Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Το επομενο διάστημα  αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε βάρος χιλιάδων  οφειλετών  πρός τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ΚΕΑΟ, που διαχειρίζεται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία άνω των 5.000 ευρώ, δρομολογεί για πρώτη φορά την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων (ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς) με βάση την υφιστάμενη διαδικασία που εφαρμόζεται και από τις Eφορίες για χρέη προς το Δημόσιο. Αμεσο κίνδυνο κατασχέσεων διατρέχουν οι περίπου 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από το περασμένο Σαββάτο 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψη αναγκαστικών μέτρων.Παράλληλα, κινδυνεύουν με εγγραφή υποθήκης της περιουσίας τους ακόμα και οι οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, εφόσον αυτά ξεπερνάν τα 200.000 ευρώ. Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση εξετάζουν την άμεση ενεργοποίηση διάταξης που πέρασε τον περασμένο Ιούνιο.

 Τονίζεται οτι οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (για οφειλές άνω των 5000 ευρώ) ανέρχονται σε 275.857. Τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) ανέρχονται σε 14,8 δισ. Ευρώ.Οι 107.105 εξ αυτών (ή 40% συνόλου) χρωστούν ατομικά έως 15.000 ευρώ και συνολικά 999 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις 995 οφειλέτες χρωστάνε κατ’ άτομο πάνω από 1 εκατ. ευρώ και συνολικά 3,3 δισ. ευρώ (23% συνόλου χρεών).

Οι περισσότεροι οφειλέτες προέρχονται από το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, ένα κλάδο που έχει πληγεί από την καθίζηση του τζίρου. Ανέρχονται σε 136.678 και το σύνολο της οφειλής τους φτάνει τα 4,19 δις ευρώ. Ακολουθεί το ΙΚΑ, με 108.041 οφειλέτες, με το σύνολο των χρεών τους να ξεπερνά τα 8,4 δις ευρώ.

 
Συμφωνα με σχετική εκθεση του ΚΕΑΟ ,εντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.), που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα.Οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται στην πράξη το φαινόμενο αυτό ποικίλλουν. Οι συνηθέστεροι είναι οι εξής:
1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών, που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.
2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.
3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως:
α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας,
β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας,
γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα,
δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.
4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.
5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού αναδόχου του έργου.

Οι παραπάνω «πατέντες» εισφοροδιαφυγής έχουν χρησιμοποιηθεί από δεκάδες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχει εντοπίσει το ΚΕΑΟ. Οι εταιρείες που έχουν εντοπιστεί δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας-κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας κ.λπ. και οι σχετικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις