Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΟΔΗΓΟΣ-8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ –ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)

ΠΟΙΟΙ –ΠΟΣΑ ΚΑΙ  ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΆΒΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Τελος στην αγωνία των συνταξιουχων για την επιστροφή των αναδρομικών πρόκειται να βάλει η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ.Το βασικό σενάριο που εεπεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει να καταβληθούν τα ‘’κουτσουρεμένα’’ αναδρομικά ενός δεκαμήνου στους συνταξιούχους.Αφορούν ποσά που κυμαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ.  Δεν αποκλείεται όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια μπορεί να δικαιωθούν με περισσότερα αναδρομικά. Πρόκειται για τα αναδρομικά του 10μήνου το οποίο μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση – βόμβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Να σημειωθεί ότι στον ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι πάνω από 1,6 εκατ. ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ υπολογίζεται ότι 1,5 εκατ. Συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αγωγές .
‘ΤΑ ΝΕΑ’ με αφορμή ερωτήσεις αναγνωστών  συνταξιουχων ετοιμασε ένα χρήσινμο οδηγό  για το όλο θέμα των αναδρομικών με την μορφή 8 ερωτήσεων-απαντήσεων:
1.Πότε αναμενεται να εκδοθει  η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ  για τα αναδρομικα των συνταξιουχων ???
  ΑΠ: Η  κρίσιμη  απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί , καθυστερεί  σημαντικά ( εκδικάστηκε στις 4-10-2017) και   αναμένεται εντός των προσεχών μηνών και πάντως  εντός του  2019 με μεγάλη πιθανότητα το  δίμηνο  Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.Η απόφαση αυτή του ΣτΕ  θα   επηρεάσει  και τις κινήσεις της  νέας πολιτικής  ηγεσίας  του υπουργείου Εργασίας.Το νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο µε όλες τις αλλαγές θα έρθει στη Βουλή µετά τη δηµοσίευση των κρίσιµων αποφάσεων του ΣτΕ ,για µια σειρά από επιµέρους µεταρρυθµίσεις του νόµου Κατρούγκαλου. Το   «κλειδί»  για τα αναδρομικά και για πόσους μήνες θα αφορούν βρίσκεται στη νέα απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου. Αν βγει συνταγματικός ο νόμος στον επανυπολογισμό συντάξεων, τότε τα αναδρομικά είναι «κλειδωμένα» για ένα 10μηνο (Ιούλιος 2015-Απρίλιος 2016) αλλά δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν μετά τον Μάιο του 2016, παρά μόνον για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Αν ο νόμος βγει αντισυνταγματικός, τότε υπάρχει ζήτημα επιστροφών και μετά το 2016, χωρίς δικαστικές προσφυγές.Ειδικότερα στην κριση  του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν βρεθεί ο επανυπολογισµός των παλαιών συντάξεων, κύριων και επικουρικών, η ενοποίηση όλων των Ταµείων σε έναν ασφαλιστικό Οργανισµό, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελµατιών, το ύψος και ο υπολογισµός των νέων συντάξεων κ.ά.Σε αυτό πλαίσιο, οι δικαστικές κρίσεις για τη συνταγµατικότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελµατιών (που µεταρρυθµίστηκαν ωστόσο πρόσφατα), αλλά και για την ένταξη αγροτών, αυτοαπασχολούµενων, δηµοσίων υπαλλήλων και µισθωτών στην ίδια ασφαλιστική στέγη, είναι κοµβικές και θα κρίνουν την επόµενη ηµέρα για τον ΕΦΚΑ. Πιο κρίσιµη θα είναι η απόφαση για τη συνταγµατικότητα του επανυπολογισµού κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς θα «δείξει» το εύρος των αναδροµικών που διεκδικούν 2,5 εκατοµµύρια συνταξιούχοι.Ιδιαίτερη σηµασία θα έχει η απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς ο επανυπολογισµός συνδυάστηκε µε περικοπές για 250.000 συνταξιούχους.Πάντως νομικοι κύκλοι επισημαίνουν ότι αν τελικά ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός τα αναδρομικά που θα επιστρέψει το Δημόσιο σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς το ποσό θα φτάσει τα 12 δισεκ. ευρώ.
2. Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για τα αναδρομικά???
ΑΠ:Πρόκειται για το σενάριο επιστροφής αναδρομικών για το δεκάμηνο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016.Για το δεκάμηνο αυτό  το κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών ποσών ανέρχεται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ, δηλαδή οι επιστροφές -πλην των δώρων- υπολογίζεται ότι κοστίζουν 180 εκατ. το μήνα.Με δεδομένα ότι θεωρείται απαγορευτικό για το Δημόσιο να επιστρέψει ένα επιπλέον ποσό αυτού του του ύψους μηνιαίας, έχει επικρατήσει η άποψη να μοιραστεί σε βάθος περίπου 6 ετών δηλάδη σε 70- 72 δόσεις.
3. Ποιες είναι οι κατηγορίες των συνταξιουχων που δικαιουνται τα αναδρομικά???
ΑΠ:Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά στις συντάξεις τους είναι οι εξής:

-.Περίπου  1,5 εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι που προέρχονται από τα ταμεία: ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Σε αυτούς  οφείλεται να επιστραφούν οι μειώσεις από τους νόμους 4051 και 4093 γιατί ο ΕΦΚΑ τις επιβάλλει παρανόμως από τον Ιούνιο του 2015 όταν κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
-.Περίπου  190.000 νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/05/2016 έως 31/12/2018 και αποδεδειγμένα πήραν μικρότερη ή καθόλου προσωπική διαφορά με το νόμο Κατρούγκαλου.
- Περίπου 300.000 συνταξιούχοι με επικουρική από τα ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ .

- Περίπου 80.000 συνταξιούχοι διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που αποχώρησαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, οι οποίοι με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, έχουν εκ νέου επανυπολογισμό σύνταξης και διακιούνται αύξηση ως και 110 ευρώ το μήνα.
--. Απόστρατοι οι οποίοι πήραν λιγότερα ή και καθόλου αναδρομικά στις πληρωμές του Δεκεμβρίου με το νόμο 4575/2018.
4.ΕΡ:Ποιο είναι το ιστορικό του προβλήματος με αναδρομικα΄των συνταξιουχων
ΑΠ:Η υπόθεση των "αναδρομικών" αφορά στις επιστροφές των περικοπών τις οποίες υπέστησαν οι συντάξεις την περίοδο 2011-2012 και τις οποίες  διεκδικούν κοντά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων.Η διεκδίκηση των συνταξιούχων  αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε (μετά από σχετικές προσφυγές) ως αντισυνταγματικές τις προαναφερθείσες μειώσεις.Ωστόσο, το Μάιο του 2016 τέθηκε σε ισχύ, αφού τον ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος "ενσωμάτωσε" τις αποφάσεις που έλαβε ο ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2011-12.Έτσι, προέκυψε ένα χρονικό, 10μηνης διάρκειας "κενό" μεταξύ του Ιουλίου του 2015 (δηλαδή τον επόμενο μήνα από την απόφαση του ΣτΕ) και του Απριλίου του 2016 (δηλαδή του μήνα πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου), κατά τον οποίο είχαν κριθεί μεν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που είχαν ισχύσει από το 2011-2012, αλλά δεν είχε τεθεί σε ισχύ (πχ αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2015) ο νόμος Κατρούγκαλου.
5..ΕΡ Ποια είναι τα ποσά που διεκδικούνται???
ΑΠ:Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ το άτομο . Οι επιστροφές για ένα δεκάμηνο για τους συνταξιούχους διαμορφώνονται ως εξής:
-Αναδρομικά έως 7.400  ευρώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου
-Αναδρομικά έως 6.770 ευρώ για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών
-Αναδρομικά έως 6.402 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ
-Αναδρομικά έως 3.300 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ
-Αναδρομικά έως 1.300 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους (με άθροισμα συντάξεων έως 1.000 ευρώ)
-Αναδρομικά έως 3.850 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ. Αν επιστραφεί και η μείωση του 7% που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του ΝΑΤ με απόφαση του Εφετείου τότε τα αναδρομικά ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ.
6. Ποιες περικοπές στους συνταξιουχους εχουν κριθεί αντισυνταγματικές?
ΑΠ:Στο  «κάδρο» των αναδροµικών περιλαµβάνονται οι πέντε περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές από το ΣτΕ το 2015:
-Μείωση κατά 12% στο τµήµα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
-Μείωση που εφαρµόζεται κλιµακωτά 5%-20% για συντάξεις ή άθροισµα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
-Μείωση στις επικουρικές κλιµακωτά 10%-20% από το πρώτο ευρώ.
-Πλήρης περικοπή των δώρων και επιδόµατος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.
-Περικοπή των δώρων στις επικουρικές, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.
7.ΕΡΠοιά είναι η θέση των δανειστών στο θέμα των αναδρομικών :
ΑΠ: Στην τρίτη έκθεση της Κομισιόν αναφέρονταν και το ενδεχόμενο να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – κλειδιά. Ουσιαστικά τόνιζαν την ανάγκη για λήψη ισοδύναμων μέτρων κάτι το οποίο ξορκίζει το οικονομικό επιτελείο την ώρα που επιδιώκει ανακούφιση των πολιτών από τα φορολογικά βάρη.
8..ΕΡ:Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο ολο θέμα
ΑΠΣυμφωνα με όσα δήλωσε  πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στην,  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστραφούν στους συνταξιούχους ποσά από μειώσεις  που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, στο πλαίσιο όμως των "δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις