Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019


ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ 'ΧΡΥΣΕΣ' ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με στόχο οι "χρυσές συντάξεις” να μην πληρωθούν  στα  τέλη  Αυγούστου  εγινε με διαδικασία - εξπρές η νομοθετική ρυθμιση με το πλαφόν σε αυτες τις υψηλές συντάξεις.Οσοι έλαβαν περισσότερα χρήματα θα τα επιστρέψουν με παρακράτηση 20% κάθε μήνα, εφεξής. Σχετική εγκύκλιος θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Οι χαμένοι που δε θα δουν ποτέ την υψηλή σύνταξη που προσδοκούσαν είναι κυρίως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημοσιογράφοι.Το ανώτατο όριο αφορά και κάθε είδους προσαυξήσεις στις συντάξεις. Δηλαδή αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλει διπλές εισφορές.Ωστόσο από το πλαφόν εξαιρουνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετρα-παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, λόγων των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων. Δηλαδή το μικτό ποσό σ΄αυτές τις περιπτώσεις προσαυξάνεται κατά το ποσό που αντιστοιχεί.
Με το ανώτατο όριο για τις «χρυσές» συντάξει να φτάνει πλέον τα 4.608 ευρώ,- σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφιστηκε-  οι συνταξιούχοι που έχουν εισπράξει τα υπέρογκα ποσά, τα οποία έφταναν έως και τις 10.000 ευρώ τον μήνα, είναι πλέον υποχρεωμένοι δια νόμου να τα επιστρέψουν πίσω στα δημόσια ταμεία.Ταυτόχρονα, για τις εν λόγω υψηλές συντάξεις για τις οποίες εκκρεμούσε η έκδοσή τους, οι συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν ποσά, ενώ θα δοθούν αναδρομικά με τον ισχύοντα νόμο, δηλαδή με πλαφόν στα 4.608 ευρώ.Πιο συγκεκριμένα, για την επιστροφή των ποσών πίσω στα δημόσια ταμεία -χρωστούμενα στον ΕΦΚΑ - η τροπολογία του υπουργείο διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες, οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 4.608 ευρω τον μήνα:
-Νέοι συνταξιούχοι που έχουν αιτηθεί και λάβει σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ πρόκειται τουλάχιστον για 12 συνταξιούχους που εισπράττουν συντάξεις 4.500 έως 7.000 ευρώ τον μήνα με το νέο σύστημα υπολογισμού που ισχύει για όλους από τον Μάιο του 2016.
- Παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση ή ήταν ήδη συνταξιούχοι στις 13 Μαΐου του 2016. Με τον επανυπολογισμό οι συντάξεις τους ευθυγραμμίζονται σταδιακά με τις νέες συντάξεις και συνεπώς υπάρχουν και σε αυτήν την πολυπληθέστερη κατηγορία (συνολικά οι παλαιοί συνταξιούχοι είναι 2.5 εκατομμύρια) υψηλοσυνταξιούχοι. Το υπουργείο Εργασίας ερευνά το ακριβές πλήθος των παλαιών υψηλοσυνταξιούχων. 
Το πλαφόν μπήκε τελικά στα 4.608 ευρώ και ισχύει αναδρομικά. Καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις παλαιές και νέες, από τη στιγμή της έκδοσής τους ή του επανυπολογισμού τους. Αυτό σημαίνει πως όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν πάνω από 4.608 ευρώ τον μήνα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά στον ΕΦΚΑ. Ο  συμψηφισμός και η επιστροφή των επιπλέον ποσών θα γίνει με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης. 
Συνεπώς για τις 2 κατηγορίες συνταξιούχων: 
-Οι νέοι συνταξιούχοι δεν είχαν εξαρχής πλαφόν. Αρα, τα τυχόν επιπλέον ποσά ανατρέχουν στην πρώτη στιγμή έκδοσης της σύνταξής τους. 
Για παράδειγμα:
-Εστω συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 6.000 ευρώ, την οποία εισπράττει από Φεβρουάριο 2018. Οφείλει να επιστρέψει το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό των 1.390 ευρώ για 19 μήνες, δηλαδή 26.400 ευρώ. Στο εξής θα λαμβάνει 4.608 ευρώ και θα αποδίδει το 20% (900 ευρώ) για το αναδρομικό όφελος, το οποίο θα αποπληρώσει σε 28 μήνες. 
-Οι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν πλαφόν 2.000 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ στο άθροισμα συντάξεων έως 31-12-2018, οπότε η αναδρομική ισχύς του νέου πλαφόν ανατρέχει γι' αυτούς στην 1-1-2019.
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η αύξηση για όσους δικαιούνται υψηλότερη σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό προβλέπεται να γίνει όχι εφάπαξ, αλλά σε 5 ετήσιες ισόποσες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται εντός του 2019.  
Στο  μεταξύ την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση άλλαξαν από τον Ιούλιο οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.Συγκεκριμένα, οι πληρωμές «ήρθαν» νωρίτερα, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του προηγούμενου μήνα και έτσι οι συντάξεις των μη μισθωτών του πρώην ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ καταβάλλονται πλέον την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και όχι την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα όπως ίσχυε.
Αναλυτικά :
-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Αυγούστου 2019 ημέρα Τρίτη.
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Αυγούστου 2019 ημέρα Τρίτη.
-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.
-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.
-Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.
-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 29 Αυγούστου 2019 ημέρα Πέμπτη.
-Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ)θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα Τρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις