Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

ΟΙ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Ολο το πακέτο των 10 παρεμβάσεων του  υπουργείου Εργασίας  σε  συντάξεις, ασφαλιστικό και εργασιακά παρουσιάζουν ‘ΤΑ ΝΕΑ’.Ξεχωρίζουν οι αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιουχους, το νέο  συστημα των επικουρικων συνταξεων,οι αλλαγες στο νόμο Κατρούγκαλου και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.Ειδικότερα:
1.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Κλειδί  για τα αναδρομικά  των συνταξιουχων θα είναι η   κρίσιμη  απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου η οποία  καθυστερεί  σημαντικά ( εκδικάστηκε στις 4-10-2017) και   αναμένεται εντός των προσεχών μηνών και πάντως  εντός του  2019 με μεγάλη πιθανότητα το  δίμηνο  Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.Η απόφαση αυτή του ΣτΕ  θα   επηρεάσει  και τις κινήσεις της  νέας πολιτικής  ηγεσίας  του υπουργείου Εργασίας.Το νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο µε όλες τις αλλαγές θα έρθει στη Βουλή µετά τη δηµοσίευση των κρίσιµων αποφάσεων του ΣτΕ ,για µια σειρά από επιµέρους µεταρρυθµίσεις του νόµου Κατρούγκαλου. Ειδικότερα οσον αφορά  για τα  αναδρομικά των συνταξιουχων  το  «κλειδί»  για τα αναδρομικά και για πόσους μήνες θα αφορούν βρίσκεται στη νέα απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου. Αν βγει συνταγματικός ο νόμος στον επανυπολογισμό συντάξεων, τότε τα αναδρομικά είναι «κλειδωμένα» για ένα 10μηνο (Ιούλιος 2015-Απρίλιος 2016) αλλά δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν μετά τον Μάιο του 2016, παρά μόνον για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Αν ο νόμος βγει αντισυνταγματικός, τότε υπάρχει ζήτημα επιστροφών και μετά το 2016, χωρίς δικαστικές προσφυγές.Όπως  έγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’ το βασικο σενάριο είναι να καταβληθούν  σε δόσεις από 36  εως 60 μήνες,τα  ‘ κουτσουρεμένα’ αναδρομικά  ενός   δεκαμήνου στους συνταξιούχους.Πρόκειται για  τα αναδροµικά  του 10µήνου το οποίο  µεσολαβεί ανάµεσα στην απόφαση-βόµβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Αφορούν ποσά που κυµαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ.
2.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΑΣΙΜΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΛΥΣΗΣ:Υπογράφθηκε χτες από τον υπουργό Γιάννη Βρούτση η εγκύκλιος που καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης,δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενό του. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση η κατάργηση της εγκυκλίου «γλιτώνει» τον εργαζόμενο από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Δηλαδή ο επόμενος εργοδότης δε θα έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας το φάκελο του εργαζομένου όπου θα αναφέρονται οι λόγοι και οι αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του.

3.ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ :Η υλοποίηση της εξαγγελίας για σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός πενταετίας  προκειμένου να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ. Προς το παρόν η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει σενάρια για μείωση των εισφορών που δεν συνδέονται με την κύρια σύνταξη, όπως είναι οι εισφορές υπέρ υγείας, επικουρικής ασφάλισης και ανεργίας.Η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους αγρότες δεν έφερε την πολυπόθητη αύξηση των εσόδων γι' αυτό και εξετάζονται νέα σενάρια ελάφρυνσης των εισφορών για τους μη μισθωτούς. Εξετάζεται ακόμα και η αποσύνδεση των εισφορών από το ύψος του εισοδήματος αλλά και η επαναφορά μιας δικαιότερης κλίμακας τεκμαρτών εισοδημάτων επί των οποίων θα καταβάλλονται οι εισφορές. Καθοριστικό ρόλο ωστόσο για τις τελικές αποφάσεις θα παίξει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου Κατρούγκαλου όσον αφορά τις εισφορές των μη μισθωτών.

4.ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του δημόσιου επικουρικού σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου το ύψος τηςσύνταξηςνα καθορίζεται όχι μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ασφαλισμένου.Το νέο μοντέλο θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα με εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα και θα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021.Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αρχίσει το Σεπτέμβριο ενώ το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο ώστε η εφαρμογή του να αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2021. Με το νέο σύστημα, οι επικουρικές θα υπολογίζονται με τις ίδιες παραμέτρους, με τη μόνη διαφορά ότι οι εισφορές του ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση. Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν τότε στην αγορά εργασίας.-Η νέα επικουρική αφορά μόνο στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021.Η νέα επικουρική είναι υποχρεωτική για όλους. Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα. Κάθε ασφαλσμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.

5.ΛΕΥΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:Το υπουργείο θα καθιερώσει το λευκό μητρώο επιχειρήσεων για να επιβραβεύσει τους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών και τηρούν την εργατική νομοθεσία. τα βασικά κίνητρα που θα δοθούν θα είναι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέσω σχετικών προγραμμάτων και η υπέρβαση της γραφειοκρατίας.

6.ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ : Η επαναλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, του ασφαλιστικού βιογραφικού δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων είναι επίσης μία από τις επείγουσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Γιάννη Βρούτση την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα, τον Ιανουάριο του 2021 το 57,76% θα εκδίδεται ψηφιακά ενώ τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ενσωματωθεί το 90% των υπό έκδοση συντάξεων. Με την ψηφιοποίηση θα μειωθεί δραστικά ο όγκος των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων που ξεπερνούν τις 450.000 σύμφωνα με τον κ. Βρούτση.

7.ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΣΥΝΤΑΞΕ ΩΝ :Για την ανταποδοτικότητα των  συντάξεων η  νεα κυβέρνηση   σχεδιάζει να καθιερώσει νέους νέους , βελτιωμένους  συντελεστές αναπλήρωσης, αλλά το εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα δείξει η απόφαση του ΣτΕ. Πρόθεσή  είναι να αλλάξουν οι συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη, ώστε όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης να παίρνουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση του ΣτΕ θα δείξει ποιες αλλαγές θα γίνουν και στην ουσία ποιο θα είναι το νέο ασφαλιστικό για τα επόμενα χρόνια.Η άρση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου, σε σχέση με τα έτη εργασίας και τις εισφορές που καταβάλλονται, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.Ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/16, δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων πριμοδοτώντας όσους επιλέγουν να εισφοροδιαφεύγουν, καθώς δεν παρέχει κίνητρο ασφάλισης πέραν των 20 ετών.  Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης θα αντιμετωπιστεί με αναλογικότερους και δικαιότερους συντελεστές αναπλήρωσης.Στο πλάνο του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται η επανεξέταση των βασικών ρυθμίσεων, κυρίως η αποκατάσταση της αναλογικότητας στις συντάξεις, με βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης πρωτίστως για όσους έχουν πάνω από 30 ή 35 έτη, ώστε το τελικό ποσό σύνταξης να αντανακλά σε καλύτερη αναπλήρωση του μισθού.
8.ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ  ΝΟΜΟΣ:Σχεδιάζεται να   θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε ένα σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας. Η διάταξη που πέρασε το 2018, υπό την εποπτεία αλλά και τις πιέσεις της τρόικας των δανειστών, και προβλέπει την παρουσία του 50+1% των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργία, δεν θα αλλάξει.Απλώς, θα προστεθεί η δυνατότητα συμμετοχής μελών εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου.Η δεύτερη προωθούμενη παρέμβαση αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών κι εργαζομένων. Στόχος αυτής της διάταξης είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτήν και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει το σωματείο ή η οργάνωση. Προσοχή όμως. Η καταγραφή των μελών θα ισχύει τόσο για τις οργανώσεις των εργαζομένων όσο και για των εργοδοτών.
9.ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:Εντός  του φθινοπώρου   πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων προκειμένου οι συνταξιούχοι να δουν τι εισπράττουν από 1η Ιανουαρίου 2019.
Τονίζεται ότι  η προηγούμενη κυβέρνηση   έκρυβε   παρανόμως -προκαλώντας  θύελλα αντιδράσεων και προσφυγές στη δικαιοσύνη- σε περισσότερους από 1.500.000 παλιούς  συνταξιούχους τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου  Οι λόγοι της απόκρυψης ηταν οι παρακάτω:
 1-Για να μην δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική  προσωπική διαφορά.
2-Να μην διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν.4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.
Διευκρινιζεται ότι το ολο θέμα αφορά τις παλιές συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και 12 Μαΐου 2016(πρίν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες
Η  κατηγορία αυτή των συνταξιουχων  δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμο.
10. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ :Για το επίδομα τοκετου από 1/1/2020 θα δοθούν οριζόντια και για όλους 2.000 ευρώ για κάθε γέννα. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις  η κυβέρνηση εξετάζει να μπει ταβάνι για κάποια υψηλά εισοδήματα.  Επίσης εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε νεαρά άτομα που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Παράλληλα θα υπάρχει αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο η μητέρα να λαμβάνει την άδεια τοκετού όποτε εκείνη επιθυμεί και ενώ γίνονται διαβουλεύσεις για χαμηλό συντελεστή στα βρεφικά γάλατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις