Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019KYBEΡNHTIKO OΧΙ ΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ  ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ.

Hχηρό’’ όχι ‘’για να δοθούν  τα αναδρομικά  αλλα και για το επίδομα Πάσχα  εισέπραξαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων με τους οποίους συναντήθηκε το Σάββατο  στο Μέγαρο Μαξίμου  ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Τηνη ιδια  ωρα εκδόθηκε η πρώτη δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση και συγκεκριμένα του Εφετείου Αθηνών, που ακυρώνει ενστάσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑκαι  αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για όσους έχουν προσφύγει και δικαιώθηκαν στα Πρωτοδικεία Αυτή η απόφαση του Εφετείου δημιουργεί δεδικασμένο! Διέταξε την άμεση καταβολή αναδρομικών ύψους 3.070 ευρώ.

Κατα τη συνάντηση με τους  συνταξιούχους,ο κ. Τσίπρας  απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταβληθεί εφέτος δώρο Πάσχα, σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο. Κατηγορηματικά απορριπτικός εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά, σημειώνοντας πως το κόστος των αιτημάτων τους αποτιμάται στα 4 δις. ευρώ, συνεπώς δεν μπορεί να το "σηκώσει" ο προϋπολογισμός.Δεσμεύτηκε πάντως ότι θα  υπάρξει ευνοική ρυθμιση για τις συντάξεις χηρείας ενώ θα θεσπιστούν γρήγορα οι 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία Παραλληλα υποσχέθηκε ότι δεν θα εφαρμόσει την ψηφισμένη από την Κυβέρνηση μείωση του αφορολόγητου από το 2020 (εφόσον φυσικά επανεκλεγεί).

Σύμφωνα με πληροφορίες  για τις συντάξεις  χηρείας στο νομοσχέδιο  του υπουργείου Εργασίας  για τη ρυθμιση των οφειλών  προς τα ασφαλιστικά ταμεία –το οποίο  σχεδιάζεται να κατατεθεί εντός του Απριλίου-θα προβλέπεται διάταξη για την  αναστολή της εφαρμογής του ηλικιακού ορίου στις συντάξεις της χηρείας. Ο χρόνος αναστολής θα εξαρτηθεί άμεσα από το ύψος της ανεργίας, θα ισχύει δηλαδή έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, μόνο οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά δικαιούνται τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον. Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών όταν ξεκίνησε η λήψη της σύνταξης θανάτου και δεν έχουν ανήλικα παιδιά δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας για μία 3ετία. Μετά την 3ετία ή την ενηλικίωση των παιδιών, η σύνταξη πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67.
Οσον αφορά τα αναδρομικά ,τo κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών ποσών -σε περίπτωση που επιστρέφονταν σε όλους τους συνταξιούχους- ανέρχεται σε 4,2 δισ. τον χρόνο.Για τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους, η δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης είναι της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ σε μεικτή βάση, μόνο για την επιστροφή των αναδρομικών. Παράλληλα, η ετήσια δαπάνη για την εφεξής χορήγηση των επιδομάτων στους υπαλλήλους αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ σε μεικτή βάση. Να σημειωθεί εδώ ότι οι μεν περικοπές των συντάξεων αφορούν περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και περίπου 650.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Εξαιρετικά εποικοδομητική χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, τη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, τα αιτήματα των οποίων είναι δίκαια, όπως είπε η ίδια.
Ειδικότερα, ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημά τους, που αφορά τη διευθέτηση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε 120 δόσεις καθώς και το θέμα των συντάξεων χηρείας. Για το τελευταίο ειδικότερα, θα επανέλθουν στο 70% του ποσού που λάμβανε ο/η θανών/θανούσα αντί του 50% που ισχύει σήμερα.
Συγκεκριμένα, όπως είπε η υπουργός, θα διευθετηθεί άμεσα το θέμα της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύνολο των οφειλών που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2018 και η μικρότερη δόση θα είναι 50 ευρώ. Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εκτέθηκε η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, από όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, όπου το έλλειμμα είχε φθάσει το 1,1 δισ. ευρώ και 400.000 συντάξεις δεν είχαν καταβληθεί και παρέμεναν στα συρτάρια. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η κατάσταση έχει ουσιωδώς διαφοροποιηθεί και έχουμε ένα δημοσιο ασφαλιστικό φορέα, πλεονασματικό για τρία συνεχόμενα έτη.
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι οι συνταξιούχοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την κυβέρνηση "για να σταματήσει ο κατήφορος των περικοπών" των συντάξεων και ότι σήμερα η κατάσταση έχει ουσιωδώς διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, με το 70% των εκκρεμών αιτήσεων να έχει προχωρήσει. Παράλληλα -πρόσθεσε- αναγνώρισαν το γεγονός ότι δεν περικόπηκαν οι συντάξεις, ενώ δόθηκαν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους.
Επίσης, ειδικότερα ζητήματα, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, θα διευθετηθούν το επόμενο διάστημα και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των συνταξιούχων ότι είναι εφικτό να ικανοποιηθούν.
Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα, είπε ότι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα με την προοπτική να συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020, καθώς για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος έχει κατανεμηθεί. Αναφορικά με τα αναδρομικά ειδικότερα, η υπουργός υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι, κάθε φορά που δημιουργείται χώρος, να υποστηρίζονται οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, εκπροσωπώντας το συντονιστικό των συνταξιούχων, είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Κάλεσε δε, τους συνταξιούχους να μην τρέχουν στα δικαστήρια και να πιστέψουν ότι με πολιτική απόφαση έκοψαν τις συντάξεις και με πολιτική απόφαση θα δοθούν. Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κ. Κουμπούρης δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε για την επίλυση του ζητήματος των συντάξεων χηρείας με κατάθεση τροπολογίας. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός τους είπε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα, γιατί τα χρήματα είναι πολλά.
Ενώ σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ ανέφερε ότι από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα εξετασθεί το θέμα της απόδοσής τους σε μόνιμη βάση. Για τις 120 δόσεις, ο κ. Κουμπούρης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι για όσους οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει ρύθμιση με "κούρεμα" των οφειλών και καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις, με μικρότερη δόση τα 50 ευρώ.

Στο μεταξύ η πρώτη δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση και συγκεκριμένα του Εφετείου Αθηνών, που ακυρώνει ενστάσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για όσους έχουν προσφύγει και δικαιώθηκαν στα Πρωτοδικεία.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», το δικαστήριο διέταξε την άμεση καταβολή αναδρομικών ύψους 3.070 ευρώ για δύο έτη.
Η απόφαση-σταθμός του Εφετείου Αθηνών για τα αναδρομικά των συντάξεων ανοίγει τον δρόμο για να επιστραφούν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφές χρημάτων.
Η απόφαση βγήκε από το διοικητικό εφετείο της Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και είναι η πρώτη που έχει εκδοθεί, μετά τις χιλιάδες αγωγές συνταξιούχων, η οποία δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό συνταξιούχο του ταμείου νομικών με αναδρομικά δύο ετών (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2017) και δικαιούται και επιστροφή των μειώσεων του 2018.
Το Εφετείο ήταν καταπέλτης κατά του ΕΦΚΑ καθώς απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις του και κρίθηκε οριστικά ότι η εν λόγω μειώσεις είναι παράνομες εφόσον κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290 του Ιουνίου του 2015 και από τότε θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται.
Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση διότι είναι η πρώτη που δικαιώνει συνταξιούχο με τελεσίδικα αναδρομικά και χωρίς άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο για διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων σκοπεύουν να προβούν σε αγωγές, καθώς ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της απόφασης είναι πως αναγνωρίζεται πλήρως ότι τα αναδρομικά υπερβαίνουν το διάστημα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που αποτελούσε «γκρίζα ζώνη» έως τώρα.

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ  ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΎΝΔΕΣΜΟ:
http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/monefath%20647_2019.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις