Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ  ΣΤΙΣ  120 ΔΟΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΑ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΆ ΤΑΜΕΙΑ

Ψηφίζονται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή, διάταξεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών,  που αφορούν στη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία καθως και για τη διαδικασία έκδοσης  της ψηφιακής σύνταξης. Όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ και για την περίοδο 2017-2018 και δεν μπορούσαν να μπούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων από  σήμερα  θα μπορούν να κάνουν αίτηση καθώς θα τους δέχεται το σύστημα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας  κ. Γιάννη Βρούτση.Συγκεκριμένα , κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο κ Βρούτσης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει εκκαθάριση του ασφαλιστικού αρχείου για να μπορέσουν έτσι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία όσοι είχαν οφειλές για το διάστημα 2017-2018 και δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στη ρύθμι
Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά   ταμεία μειώνεται το επιτόκιο των δόσεων της ρύθμισης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 5% σε 3%.Η μείωση αυτή του επιτοκίου θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων) που έχουν οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε ελάφρυνση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της ρύθμισης για 10 χρόνια, δηλαδή τις 120 δόσεις.
Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, η ελάφρυνση που προσφέρει το μειωμένο επιτόκιο ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητα τους και καθιστά πιο ομαλή πλέον την περαιτέρω οικονομική τους δραστηριότητα.
Η μείωση του επιτοκίου, επίσης, καθιστά τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών πιο ελκυστική σε όλους τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες επανένταξης αρκετών συμπολιτών μας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερης ανταπόκρισης στη συνεπή καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε ρύθμιση με βελτιώσεις στις 120 δόσεις για τα νοικοκυριά.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάει τα 36 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλέτες τους 1.400.000.«Η ρύθμιση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία -καθώς δεν θα υπάρξει άλλη- για όσους συμπολίτες μας και επιχειρήσεις βρίσκονται με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τους οποίους καλώ όλους να ενταχθούν. Η μείωση του επιτοκίου στις δόσεις της ρύθμισης από 5% σε 3%, που σήμερα νομοθετούμε ήταν ένα διαρκές και δίκαιο αίτημα από την πλευρά των οφειλετών και σήμερα το κάνουμε πραγματικότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. «Βελτιώνουμε τη ρύθμιση, την κάνουμε πιο ελκυστική και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους για ένα νέο ξεκίνημα», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η διάταξη για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑπου θεωρείται το πρώτο βήμα για την ψηφιακή σύνταξη.Ειδικότερα , όπως εξήγγειλαν οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων θα επιτευχθεί με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών». Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμους και Ληξιαρχεία. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπορούν τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα η έκδοση της σύνταξης.
Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργού Γιάννη Βρούτση την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα, τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 57,76% θα εκδίδεται ψηφιακά ενώ τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ενσωματωθεί το 90% των υπό έκδοση συντάξεων.Παράλληλα θα επαναλειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, το ασφαλιστικό βιογραφικό δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις