Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019
 OI ΑΛΛΑΓΕΣ  ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Αλλαγές στην επιδοματική πολιτική προωθεί η κυβέρνηση, ενώ για το επίδομα τοκετού των 2.000 ευρώ για κάθε γέννα, θα τεθούν για το 2020 εισοδηματικά κριτίρια. Συγκεκριμένα:
Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το αρμόδιο υπουργείο:
-Επίδομα τοκετού: Εκτιμάται ότι περίπου 90.000 ζευγάρια που θα αποκτήσουν παιδί, θα λάβουν το επίδομα των 2.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2020. Για την καταβολή του κονδυλίου συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο, θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία εξετάζεται να διευρυνθούν για να περιλάβουν περισσότερους δικαιούχους με εξαίρεση όσες οικογένειες έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (περίπου το 15%).
-Επιπλέον μέτρα θα ληφθούν όπως η καθιέρωση της τηλε-εργασίας και η ημιαπασχόληση στο Δημόσιο. Επίσης αναμένεται να επεκταθεί η αδεια στα δύο έτη μετά τον τοκετό, από 18 μήνες, η προστασία από απόλυση για τις εργαζόμενες μητέρες, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Δηλαδή θα μπορεί και επισήμως η μέλλουσα μητέρα να λάβει άδεια 4 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού και τον υπόλοιπο χρόνο να τον μεταφέρει στην άδεια λοχείας.
-Επίδομα αλληλεγγύης- ΚΕΑ: Το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ( ΚΑΕ) θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους (πχ μονογονεικές οικογένειες) μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων.
-Παιδικοί σταθμοί: Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, εφόσον η οικογένειά πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
Μελετάται επίσης η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα ώστε να εξυπηρετούνται οι γονείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις