Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2020
To  χάρτη των νεων κοινωνικών επιδομάτων που προωθεί η κυβέρνηση από το νέο ετος παρουσιάζουν ‘ΤΑ ΝΕΑ’.Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννα, η αύξηση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και το κουπόνι για τους παιδικούς σταθμούς είναι οι δράσεις στον τομέα της πρόνοιας τις οποίες θα εφαρμόσει  η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.Ολα τα επιδόματα που δίνονται σήμερα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με στόχο να ενισχυθούν .
Συγκεκριμένα:
1- Επίδομα αλληλεγγύης: Το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ( ΚΑΕ) θα  μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους (πχ μονογονεικές οικογένειες) μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων. Το κονδύλι αναμένεται το 2020 να αυξηθεί στο 1 δις ευρώ με στόχο να αντιμετωπιστούν στοχευμένα τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ωστόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία. Ειδικότερα θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Εκεί, κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.
2-Επίδομα τοκετού: Η πριμοδότηση περισσότερων από 90.000 ζευγαριών που θα κάνουν παιδί, με το επίδομα των 2.000 ευρώ θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2020. Για την καταβολή του κονδυλίου συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο, θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία εξετάζεται να διευρυνθούν για να περιλάβουν περισσότερους δικαιούχους με εξαίρεση όσες οικογένειες έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (περίπου το 15%).
.
3-Θα καταβάλλεται κανονικά και η επιδότηση ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.Το προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σήμερα έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ απευθύνεται σε 260.000 νοικοκυριά και 667.000 δικαιούχους.
4--Θα επεκταθεί στα δύο έτη μετά τον τοκετό, από 18 μήνες, η προστασία από απόλυση για τις εργαζόμενες μητέρες, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Δηλαδή θα μπορεί και επισήμως η μέλλουσα μητέρα να λάβει άδεια 4 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και τον υπόλοιπο χρόνο να τον μεταφέρει στην άδεια λοχείας.
5- Παιδικοί σταθμοί: Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, εφόσον η οικογένεια πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. 
Στο μεταξύ  εντός του  Σεπτέμβριου σχεδιάζεται  να καταβληθεί το επίδομα των πολυτέκνων και τρίτεκνων ασφαλισμένων μητέρων του ΟΓΑ χωρίς να γίνει τελικά κλήρωση .Πρόκειται για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων 1.000 ευρω  σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων 700€ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί κλήρωση όμως σύμφωνα με πληροφορίες επειδή ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος από τις προσφερόμενες θέσεις θα δοθεί σε όλες τις ασφαλισμένες.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες οι οποίες:


είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2018) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις