Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ


Aνοικτό να μπεί   ψαλίδι  και στις καταβαλλόμενες  συντάξεις άνω των 1000 ευρω αφήνει ο  υπουργός Εργασιας Γ.Κατρούγκαλος.Ο ιδιος δηλωσε χτες -μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου- ότι ‘’θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ’’.Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείουν στο ποσό των 1000 ευρω να  περιλαμβάνεται τόσο η κύρια οσο και η επικουρική σύνταξη διεκρυνίζοντας ότι δεν εχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.Οι περικοπές  και τις ηδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα ενταχθουν στο  νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο  θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, θα εφαρμοστεί από το 2016  και θα προβλέπει περικοπές και για τους νέους συνταξιούχους.
 Το νέο ψαλίδι στις συντάξεις είναι αναποφευκτο δεδομενου ότι:
1.H κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει σχεδόν 4 δις. ευρώ ή το 12,7% από φέτος μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, βάσει της μνημονιακής συμφωνίας. Κατά 1,5% πρέπει να περικοπούν φέτος,  κατά 5,8% το 2016 και κατά 5,4% το 2016-17.’’Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα και  θα γίνει περικοπή συντάξεων" εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%.
2. Καταγράφεται(προυπολογισμός 2016) εκτροχιασμός του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων  το 2015, που αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1,5 δισ. ευρώ (έναντι προϋπολογισμού 750 εκατ.) και αντίστοιχα υπέρογκο έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα περιοριστεί τελικά στο -1,6 δισ. ευρώ, λόγω των μέτρων που ψηφίστηκαν ήδη και εφαρμόζονται βάσει του 3ου Μνημονίου.Η εκτίμηση για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι για φέτος θα καταγράψουν έλλειμμα 1,672 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 704 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρονιά.

«Είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θέλει να προστατεύσει αυτούς που έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως η Αθήνα θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους-δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με «κοινωνικό πρόσημο».Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως ακόμα δεν έχει καθοριστεί πώς θα γίνει η «δίκαιη κατανομή» των αλλαγών ανάμεσα στις εισοδηματικές κατηγορίες των συνταξιούχων, και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την τεχνική υποστήριξη των θεσμών, ώστε να υπάρχει εξ αρχής συμφωνία για το ζήτημα.
Παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι στενά, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στον Νοέμβριο.
Επισήμανε ότι ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο όμως δεν θα δίνει «συντάξεις-φιλοδωρήματα».Αναφερόμενος στη συνένωση των ασφαλιστικών Ταμείων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι θα πρέπει υπάρξει και ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, κι όχι να διατηρούνται εκατοντάδες διαφορετικοί κωδικοί υπολογισμού, ακόμα και μετά την ενσωμάτωση οργανισμών στο ΙΚΑ.

 Τονίζεται ότι το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα που προωθεί το υπουργειο Εργασιας προβλέπει την εφαρμογή «ενιαίων κανόνων» για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων από την 1/1/2016 σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ασφαλιστικών  Ταμείων.Η αλλαγή-που θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων- έχει στόχο να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου. Ως «ευνοϊκά» καθεστώτα θεωρούνται ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο - ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις