Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

 ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΑΚΕΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΜΑΡΤΙΟΥ-ΑΠΡΙΛΙΟΥ

-ΣΗΜΕΡΑ  ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ-ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ


Δυο νέα  πακέτα αναδρομικών-εκτός από  αυτά που προβλέπονται από το νόμο Βρούτση-έρχονται το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου ενώ σήμερα  κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους.Η τροπολογία θα προβλέπει και αναδρομική καταβολή από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.

Ετσι αναδρομικά τα οποία ανέρχονται περίπου έως και τα 9.000 ευρώ και θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να   εισπράξουν οριστική σύνταξη(με  τη   νεα διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής) ενώ  παράλληλα θα γινουν  δύο ακόμη πληρωμές  αναδρομικών στους   δικαιούχους  κληρονόμους  θανόντων  συνταξιούχων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αναδρομικών στους κληρονόμους, μετά τη  πρώτη πληρωμή- η οποία ηδη  έγινε-  θα ακολουθήσουν άλλες δύο ως εξής:

* Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

* Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Με τη δεύτερη ευκαιρία διόρθωσης των αρχικών αιτήσεων δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών από κληρονομικό δικαίωμα θα μπορούν να αντλήσουν και τα δικαιολογητικά που ζητούνται ώστε η αίτησή τους να είναι πλήρης.

Τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που ζητούνται, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας που είχαν οι κληρονόμοι με τους θανόντες συνταξιούχους, είναι το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, το Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Ολα αντλούνται ηλεκτρονικά και ανάλογα με την επιλογή του πιστοποιητικού που απαιτεί η κάθε αίτηση, οι κληρονόμοι «κατευθύνονται» μέσα από τον οδηγό του ΕΦΚΑ στην αρμόδια υπηρεσία που το εκδίδει.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των διορθώσεων στον e-ΕΦKΑ εχει ήδη  τεθεί  σε λειτουργία από   Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και  παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους και απορρίφθηκαν από τις πληρωμές.

Επίσης έρχονται  τον Απρίλιο και τα αναδρομικά της νέας προσωρινής σύνταξης, ρύθμιση που προβλέπεται σε  τροπολογία που οδεύει σημερα  στη  Βουλή

Θα  πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησηςκαι δεν παίρνουν ούτε ευρώ. Πρόκειται για μία «προ-προσωρινή» σύνταξη. Κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τρεις διαδοχικές συντάξεις:Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας). Θα παίρνει δηλ. άμεσα την «προ-προσωρινή» σύνταξη των 345-384 ευρώ.Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Θα παίρνει δηλαδή την προσωρινή που θα αντιστοιχεί στο 70% -80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου του ασφαλιστικού βίου (δηλ. ουσιαστική τη διαφορά μεταξύ της «προ-προσωρινής» και της προσωρινής) και μαζί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα που ανέμενε την προσωρινή σύναξη του.Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο στάδιο που παρεμβάλλεται στην απονομή συντάξεων είναι η άμεση πληρωμή της εθνικής σύνταξης μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με ελάχιστο ποσό τα 346 ευρώ το μήνα για 15 έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ για 20 έτη και άνω για όσους αποχωρούν με όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης, και αντίστοιχα με 242 ευρώ και 269 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας για μειωμένη.

Στη συνέχεια, θα βγαίνει η προσωρινή σύνταξηκαι μετά θα προχωρά η διαδικασία για την οριστική σύνταξη.

Με το νέο σύστημα, οι προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι θα πληρώνονται το έναντι ποσό ως 384 ευρώ άμεσα, ίσως και μέσα στον ίδιο μήνα της αίτησης, ώστε να μη μένει κανένας απλήρωτος έως ότου εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη που θα είναι και μεγαλύτερη.
 Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι -και του Δημοσίου- θα παίρνουν άμεσα τα 384 ευρώ και στη συνέχεια θα καταβάλλονται οι προσωρινές ανάλογα με τα ισχύοντα σε κάθε φορέα, δηλαδή ως 768 ευρώ οι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ως 960 ευρώ οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και το 50% των αποδοχών μισθολογίου το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι.Σύμφωνα με πληροφορίες, έναντι σύνταξη έως 384 ευρώ θα παίρνουν στο εξής και οι οφειλέτες που ως τώρα αποκλείονταν από το μέτρο της προσωρινής σύνταξης, εκτός αν πλήρωναν και κατέβαζαν το όριο της οφειλής τους μέχρι τις 20.000 ευρώ αν χρωστούσαν στον ΟΑΕΕ και ως τις 15.000 ευρώ για οφειλές στο ΕΤΑΑ.

Εναντι ποσό σύνταξης θα παίρνουν άμεσα με την αίτηση και οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικών ετών. Η διαφορά είναι ότι τώρα δεν θα χρειάζεται να περιμένουν απόφαση του Ταμείου τους που να εγκρίνει την εξαγορά, αλλά θα αρκεί να συμπληρώσουν στην αίτηση ότι ζητούν αναγνώριση πλασματικού χρόνου τον οποίο δεσμεύονται να εξαγοράσουν όποτε εκδοθεί η απόφαση.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

-Η πρώτη εφαρμογή αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Οι δικαιούχοι θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

-Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και

-Τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης στους δικαιούχους.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΤΑ  ΝΕΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΆ  ΜΕ ΤΗΝ   ΠΡΟΣΩΡΙΝΉ  ΣΥΝΤΑΞΗ

- οσοι εχουν 18 μήνες αναμονής αναδρομικά  θα πάρουν  6.912 ευρώ και θα λάβουν κάθε μήνα 384 ευρώ.

- Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 9.216 ευρώ και στην συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.

 - Αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ το μήνα μέχρι να βγει η οριστική.

-Το ποσό που θα λαμβάνουν μέσα σε ένα δίμηνο από την αίτησή τους οι συνταξιούχοι κυμαίνεται μεταξύ 345 και 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Έτσι για παράδειγμα ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης, θα λάβει προσωνινά το ποσό των 345,60 ευρώ, για 16 έτη ασφάλισης θα εισπράξει 353,28 ευρώ, για 17 έτη ασφάλισης 360,96 ευρώ, για 18 έτη 368,64 ευρώ, για 19 έτη 376,32 ευρώ και τέλος από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384 ευρώ.

-Η προσωρινή σύνταξη δεν καταργείται γι αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις και συνεχίζει να χορηγείται στους ασφαλισμένους ανάλογα με την  κατηγορία τους: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις