Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

 ΤΑΚΗΣ ΝΤΕΛΗΜΑΡΗΣ:40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙΩΝ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ.

Το πίστεψε.Και τα κατάφερε. Ο αγαπητός σε όλους Τάκης Κατωπόδης(Ντελημάρης), ο ‘κμπάρος’ για τους μπρανέλους,δημιούργησε και συντηρεί μόνος του, στην πόλη της Λευκάδας- εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια -το πασίγνωστο(πλέον) Μουσείο φωνογράφου και Σπανίων Ενθυμημάτων.Χωρίς εισιτήριο στην είσοδο και χωρίς καμμία κρατική βοήθεια και με μοναδικό χορηγό το μεράκι του και την αγάπη του για την παλιά Λευκάδα.
Αξιέπαινος συμβάλλοντας σημαντικά στην προβολή του νησιού μας,αν σκεφθεί κανείς ότι το μουσείο του ‘φιγουράρει’ σε μεγάλες τουριστικές ιστοσελίδες και περιοδικά ενώ κατά τους θερινούς μήνες αποτελεί την ατραξιόν στα αξιοθέατα της Λευκάδας.
Το Μουσείο Φωνογράφου και Παλιών Ενθυμημάτων Λευκάδας, είναι γεμάτο με φωνογράφους, λατέρνες, δίσκους, σπάνια χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά, νομίσματα, σφραγίδες, πίνακες και φωτογραφίες.. Ο Τάκης, η ψυχή του μουσείου είναι πάντα εκεί, δίπλα στον κάθε επισκέπτη, να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του κάθε αντικειμένου. Φεύγοντας, για να ενισχύσεις την προσπάθεια αυτή του Τάκη, μπορείς να αγοράσεις cd με παλιά ταγκό, καντάδες, οπερέτες, ρεμπέτικα, σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια. Πολλά από αυτά σε σπάνιες ηχογραφήσεις
Τα περισσότερα αντικείμενα της συλλογής του αντικατοπτρίζουν την αγάπη των Λευκαδιτών για τη μουσική και το χορό. Υπάρχουν πολλοί φωνόγραφοι (ακόμη και ένας φορητός του 1930), γραμμόφωνα, ένα ξύλινο ακορντεόν του 1850, παλαιά ραδιόφωνα με λυχνίες, από τα οποία τα περισσότερα δουλεύουν ακόμη, καθώς επίσης και μία ρομβία (ένα είδος πιανόλας, πρόγονος της λατέρνας) και πολύ όμορφοι χάρτινοι στρογγυλοί δίσκοι τους οποίους αυτή έπαιζε. Εκτίθενται, επίσης, μία σειρά παλαιών φωτογραφικών μηχανών, παλαιά κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής ερασιτεχνών ζωγράφων, δίσκοι σερβιρίσματος και διακοσμητικά κεραμικά πιάτα με όμορφα σχέδια, παραδοσιακές φορεσιές, στεφανοθήκες και διάφορα μικροέπιπλα, καθώς επίσης και όπλα και σπαθιά, μερικά από τα οποία ανήκαν σε αγωνιστές του 1821. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λευκαδίτικα, γνωστά ως «πορσάνικα», χειροποίητα μαχαίρια με τη διακοσμημένη λαβή και τα μοτίβα στη λάμα, που κατασκευάζονταν κυρίως στο χωριό Πόρος, στο νότιο τμήμα του νησιού. Εκτός απ’ όλα αυτά, το μουσείο έχει στην κατοχή του μερικά σπάνια βιβλία και ορισμένα άλλα ενθυμήματα του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, καθώς και φωτογραφίες του άλλου σημαντικού Λευκαδίτη ποιητή Άγγελου Σικελιανού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις