ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:ΜΠΑΡΑΖ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας) και συμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο .Σημερα πραγματοποιείται Παναττική Στάση Εργασίας από τις 12.00 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ εχει καλέσει τους ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους να ασκήσουν αγωγές έως τις 15 Μαρτίου 2019 ή το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα, προκειμένου να μην χάσουν τα αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα.Σε νομική γνωμοδότηση που απέστειλε στις 42 Ομοσπονδίες–μέλη της, μετά την πρόσφατη εξέταση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ «κρούει τον κώδωνα» στους υπαλλήλους του Δημοσίου που θέλουν να κατοχυρώσουν τα αναδρομικά τους.
Την ιδια ωρα σημαντικές απώλειες στο εισόδημα τους έχουν μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, καθώς υπολογίζεται πως χάθηκε πάνω από το 30% του εισοδήματος τους. Μάλιστα από το 2011 έως το 2017 το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού (πλην ένστολων) στο δημόσιο ψαλιδίστηκε κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και από τα 10,1 δισεκατομμύρια το 2011 υποχώρησε στα 8.8 δισεκατομμύρια το 2017.Με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνέντευξη τύπου χτες παρουσίασε αναλυτικά τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Ειδικότερα διεκδικεί:
– Τη χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2013 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.
-Την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν από τις περικοπές των μνημονίων.
-Την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών, ώστε να μην υπάρχει παράταση της αβεβαιότητας.
Με βάση τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου, 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας). Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%.
Σημαντική είναι η εξάπλωση, που καταγράφεται στις ευέλικτες μορφές στο δημόσιο λόγω της «ρήτρας» που είχε επιβληθεί στις προσλήψεις (απαιτούνταν συγκεκριμένος αριθμός αποχωρήσεων για να γίνει πρόσληψη). Ειδικότερα ο αριθμός των συμβασιούχων και εποχικών από τις 54.150 το 2012 έφτασε τις 80.962 το 2018.
Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων – με έμφαση σε ευαίσθητους τομείς όπως η παιδεία και η υγεία- αποτελεί προτεραιότητα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Για το σκοπό αυτό ζητείται να υπάρξει διακομματική συναίνεση, ώστε να υπάρξει ένας ξεκάθαρος «οδικός» χάρτης στις προσλήψεις για τα επόμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Γιάννης Πάιδας, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, σημείωσε πως «πρώτος στόχος είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση η χορήγηση επιδομάτων. Παράλληλα διεκδικούμε την άμεση λύση του θέματος με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Είναι χαρακτηριστικά πως στα χρόνια των μνημονίων ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο μειώθηκε κατά 129.962 άτομα και μάλιστα το πρόβλημα είναι έντονο σε κρίσιμους τομείς».
Ο αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Δημήτρης Μπράτης υπογράμμισε πως «καλούμε τον κύριο Τσακαλώτο να κάνει μία πολιτική δήλωση ότι αν υπάρξει θετική απόφαση στο ΣτΕ θα καταβάλλει τα αναδρομικά. Για να μην αναγκάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν αγωγές». Παράλληλα σημείωσε πως «στα μνημονιακά χρόνια υπήρξαν έξι νόμοι για τη δημόσια διοίκηση. Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι το σύστημα, επιβάλλεται να υπάρξει σταθερότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου