Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ‘’Σωσίβιο’ στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών(με την οποία διαφωνουν οι δανειστές) ώστε να μην είναι μεγάλες οι μειώσεις στις συντάξεις,αναζητεί η κυβέρνηση όπως προκύπτει από το σχέδιο  του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρουγκαλου το οποίο συζητήθηκε    στη  συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ‘Συρριζα’’ .Ο υπουργός Εργασίας προτείνει, την επιβολή αύξησης των εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα προκειμένου το «κούρεμα» των συντάξεων να είναι μικρότερο. Η  πρόταση  Κατρούγκαλου αναμένεται να οριστικοποιηθεί  στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη ώστε μέσα στις προσεχείς μέρες να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τονίζεται πάντως ότι η κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό θα πρεπει να εγκριθεί από τους δανειστές.Το ασφαλιστικό, που αποτελεί κομβικό θέμα του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου. Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση των μέτρων, τόσο θα μετατίθεται η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος . Ο υπουργός Εργασίας προκρίνει την περικοπή των συντάξεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ  τη διετία 2015-2016 μέσω του επανυπολογισμού τους με βάση ενιαίο συντελεστή, αντί των οριζόντιων μειώσεων.

Ειδικότερα:

1-Προτεινεται να υπάρξει ενιαίος συντελεστής για την αναπλήρωση των συντάξεων και να υιοθετηθεί ρήτρα προσαρμογής τους ύψους των συντάξεων και των εισφορών ανάλογα με την αυξομείωση του ΑΕΠ..Κατα τον υπουργό Εργασίας ‘’οχι οριζόντιες μειώσεις αλλά επανυπολογισμός των συντάξεων με  βάση  ενιαίο συντελεστή και εξσφάλιση των χαμηλών συντάξεων  με διατήρηση  προσωπικής  διαφοράς.Εξαίρεση από την εξασφάλιση προσωπικής διαφοράς των πρόωρων συντάξεων. Δηλαδή, ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός, με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, δείξει μικρότερα ποσά, οι συντάξεις δεν θα μειωθούν ή το υπερβάλλον ποσό θα καταβάλλεται από το κράτος. Αυτή η διασφάλιση δεν θα ισχύει για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.  Συγκεκριμένα  σχεδιάζεται οι   συντελεστές να περιλαμβάνουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης 52% έως 78% με διάφορες ρήτρες (π.χ ηλικίας, ανάπτυξης, απασχόλησης) ενώ θα λαμβάνουν υπόψη και το «πακέτο» των έξι περικοπών  που έχουν υποστεί οι κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ  και οι επικουρικές από το 2011 το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις φθάνει και το 45% σε σχέση με το αρχικό ποσό. Εν συνεχεία η ηγεσία του υπουργείου θα επιβάλλει νέες κλιμακωτές μειώσεις από 10% έως 20% στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές που παραμένουν ακόμα υψηλές (πάνω από 1000 ή πάνω από 2.000 ή πολυσυνταξιούχοι)

2:Καθιερώνεται εθνική σύνταξη με «ρήτρα ανάπτυξης» ίση με το η οποία χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση.Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία .Δεν αποτελεί κατώτατη σύνταξη αλλά τη βάση στην οποία προστίθεται κάθε φορά η σύνταξη που χρηματοδειται με εισφορές,βάσει του ισχύοντος αναδιανεμητικού  συστήματος.Στην εθνική σύνταξη προστίθεται με όμοιους κανόνες για όλους:
Α.Παροχή σύνταξης με βάση το υφιστάμενο σύστημα προκαθορισμένων  παροχών(όχι νοητής  κεφαλαιοποίησης) με ενιαίο συντελεστή  αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.
Β.Καταβολή εισφορών ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.
Τόσο η εθνική οσο και η ανταποδοτική σύνταξη τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.

3.Το  ΕΚΑΣ θα μετατραπεί σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων, το οποίο δεν θα ενισχύει μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δεν παίρνουν σύνταξη, με παρέμβαση του Κουαρτέτου. Το τριτο μνημονιο παντως προβλεπει ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από το Μάρτιο του 2016, καθώς το 20% των δικαιούχων θα χάσουν το επίδομα μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

4.Για τις επικουρικές προτείνονται δυο σενάρια.Το ένα προβλέπει ένταξη των επικουρικών  και των επαγγελματικών   ταμείων ιδιωτικού δικαίου επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑ.Το δεύτερο προβλέπει  πρόσθεση της  επικουρικής στη κύρια σύνταξη με σκοπό την εξασφάλιση  υψηλότερης συνολικής σύνταξης.

5.Προτείνεται  η σύσταση ενός ταμείου  κύριας σύνταξης με επιμέρους  υποδιοικήσεις για τη σύνταξη μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων ,επιστημόνων, αγροτών.ΟΓΑ και  ΝΑΤ παραμένουν  αυτοτελή  νομικά πρόσωπα για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή προβλέπει για το ασφαλιστικό, μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: 
--Περικοπές 10% στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις (ενδεχομένως μέσω μεσοσταθμικής μείωσης 6% στις επικουρικές)
--Μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% μέσω νέων εισοδηματικών κριτηρίων 
--Αύξηση των εσόδων από εισφορές στον ΟΓΑ κατά 30%
--Νέο συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ (πχ μέσω μείωσης 5-8% ).
--Παρακρατήσεις 6% σε όλες τις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ ( ισχύουν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις