Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΠΩΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ



Οι αριθμοί μαρτυρούν  την αλήθεια.Το 2016 θα πρεπει να κοπούν από τις συνταξεις ποσο υψους 1,8 δις. ευρω ενώ την ιδια  χρονια το ελλειμμα των ασφαλιστικων ταμειων θα είναι 1,6 δις. ευρω.  Κι αυτό καταγράφεται όταν  στα 4 δισ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για 270.000  αιτήσεις  συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί ακόμη και πριν από 3 χρόνια και δεν έχουν ακόμη δοθεί.
Συμπέρασμα: Οι περικοπές  και στις ηδη καταβαλλόμενες συντάξεις είναι αναπόφευκτες.Κι επειδη η ανάπτυξη δεν ερχεται και η οικονομική υφεση εδωσε τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα όλα δείχνουν ότι οι συντάξεις θα μετατραπούν σε φιλοδωρήματα(ηδη εχουν επιβληθεί μειώσεις εως  50%).
Το ασφαλιστικό αποτελεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος  θανάτου.
 Το παρατεταμένο υψηλό επίπεδο της ανεργίας (26%), η μείωση των μισθών (40%-45%), η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή (15 δισ. ευρώ), οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά (17,4 δισ. ευρώ), το PSI (απώλειες 12,5 δισ. ευρώ), η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις κλ.π., οδήγησαν το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), στη χώρα μας, σε ασφυξία οικονομική και λειτουργική.Κι αυτό,παρά τη μείωση των συντάξεων κατά 45% (44,8% των συνταξιούχων έχει σύνταξη που αντιστοιχεί κάτω από το όριο της φτώχειας των 655 ευρώ), τη θεσμική και λειτουργική κακοποίησή του, τον δομικό μετασχηματισμό του χαρακτήρα του (από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό) και τον ιδιωτικοποιημένο προσανατολισμό του.Εκ των πραγμάτων λοιπόν τα νέα μνημονιακά μέτρα οδηγούν σε μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς.Ηδη καταγράφεται  εκτροχιασμός του ελλείμματος των ασφαλιστικών οργανισμών το 2015, που αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1,5 δισ. ευρώ (έναντι προϋπολογισμού 750 εκατ.) και αντίστοιχα υπέρογκο έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα περιοριστεί τελικά στο -1,6 δισ. ευρώ, λόγω των μέτρων που ψηφίστηκαν ήδη και εφαρμόζονται βάσει του 3ου Μνημονίου, προβλέπει o νέος προυπολογισμός για το 2016. Η εκτίμηση για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι για φέτος θα καταγράψουν έλλειμμα 1,672 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 704 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρονιά. Παράλληλα η  κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει σχεδόν 4 δις. ευρώ ή το 12,7% από φέτος μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, βάσει της μνημονιακής συμφωνίας. Κατά 1,5% πρέπει να περικοπούν φέτος,  κατά 5,8% το 2016 και κατά 5,4% το 2016-17.’’Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα και  θα γίνει περικοπή συντάξεων" εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%.Μάλιστα  πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος αφησε ανοικτο το  ενδεχομενο μείωσης των συντάξεων για ποσά ανω των 1000 ευρω.

Παράλληλα το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα ,το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το  οποίο θα κατατεθεί εντός   του Νοεμβρίου,  θα  προβλέπει  ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων(που θα οδηγήσουν σε μειώσεις) από το 2016 -μαζί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να  περιοριστεί  η  συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξει ο ισχύον  υπολογισμός της σύνταξης όπως πχ με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο - ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα μνημονιακά μέτρα τα οποία αν δεν βρεθούν ισοδύναμα θα επιφέρουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Μεταξύ αυτών είναι και τα παρακάτω::
----- Περικοπή του μη ανταποδοτικού (δηλαδή του λεγόμενου προνοιακού) μέρους της κατώτερης σύνταξης καθώς και του ΕΚΑΣ σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις έως και 41%. Η κατώτερη σύνταξη θα πάει για το ΙΚΑ από 486 ευρώ μηνιαία στα 338 ευρώ και στον ΟΓΑ η σύνταξη των 360 ευρώ θα μειωθεί μέχρι και 66%.
- Έως 31 Οκτωβρίου 2015 κατάργηση έμμεσων φόρων υπέρ συντάξεων και αντιστάθμιση είτε με μείωση παροχών ή με αύξηση εισφορών.
- Αναλογική και σταδιακή εναρμόνιση των παροχών ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ταμεία.
- Επιπλέον 10% ποινή στην ισχύουσα (6% ανά έτος) για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
- Αύξηση συντάξεων στον ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.
- Σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, αρχίζοντας με το υψηλότερο 20% των δικαιούχων από Μάρτιο 2016.
- Έως Οκτώβριο του 2015 εξεύρεση αντισταθμιστικών της δικαστικής απόφασης του 2012 για τα συνταξιοδοτικά μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις