Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

 

ΠΟΤΕ  ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ –ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

 

Στις  23  Φεβρουαρίου ξεκινάει η πληρωμή  των κύριων και επικουρικών συντάξεων Μσρτίου  ,στις  26  Φεβρουαριου θα καταβληθουν τα επιδόματα και οι προνοιακές παροχές  από τον ΟΠΕΚΑ ενώ θα συνεχιστεί η καταβολη των  αναδρομικών στους κληρονόμους.

Ειδικότερα όσον αφορά  τις συντάξεις  Μαρτίου, το χρονολόγιο  πληρωμών εχει  ως εξής:

-Στις  23 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα  Tρίτη  θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

-Στις  24 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ)  που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-- -Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. 

Εξάλλου την  Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει στους δικαιούχους μία σειρά από επιδόματα και παροχές, μεταξύ των οποίων το Επίδομα Γέννησης, το Επίδομα Ενοικίου και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ). Αναλυτικά την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου ο ΟΠΕΚΑ πληρώνει στους δικαιούχους τα παρακάτω:

-Επίδομα γέννησης

-Επίδομα ενοικίου

-Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων υπερηλίκων, 

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), 

-Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, 

-Επίδομα Ομογενών, 

-Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων 

και «Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982».  

-Προνοιακά επιδόματα

Επίσης ο ΟΠΕΚΑ θα προχωρήσει στην καταβολή εννέα παροχών και προγραμμάτων με δικαιούχους άτομα με αναπηρία:

Επίδομα κίνησης

Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση

Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου

στ) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση

Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Επίδομα Παιδιού - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Εξάλλου μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού του 2021. Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στο φετινό επίδομα παιδιού εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων που είχαν το 2020, τα οποία προέκυψαν από της οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι αυξήσεις θα φανούν στις πληρωμές Μαΐου και Ιουλίου που θα έχουν ως προϋπόθεση τις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Οσον αφορά  στα αναδρομικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αναδρομικών στους κληρονόμους, μετά τη  πρώτη πληρωμή που ηδη  εγινε  θα ακολουθήσουν άλλες δύο ως εξής:

* Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

* Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Με τη δεύτερη ευκαιρία διόρθωσης των αρχικών αιτήσεων δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών από κληρονομικό δικαίωμα θα μπορούν να αντλήσουν και τα δικαιολογητικά που ζητούνται ώστε η αίτησή τους να είναι πλήρης.

Τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που ζητούνται, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας που είχαν οι κληρονόμοι με τους θανόντες συνταξιούχους, είναι το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, το Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Ολα αντλούνται ηλεκτρονικά και ανάλογα με την επιλογή του πιστοποιητικού που απαιτεί η κάθε αίτηση, οι κληρονόμοι «κατευθύνονται» μέσα από τον οδηγό του ΕΦΚΑ στην αρμόδια υπηρεσία που το εκδίδει.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των διορθώσεων στον e-ΕΦKΑ θα τεθεί σε λειτουργία από   Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και  παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους και απορρίφθηκαν από τις πληρωμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις