Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

 ΣΕ  ΔΟΣΕΙΣ  ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


Ξεκινά στα τέλη Μαρτίου(με  τις  συντάξεις  Απριλίου) η  καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών  του νόμου  Βρούτση(νεοι αυξημένοι συντελεστές αναπλήρωσης  για όσους εχουν πάνω από 30  συντάξιμα ετη), αρχικά  για περιορισμένο  αριθμό  συνταξιούχων του δημοσίου  που εξήλθαν το  2019 και δεν  έχουν έχουν προσωπική  διαφορά   ενώ  οι 200.000  δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν  τις πληρωμές το Μαίο ή  τον Ιούνιο  και αφου προηγηθεί ο επαναυπολογισμός των   συντάξεων.

Εντός  των ημερών πάντως  πρόκειται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι  ήταν ήδη συνταξιούχοι τον Μάιο του 2016,  ώστε  να  ξεκινήσει η δικαδικασία επανυπολογισμού.

Ειδικότερα με τις συντάξεις Απριλίου  σχεδιάζεται από τον  ΕΦΚΑ να καταβληθούν   αυξησεις και  αναδρομικά με το νέα  ποσοστά   αναπλήρωσης- και  τα αντιστοιχα  αναδρομικά- σε  2.000 συνταξιούχους Δημοσίου, που έχουν εισπράξει ήδη την πρώτη σύνταξή τους, αλλά υπέβαλλαν αίτηση από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Πλέον, οι  νέες συντάξεις Δημοσίου που θα αφορούν αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, εφόσον υπάρχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα καταβάλλονται με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ο λόγος που ο επανυπολογισμός ξεκινά από τους συνταξιούχους του 2019 είναι γιατί δεν έχουν προσωπική διαφορά, οπότε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα εφαρμοστούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα, απ’ ό,τι στους παλαιότερους συνταξιούχους (μέχρι το 2018) που έχουν «δύο ειδών» προσωπικές διαφορές, αυτές που συμπληρώνουν τις συντάξεις για συνταξιούχους μέχρι τις 12/5/2016 και αυτές που περιορίζουν τις μειώσεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13/6/2016 ως 31/12/2018.

Όσον αφορά τις παλαιότερες, προ του 2019, συντάξεις σε όλα τα Ταμεία εξετάζεται να γίνει ο επανυπολογισμός σε δύο στάδια, πρώτα για τους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά και κατόπιν για τους παλαιότερους (μέχρι 12/5/2016).

Πάντως στο… περίμενε για να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους είναι 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι, καθώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων για τις κατηγορίες συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα αργήσει .Θα προηγηθεί η χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης σε όσους περιμένουν ακόμη και χρόνια για την έκδοση της κύριας σύνταξής τους και στη συνέχεια θα δοθούν τα νέα ποσά των συντάξεων με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Βρούτση έναν χρόνο πριν.

Δεδομένου ότι οι πρώτες προκαταβολές σύνταξης δεν θα δοθούν πριν τον Απρίλιο, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι νέες αυξημένες συντάξεις με τα αναδρομικά που  δικαιουνται  θα δοθούν με τις συντάξεις Μαΐου ή Ιουνίου.   

Οι νέοι, μετά τις 13/5/2016, συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις σε μία δόση. 

Συμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η σχετική εγκύκλιος για τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης μιας διάταξης που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2020. 

Επισημαίνεται ότι  η  πρώτη ομάδα που αναμένεται να δει αυξήσεις και αναδρομικά είναι οι «νέοι συνταξιούχοι» δικαιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Πρόκειται περίπου για 50.000 συνταξιούχους που δικαιούνται αύξηση εφάπαξ περίπου 50 ευρώ τον μήνα, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή έχουν   ΄συγκεντρώσει’ αναδρομικά 19-20 μηνών.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να καταβληθούν τα σχετικά ποσά. Η εγκύκλιος για αυτή την κατηγορία εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και συγκεκριμενοποίησε τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Οκτωβρίου 2019 καθώς και τον επανυπολογισμό από την 1η Οκτωβρίου 2019 των συντάξεων που έχουν απονεμηθεί από 13.05.2016 μέχρι 30.09.2019.Αντίθετα, για τους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, που ήταν ήδη συνταξιούχοι τον Μάιο του 2016, εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου. Πρόκειται για όσους δικαιούνται αυξήσεις στην τσέπη σε 5 ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2020 έως και το 2024. Είναι:

-50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

-100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Δικαιώνονται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024.

Η αναπροσαρμογή των συντελεστών αναπλήρωσης εκκρεμεί από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ ανατρέχει στον Οκτώβριο του 2019.

Επισημαίνεται ότι σε εκκρεμότητα είναι  και οι αναπροσαρμογές των συντάξεων για τους συνταξιούχους που εργάζονται  καθώς δικαιούνται μικρότερη περικοπή -κατά 30% και όχι κατά 60%- και μάλιστα αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2020. Και σε αυτή την κατηγορία η αρχή γίνεται από το Δημόσιο, καθώς 540 συνταξιούχοι Δημοσίου που εργάζονταν ήδη πριν από την ψήφιση του νόμου τον περασμένο Φεβρουάριο, είδαν αναπροσαρμογή προς τα πάνω τον περασμένο μήνα.Με τις συντάξεις Μαρτίου, 140 εξ αυτών θα λάβουν αναδρομικά 12 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι 400 θα πάρουν στα τέλη Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου, αναδρομικά 13 μηνών. Επίσης, όλοι όσοι αναλάβουν εργασία από εδώ και πέρα θα πληρώνονται τη σύνταξή τους με περικοπή 30%.

Οσον αφορά  στα αναδρομικά  των κληρονόμων- σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής - μετά τη  πρώτη πληρωμή που ηδη  εγινε  θα ακολουθήσουν άλλες δύο ως εξής:

* Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

* Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Με τη δεύτερη ευκαιρία διόρθωσης των αρχικών αιτήσεων δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών από κληρονομικό δικαίωμα θα μπορούν να αντλήσουν και τα δικαιολογητικά που ζητούνται ώστε η αίτησή τους να είναι πλήρης.

Τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που ζητούνται, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας που είχαν οι κληρονόμοι με τους θανόντες συνταξιούχους, είναι το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, το Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Ολα αντλούνται ηλεκτρονικά και ανάλογα με την επιλογή του πιστοποιητικού που απαιτεί η κάθε αίτηση, οι κληρονόμοι «κατευθύνονται» μέσα από τον οδηγό του ΕΦΚΑ στην αρμόδια υπηρεσία που το εκδίδει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις