Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΧΩΡΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ( ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ)


Χώρα συνταξιούχων, ανέργων και οικονομικά μη ενεργών πολιτών είναι σήμερα η Ελλάδα με ανάλογες συνέπειες στην οικονομία και στο σύστημα κοινωνικής  ασφάλισης. Συνολικά ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται  είναι πάνω από 7 εκατ.!!!

Ο ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου κ.  Σάββας Ρομπόλης παρατηρεί: ‘’Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη, δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ανάταξη του κοινωνικο-οικονομικού σχηματισμού. Σε μια τέτοια προοπτική, εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του παραγωγικού και τεχνολογικού υπόβαθρου. ‘’

Τα νεα(επίσημα) στοιχεία είναι εντυπωσιακά:

--- Ο αριθμός των συνταξιούχων(στοιχεία 2015) της χώρας ανέρχεται σε 2.656.007 άτομα. Εως 50% είναι οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω των μνημονίων ενώ έρχεται και νέο ‘’ψαλίδι’’ λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο  μνημόνιο.Οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρω και μάλιστα το 44.8% των συνταξιούχων παίρνουν μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής  φτώχειας των 665 ευρω.

----Ο αριθμός των ανέργων(2015)  κινείται στα  1.196.736 άτομα.Οι προβλέψεις της Κομισιόν   για την ανεργία στη χώρα μας προβλέπουν  ότι το 2015 θα διαμορφωθεί στο 25,7% και το 2016 στο 25,8%..Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.  Η  μακροχρόνια ανεργία  κινείται στο  73,1%  όταν κάθε άνεργος είναι άνεργος περισσότερο από 2,5 έτη.Σημερα  καταγράφεται ένα  παρατεταμένο υψηλό επίπεδο της ανεργίας (25% εφέτος  από 9,5% το 2009) από το οποίο το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών) .  Oι 9 στους 10 ανέργους  βρίσκονται στο περιθώριο  και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

--- Ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός (τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.296.280 άτοµα

--Το σύνολο των απασχολουµένων  ανήλθε σε 3.591.407 άτοµα.Ωστόσο  κάτω από τα 815 ευρώ  είναι σήμερα ο μέσος καθαρός μισθός στη χώρα μας ενώ με μηνιαίο μισθό  346 ευρώ απασχολούνται μισό εκατομμύριο  μερικώς απασχολούμενοι.Παράλληλα ενα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 - 5 μήνες) εργαζόμενοι  στον ιδιωτικό τομέα. Οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες και ευέλικτες μορφές εργασίας.

‘’Με αυτά τα δεδομένα, παρατηρεί ο κ. Σ.Ρομπόλης, η ελληνική οικονομία, στην πολύπλευρα δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, έχει ανάγκη από τον άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση ενός σοκ επενδυτικής, αναπτυξιακής, παραγωγικής, τεχνολογικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους επίλυσης του ελληνικού προβλήματος στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, αξιοποίησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, καθώς και των επιχειρηματικών συμπράξεων τεχνολογίας, καινοτομίας, δικτύων και υποδομών με τη δημιουργία συνθηκών επενδύσεων (δημόσιων και ιδιωτικών), νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος, επιλέγοντας ως ηγετικούς κλάδους την ενέργεια, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τα τρόφιμα-ποτά, τα δομικά-μεταλλικά ορυκτά, τον τουρισμό (με ενδυνάμωση των διακλαδικών του διασυνδέσεων), τις νέες τεχνολογίες και τη φαρμακοβιομηχανία. Έτσι, είναι προφανές ότι η εκ των ων ουκ άνευ μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στον προαναφερόμενο μετα-νεοφιλελεύθερο κύκλο ανάπτυξης θα προσδώσει σε αυτήν ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής, της τεχνολογίας, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις