Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΄’ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ ‘ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

       

Επαναυπολογισμός των συντάξεων(παλαιών και νέων συνταξιούχων), μέσω ενός αλγόριθμου που θα ονομαστεί κοινωνικός συνταλεστής, με  βάση την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, τον χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους , είναι το κλειδί της πρότασης του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό.Η πρόταση Κατρούγκαλου θα τεθεί πρός συζήτηση στα κομματικά όργανα του ‘Σύρριζα’ την ερχόμενη εβδομάδα.Στόχος είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το νέο ασφαλιστικό να έχει ψηφιστεί στη Βουλή.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να επιτευχθεί η μνημονιακή  δέσμευση της Ελλάδας για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος μέχρι το 2018, συνολικά κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015-16 μέτρα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.

Ειδικότερα προωθείται επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με βάση την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, τον χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό του.Ειδικός  αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, με στόχο να εξοικονομηθούν από 700 έως 900 εκατ. ευρώ, για το 2016.
Για τον επανυπολογισμό θα συνυπολογίζονται τα παρακάτω:
1.Ο xρόνος ασφάλισης . Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έφυγαν με λίγα έτη ασφάλισης,
2.  Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με χαμένους όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία. Μικρότερες θα είναι οι μειώσεις σε όσους έφυγαν με πλήρη σύνταξη, μετά τα 60 ή τα 62. 
3.Το  ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα και σίγουρα αυτό που ίσχυε στο παρελθόν.

 Εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα είναι  μεγαλύτερες στην περίπτωση ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία, που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.  Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς.

Όσον αφορά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων   προβλέπεται η σύσταση  ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν τόσο οι μισθωτοί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι αγρότες και οι ναυτικοί. Προωθείται δε η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ όχι ως ασφαλιστικοί οργανισμοί, αλλά ως φορείς πρόνοιας και λοιπών παροχών, σε αγρότες και ναυτικούς. Ο ΟΓΑ ,σύμφωνα με το σενάριο αυτό, διατηρείται μεν ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο όμως απογυμνώνεται από όλες τις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές του αρμοδιότητες διατηρώντας μόνο τις προνοιακές. Δηλαδή την καταβολή της προνοιακής σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και των παροχών αγροτικής εστίας.
Για  τις επικουρικές συντάξεις εξετάζεται  μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές (που σήμερα είναι 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη)  με στόχο  τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της βιωσιμότητας της επικουρικής ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Επίσης καθιερώνεται η  εθνική σύνταξη, μια σύνταξη η οποία  θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που μεταφράζεται σήμερα στα 384 ή στα 390 ευρω. Από κει και πάνω τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου.  Η εθνική - κοινωνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Μελετάται η επιβολή ρήτρας ανάπτυξης στη νέα Εθνική Σύνταξη με βάση την οποία "αυτόματα" θα αυξάνεται η σύνταξη όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, ενώ θα μειώνεται η σύνταξη όταν μειώνεται το ΑΕΠ.

Δεδομένη θεωρειται η σταδιακή -εντός τριετίας προβλέπει το 3ο Μνημόνιο- επιβολή ενιαίας εισφοράς για την κύρια σύνταξη στα επίπεδα του 20% που είναι στο ΙΚΑ (6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη) .
Σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, το τρίτο   μνημόνιο, ειδικά για τον ΟΓΑ, προβλέπει ακόμη και τριπλασιασμό των εισφορών για τους αγρότες λόγω αλλαγής του συστήματος, αφού μέχρι τώρα κατέβαλαν βάσει εισοδηματικών κλάσεων και στο εξής θα πληρώνουν ανάλογα με το πραγματικό (όχι το ονομαστικό) εισόδημά τους. Οι αυξήσεις θα γίνουν σε βάθος τριών έως πέντε ετών.Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να φτάσει τα 158 ευρώ, ενώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά στον ίδιο ταμείο από τα 60 -65 ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να ξεπεράσει τα 120 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις