Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ  ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ  ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Εργασιακός μεσαίωνας επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα οπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι  μένουν απλήρωτοι εως και ένα ετος  την ίδια ώρα που οι ευελικτες μορφές απασχόλησης  αποτελουν  πλέον καθεστώς .Παράλληλα  γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 317 ευρώ(καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ). Ενώ    καταγραφονται καθημερινά παραβιάσεις του ωραρίου, μη πληρωμή υπερωριών και εντατικοποίηση της εργασίας.

.Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου  παρατηρεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Ιιδωτικών  Υπαλληλων Ελλάδος Δημήτρης Καραγεωργόπουλος ο οποίος επισημαίνει ότι το κλίμα της εργοδοτικής  τρομοκρατίας προς τους  εργαζόμενους εχει λάβει ανεξέλεγκτες   διατάσεις.

Το θεμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας ερχεται στην επικαιρότητα μετά τη σωρεία αντιδράσεων που  έχει προκαλέσει το εσωτερικό σημείωμα που κοινοποιήθηκε σε εργαζόμενους αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο οποίο διευθυντικό στέλεχος, απαριθμούσε πολλούς λόγους, για τους οποίους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, οφείλουν όταν βρίσκονται στον εργασιακό χώρο να είναι με το χαμόγελο στα χείλη.

Το υπουργείο Εργασίας αντέδρασε δια του υφυπουργούΚώστα Μπάρκα, που χαρακτήρισε την συγκεκριμένη κοινοποίηση προς τους εργαζόμενους, απαράδεκτη κίνηση και εξήγγειλε ενέργειες ελέγχου μέσω του ΣΕΠΕ(Επιθεωρητές Εργασίας). Ο γγ του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης τόνισε από την πλευρά του ότι θα παραμείνει το υπουργείο κοντά στους εργαζόμενους με τους εποπτικούς ελέγχους ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια τους στο χώρο της εργασίας

Kι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει –να θυμηθούμε ότι ο κ.Τσίπρας  είναι υποσχεθεί επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρω-την ιδια ωρα γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 317 ευρώ(καθαρά), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ) . Μπροστά σε  αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα η κυβέρνηση  μιλάει για αύξηση λίγων ευρώ στους μισθούς, τη στιγμή που με τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου που ψήφισε -ήδη από το 2016 στα 8.636 ευρω , ενώ από το 2020 στα 5.681 ευρω , από 9.545 ευρω το 2014- όλοι οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό

Στο μεταξυ υπόμνημα προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσαν 52 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καταγγέλλοντας εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ζητώντας την ενεργοποίηση ψηφισμένων διατάξεων και τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, στην οποία θα καταγράφεται το ωράριο του εργαζομένου, «γεγονός που θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών οργάνων τόσο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), όσο και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που θα εντοπίζουν την παράβαση ή και εργασία που δεν έχει δηλωθεί καθόλου».Στο υπόμνημα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις περιγράφουν την έκταση που έχουν λάβει σε βάρος των δικαιωμάτων τους, αλλά και της υγείας τους, «οι εργοδοτικές πρακτικές επιβολής πρόσθετης εργασίας ταυτόχρονα με απειλές για απόλυση σε περίπτωση καταγγελίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παρά το γεγονός ότι, πριν από μερικά χρόνια, ψηφίστηκε ειδική διάταξη για τη δήλωση της υπερεργασίας/υπερωρίας (αρθ. 36 Ν. 4488/2017). Παρά το σημαντικό περιεχόμενο της διάταξης αυτής, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, δεδομένου ότι παραμένει ανεφάρμοστη, μέχρι να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση».
«Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι καταγγελίες προς τα Σωματεία μας από ιδιωτικούς υπαλλήλους–μέλη των οργανώσεών μας για μη δήλωση και αναγνώριση της αμοιβής συναδέλφων-ισσών μας για τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας από εργοδότες, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις