυξήσεις στις κατώτατες αμοιβές που θα κινούνται με διπλάσια ταχύτητα από την αύξηση του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού έχει ήδη λάβει τρεις αναβολές λόγω πανδημίας, ενώ και η αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό προκάλεσε μια ακόμα μικρή καθυστέρηση. Σύμφωνα με τον νόμο το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου του 2019 υπογράφηκε η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθου και καταργήθηκε ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός. Έτσι, διαμορφώθηκαν τα εξής δεδομένα:

-Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2019 στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€  (αύξηση 11%).

-Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2019 στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).

-Ο υποκατώτατος μισθός καταργήθηκε.

-Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργήθηκε.

Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόστκαν αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.

-Το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε από τα 360€ στα 400€.

-Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξήθηκε από τα 586,08€ στα 650€.

-Αυξήθηκαν συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να φτάσει από τους θεσμούς μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία θα αποτιμάται ο αντίκτυπος της αύξησης, ενώ ετοιμάζεται και ένα σχέδιο πορίσματος από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Πάντως, σύμφωνα με τη Eurostat τριχοτομημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού, με τη διαφορά μεταξύ των 332 ευρώ που είναι ο θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός (σε 12μηνη βάση) στη Βουλγαρία και των 2.202 ευρώ του Λουξεμβούργου να φαντάζει τεράστια. Τα επίσημα στοιχεία για το ύψος του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ε.Ε. ανακοίνωσε  πρόσφατα  η Eurostat, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στη μεσαία κατηγορία των κρατών-μελών, με 758 ευρώ (650 ευρώ σε 14μηνη βάση, ήτοι με τα δώρα Χριστουγέννωνκαι Πάσχα καθώς και το επίδομα άδειας).

Υπενθυμίζεται πως αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ για την τύχη των 3ετιών. Με την επικείμενη απόφασή τους οι δικαστές θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα. Οι βιομήχανοι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν «γυμνό» μισθό για όλους χωρίς 3ετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά. Ακολούθως ο νέος κατώτατος μισθός που θα οριστεί από το υπουργικό συμβούλιο τον ερχόμενο Ιανουάριο θα πρέπει να έχει προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια εργασίας τον Φεβρουάριο του 2012.

Αν, όμως, η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους – γίνει, δηλαδή, δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Φλεβάρη επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Επίσης ο νέος μισθός θα είναι γυμνός από προσαυξήσεις και ενιαίος για όλους. Δεδομένου ότι από το 2012 ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ το μήνα.Από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα κριθεί το ύψος των αποδοχών και των μελλοντικών εργαζομένων, καθώς προβλέπεται πως τα επιδόματα προϋπηρεσίας (οι λεγόμενες 3ετίες) θα «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις