Μειώσεις συντάξεων και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το νέο ασφαλιστικό για τους ασφαλισμενους στον ΟΓΑ.Τα μετρα τα οποία θα ενταχθούν στο υπο ψηφιση εντός του Νοεμβρίου , ασφαλιστικο νομοσχεδιο θα αφορουν τοσο τους 687.000 συνταξιούχους αλλα και τους 625.000 οικονομικά ενεργους αγροτο-κτηνοτρόφους .
Αιτία για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θεωρείται η πρόβλεψη του τρίτου Μνημονίου για "εναρμόνιση" των εισφορών του ΟΓΑ προς τη δομή των εισφορών που ισχύουν στο ΙΚΑ και μάλιστα ως μέτρο που θα απαντά στην κατάργηση "όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους".
Ειδικότερα προωθούνται:
1.Μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ. Σε αυτό συντείνει ιδιαίτερα η περικοπή του μη ανταποδοτικού (δηλαδή του λεγόμενου προνοιακού) μέρους της κατώτερης σύνταξης.Το βασικο σενάριο προβλεπει μείωση της προνοιακής σύνταξης κατά 8% από το 2016 έως το 2021, αντί του 4% που ισχύει σήμερα. Τονίζεται ότι η μείωση του μη ανταποδοτικού τμήματος των συντάξεων προβλέπεται από νόμο του 1997 και εφαρμόζεται κατά 4% το έτος, από το 2003 έως το 2027.
2.Αυξηση των ασφαλιστικών εισφορών.Το τρίτο μνημόνιο, ειδικά για τον ΟΓΑ, προβλέπει ακόμη και τριπλασιασμό των εισφορών για τους αγρότες λόγω αλλαγής του συστήματος, αφού μέχρι τώρα κατέβαλαν βάσει εισοδηματικών κλάσεων και στο εξής θα πληρώνουν ανάλογα με το πραγματικό (όχι το ονομαστικό) εισόδημά τους. Οι αυξήσεις θα γίνουν σε βάθος τριών έως πέντε ετών.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να φτάσει τα 158 ευρώ, ενώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά στον ίδιο ταμείο από τα 60 -65 ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να ξεπεράσει τα 120 ευρώ.
Την ίδια στιγμή το κράτος πρέπει να ξεκινήσει την κατάργηση της κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση του ΟΓΑ από το 2016 (μέχρι το 2018), η οποία καλύπτει το 85% των δαπανών του για συντάξεις (3,2 δισ. ευρώ) και να τη φέρει στα επίπεδα του ΙΚΑ (20-25%).Να σημειωθεί ότι αυτό που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πιστωτών προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΟΓΑ είναι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει, της τάξης των 3,277 δισ. ευρώ για το 2015, έναντι 2,5 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ. Αυτό βέβαια που παραγνωρίζουν είναι ότι τα 2,663 δισ. ευρώ χορηγούνται για την καταβολή της βασικής (προνοιακής) σύνταξης του ΟΓΑ, που δίνεται σε αγρότες οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει αντίστοιχες εισφορές. Στον κλάδο κύριας ασφάλισης, το κράτος εισφέρει περί τα 600 εκατ. ευρώ καθώς παράλληλα με τις εισφορές 7% που καταβάλλουν οι αγρότες (βάσει κλίμακας), ο κρατικός προϋπολογισμός εισφέρει 14% και μόλις τα 150 εκατ. ευρώ έρχονται για να καλύψουν το έλλειμμα.
Παντως στο υπουργείο Εργασίας έχουν καταλήξει για την οργανωτική δομή του νέου συστήματος αναφορικά με την κύρια ασφάλιση.Ετσι προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν τόσο οι μισθωτοί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι αγρότες και οι ναυτικοί. Προωθείται δε η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ όχι ως ασφαλιστικοί οργανισμοί, αλλά ως φορείς πρόνοιας και λοιπών παροχών, σε αγρότες και ναυτικούς. Ο ΟΓΑ ,σύμφωνα με το σενάριο αυτό, διατηρείται μεν ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο όμως απογυμνώνεται από όλες τις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές του αρμοδιότητες διατηρώντας μόνο τις προνοιακές. Δηλαδή την καταβολή της προνοιακής σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και των παροχών αγροτικής εστίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου