Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019


ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΗΛΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Αντικίνητρα για την υποδηλωμένη εργασία προωθεί το υπουργείο Εργασίας  οπως  αποκάλυψαν το περασμένο Σάββατο  ΤΑ ΝΕΑ.
.Ειδικότερα στο υπο κατάθεση αναπτυξιακό νομοσχέδιο εχει ενσωματωθεί διάταξη  η οποία θα προστατεύει όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής, που υποκρύπτει, όμως, πλήρη απασχόληση. Αυτό θα  γινει αυξάνοντας το κόστος, δηλαδή το μισθό υπέρ του εργαζομένου στις επιπλέον ώρες εργασίας, πέραν της συμφωνηθείσας .Για κάθε επιπλέον ώρα θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στον εργοδότη, με μισθό υπέρ του εργαζομένου σε ποσοστιαία αναλογία πάνω στο ωρομίσθιο.
Ειδικότερα  με την προωθούμενη  διάταξη  του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπεται η αύξηση κατά 10% του κόστους της υπερωρίας  για κάθε ώρα έως τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο νόμιμο ωράριο της πλήρους απασχόλησης. Η αύξηση θα επιβαρύνει τον εργοδότη και αντίστοιχα θα ενισχύει το ημερομίσθιο του εργαζόμενου   για την επιπλέον εργασία όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.  Η επιβάρυνση θα λειτουργεί ως αντικίνητρο  ώστε ο εργοδότης να κρίνει περισσότερο συμφέρουσα την πρόσληψη με πλήρη απασχόληση. Αν ο εργοδότης αρνείται να συμμορφωθεί , ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά το αυξημένο ημερομίσθιο.
Τονίζεται ότι η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί στο 8,94% στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας το 2018, από 12,4% το 2017, 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014, όπως διαπιστώνει η  έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση καθοριστικό ρόλο για την κάμψη της αδήλωτης εργασίας έπαιξε το τσουχτερό πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο που θεσπίστηκε στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του. Ο νέος στόχος του υπουργείου αφορά την  συρρίκνωση της υποδηλωμένης, φθηνής εργασίας σε συνδυασμό με την αύξηση της πλήρους απασχόλησης. Με την υποδηλωμένη εργασία που υπολογίζεται ότι «λειτουργεί» το 10% της αγοράς  εργασίας κυρίως οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και ο επισιτισμός, ο εργοδότης δηλώνει και ασφαλίζει τον εργαζόμενο για λιγότερες ώρες ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει πάνω από 8 ώρες. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό  δουλεύουν 12-15 ώρες την ημέρα χωρίς ρεπό για 30 ημέρες. Αυτός είναι ο κανόνας στο ζενίθ της σεζόν. Και όμως δηλώνονται και ασφαλίζονται για 4ωρη απασχόληση. Η νέα μόδα φέτος είναι η μαζική απασχόληση «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων από γραφεία της Πάτρας και της Αθήνας, τα λεγόμενα δουλεμπορικά. Αυτοί οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δε λαμβάνουν επιδόματα και αποζημιώσεις.
Με άλλη διάταξη θα καθιερωθεί ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών  προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον σκηνές βιαιοπραγίας  για την νομιμοποίηση των συνέδρων , όπως αυτές που σημειώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα.
Με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα πιστοποιείται ότι το μέλος του σωματείου φέρει την ιδιότητα του εργαζόμενου και δεν είναι συνταξιούχος η μέλος σωματείου «σφραγίδα».
Παράλληλα θα καθιερωθεί η  ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως και η  λήψη αποφάσεων, με προεξέχουσα  τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη απεργίας.
Ο ηλεκτρονικός συνδικαλισμός συνδέεται με την 4η βιομηχανική επανάσταση, τη ρομποτική και τις ραγδαίες αλλαγές  στην αγορά εργασίας καθώς εδώ και καιρό οι συνδικαλιστές προβληματίζονταν πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στους e-εργαζομένους, τους λεγόμενους και ψηφιακούς νομάδες.

Συνδικαλιστές αλλά και εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μελών των οργανώσεων.
Άλλη διάταξη θα προσδίδει νέες δυνατότητες στο σύστημα Εργάνη ώστε να λειτουργεί ως πολυεργαλείο που θα ελέγχει ποιες ώρες έχει δηλωθεί ο εργαζόμενος ότι θα δουλέψει και πόσο συχνά αυτό αλλάζει , γεγονός που κινεί την υποψία ότι υποκρύπτεται υποδηλωμένη εργασία.Επίσης η Εργάνη θα « βλέπει» πλέον όσους αμείβονται με εργόσημο . Με την προωθούμενη διάταξη , οι εργοδότες θα υποχρεωθούν , καθώς εκδίδουν το εργόσημο στο ταμείο της τράπεζας η ηλεκτρονικά , να δηλώνουν τα στοιχεία του εργαζόμενου που απασχολούν. Με τη μηχανογραφική διασύνδεση , θα μπλοκάρεται η καταβολή επιδομάτων ,όπως είναι το επίδομα ανεργίας για τα άτομα που αμείβονται με εργόσημο.

Με άλλη διάταξη θα μπαίνει και πάλι στοπ στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων αν δεν έχουν προηγουμένως καταβληθεί η ρυθμιστεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

 Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προστεθεί και μια ασφαλιστική ρύθμιση που θα αφορά στην εξίσωση των εξόδων κηδείας  που χορηγούν τα πρώην ταμεία με δεδομένο ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές από ταμείο σε ταμείο. Σήμερα υπάρχουν λίγα ευγενή ταμεία που χορηγούν ως έξοδα κηδείας το ποσό των 5.000 ευρώ ενώ το πρώην ΙΚΑ χορηγεί 700 ευρώ. Με τη διάταξη  οι γενναιόδωρες παροχές θα εξισωθούν με τις παροχές του ΙΚΑ με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων  να χάσουν  μεγάλος μέρος των  προνομίων που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα. Ακόμη, το υπουργείο εργασίας υπόσχεται ότι με τις νέες διατάξεις θα συντμηθεί ο χρόνος αναμονής για την καταβολή των εξόδων κηδείας που φτάνει σήμερα και τα δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις