Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Επιμένει η κυβέρνηση  στην πρόταση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην κύρια και κατά 0,50% στην επικουρική για τις εργοδοτικές και κατά 0,50% στην επικουρική για τους εργαζόμενους) έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδα και να «μετριάσει» τις περικοπές στις συντάξεις.
Από τα σενάρια που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο στο  υπουργείο Εργασίας,οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά μέσο όρο από 5% έως και 7%, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ θα έχουν μειώσεις από 2% έως και 3% (κατά μέσο όρο). Όσον αφορά στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα έχουν μειώσεις έως και 15%, ενώ σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες η μείωση των συντάξεων θα φτάσει και το 20%.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την υιοθέτηση ενός κοινού συντελεστή αναπλήρωσης για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας  θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-65% του συντάξιμου μισθού (57% για την κύρια + 8% για την επικουρική) ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το  μισθό έναντι 100% (80% η κύρια + 20% η επικουρική)  που ήταν για τους «παλαιούς» και 85%-90% ( 70% η κύρια + 15%-20% η επικουρική )  για τους «νέους» ασφαλισμένους.  Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 10%- 20%  για τις καταβαλλόμενες συντάξεις . Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβεί το 55% ( 48% +7%) και να προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65%.Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς . Δηλαδή ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός  με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης δείξει μικρότερα ποσά , οι συντάξεις δε θα μειωθούν .

Επίσης το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

--Την καθιέρωση της  εθνικής  σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης» ίση με το η οποία χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση.Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία .Δεν αποτελεί κατώτατη σύνταξη αλλά τη βάση στην οποία προστίθεται κάθε φορά η σύνταξη που χρηματοδειται με εισφορές,βάσει του ισχύοντος αναδιανεμητικού  συστήματος.

--Tην σύσταση ενός ταμείου  κύριας σύνταξης με επιμέρους  υποδιοικήσεις για τη σύνταξη μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων ,επιστημόνων, αγροτών.ΟΓΑ και  ΝΑΤ παραμένουν  αυτοτελή  νομικά πρόσωπα για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

---  Θα δημιουργηθεί ενιαίος «κουμπαράς» για τους διατηρούμενους κοινωνικούς και άλλους πόρους, καθώς και μέρους της περιουσίας του Δημοσίου με τελικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.


-- Θα προβλέπονται μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και τη δραστική αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις