Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019


.ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΓΙΑΤΡΟΙ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ:ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Κραυγή απόγνωσης  από  τους   250.000 αυτοαπασχολούμενους  και ελεύθερους επαγγελματίες  για το νέο κυβερνητικό  χαράτσι των αναδρομικών εισφορών  για εφάπαξ και επικούριση. Ηδη το ΕΤΕΑΕΠ  ανάρτησε τα τρία ειδοποιητήρια, σε σχέση με τις αναδρομικές και τρέχουσες εισφορές του επικουρικού και του εφάπαξ .Ετσι η κυβέρνηση επιβάλλει τριπλό χαρατσι μετα  την  αύξηση που έχει προκύψει στις εισφορές των επαγγελματιών από την αύξηση του κατώτατου μισθού  καθως και την κατάργηση της έκπτωσης 15%.
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και γενικότερα το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τις ανησυχίες τους και τις προτάσεις τους για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για παλαιές οφειλές ανέλυσαν χτες  σε κοινή συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.Παράλληλα  τεκμηρίωσαν με οικονομικά στοιχεία και παραδείγματα, ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που συνεχίζουν να μαστίζονται από τις συνέπειες της κρίσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές απαιτήσεις, που συνεπάγονται εξωπραγματικά ποσά για τις πραγματικές τους οικονομικές δυνατότητές τους, τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν συνολικά, άμεσα και επιτακτικά, για κύρια σύνταξη, νέες εισφορές, για επικούρηση και εφάπαξ και αναδρομικές εισφορές του 2017 και 2018.
Στη κοινή συνέντευξη Τύπου οι τρεις πρόεδροι παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις συνολικής και ρεαλιστικής διευθέτησης των εισφορών ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μη μισθωτοί, να έχουν στοιχειώδης δυνατότητες να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους, με αιχμή την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την απομείωση του προβλεπομένου ληστρικού επιτοκίου οφειλών, θέτοντας παράλληλα τα ζητήματα της διαγραφής οφειλών και προσαυξήσεων του παρελθόντος, την εφαρμογή ρεαλιστικών κριτηρίων  στην επικείμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, ώστε να μην εξελιχθεί σε επικοινωνιακή κοροϊδία προεκλογικού τύπου και ζήτησαν αναθεώρηση των ρυθμίσεων για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσεων που οδηγούν σε μεγάλη μείωση των εισοδημάτων κυρίως των νέων εργαζομένων με «μπλοκάκι».
Με έμφαση έθεσαν οι πρόεδροι ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΟΕΕ, τις μεγάλες λειτουργικές αδυναμίες και τις τεχνολογικές αστοχίες του ΕΦΚΑ και των συνεργαζομένων με αυτόν φορέων επικούρησης, πρόνοιας και υγείας, που έχουν ως συνέπεια μεγάλα προβλήματα και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων σε θέματα υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης, μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και φτάνουν μέχρι του σημείου να καταλογίζονται στους ασφαλισμένους εισφορές που ήδη έχουν πληρώσει, με τραγικές συνέπειες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες όλων των κλάδων να μην  έχουν φάρμακα και γιατρό, και ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορούν να εργαστούν.
Σημειωνεται ότι αναρτήθηκαν ,προχτές, από το ΕΤΕΑΕΠ  τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών 250.000 μη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.Τα ειδοποιητήρια αφορούν τις εισφορές Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2019, καθώς και τις δύο πρώτες δόσεις από τις 36 του διαστήματος 1/1/2017 – 31/12/2018.
Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι   λαμβάνουν τρία ειδοποιητήρια:
* το πρώτο με την εισφορά του Φεβρουαρίου 2019 και αναδρομικά τον Ιανουάριο του 2019,
* το δεύτερο με την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα 1/1/2017 έως 31/12/2017 και
* το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις του διαστήματος από 1/1/2018 έως 31/12/2018.
Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. Ειδικά κατά την πρώτη έκδοση των ειδοποιητηρίων, ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η 12η Απριλίου 2019, με αντίστοιχη εναρκτήρια ημερομηνία πληρωμής την 5η Απριλίου 2019.Υπενθυμίζεται πως η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στα 64,5 ευρώ το μήνα (41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ). Ωστόσο από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 71,50 ευρώ το μήνα (45,50 ευρώ για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ).Από 1η Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής πέφτει στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεντευξης  Τύπου, κ. Βερβεσός (ΔΣΑ) επεσήμανε  ότι πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των αναδρομικών εισφορών (σ.σ. να είναι πάνω από 36 δόσεις) και επίσης η πρώτη καταβολή να γίνει τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο.
Ο κ. Κόλλιας (ΟΕΕ), , αναφέρθηκε αναλυτικά στην τριπλή αύξηση που έχει προκύψει στις εισφορές των επαγγελματιών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού τους και από το γεγονός ότι οι εισφορές δεν αποτελούν "έξοδο" και δεν αφαιρούνται από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΟΕΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσυνδεθεί ο κατώτατος μισθός από τις κατώτατες εισφορές των αυτοαπασχολουμένων.Από πλευράς ΔΣΑ τονίστηκε επίσης ότι όποιος επαγγελματίας πληρώσει τις κατώτατες εισφορές (επί των 586 ευρώ τον μήνα) για 40 χρόνια θα λάβει κύρια σύνταξη ύψους 634 Όσον αφορά τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις τους, αυτές αναμένεται να φτάνουν τα 100 ευρώ.Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, οι επικουρικές συντάξεις των δικηγόρων πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ανέρχονταν στα 330 ευρώ μικτά, ενώ πλέον έχουν φτάσει στα 180 ευρώ μικτά.Ο ίδιος τόνισε ότι η αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των κατασχέσεων για ασφαλιστικά χρέη, οι οποίες γίνονται χωρίς προειδοποίηση στους οφειλέτες.
Τέλος ο  πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, στονισε ότι είναι αδύνατη η πληρωμή των τριπλών εισφορών από την πλειοψηφία των μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις