Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ


 Με μηνιαίο μισθό  346 ευρώ απασχολούνται μισό εκατομμύριο  μερικώς απασχολούμενοι, το  παραδοσιακό 8ωρο εργασίας οδεύει προς κατάργηση, οι μισθοί έπέστρεψαν’’ στα επίπεδα του  2002,ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και 1,2 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι(οι οποίοι  θα αυξηθούν το 2016) εκ των οποίων το 73% είναι  στην ανεργία πάνω από ένα έτος !!!

Τα νέα  στοιχεία-σοκ  του ΙΚΑ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ δείχνουν ότι σήμερα η αγορά εργασίας ‘σηματοδοτείται’’ με εξευτελιστικούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων .Έτσι
 χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση αρκετών μηνών , είναι ‘’ευάλωτοι’ στην ανεργία  και αναγκάζονται  να δουλεύουν με ελαστικές μορρφές απασχόλησης.

 Τα στοιχεία είναι  εντυπωσιακά:

-Ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 - 5 μήνες) εργαζόμενοι  στον ιδιωτικό τομέα.
-Μισό εκατομμύριο είναι οι  υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις  μισές αποδοχές) ενώ 1,5 εκατ. είναι οι αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα». Μάλιστα οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες και ευέλικτες μορφές εργασίας, φαινόμενο που σηματοδοτεί το τέλος του παραδοσιακού 8ωρου εργασίας.
-1.205.000 είναι οι  άνεργοι (από τους οποίους  οι 867.855 αναζητούν, αλλά, δεν βρίσκουν απασχόληση). Oι 9 στους 10 ανέργους  ( 907.623 άτομα)  βρίσκονται στο περιθώριο  και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.Ειναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το  10% των ανέργων  λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ  ενώ  το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 0,78%  του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων! Στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού της μακροχρόνιας ανεργίας . Από το 2008 έως το 2014 το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα μας σχεδόν πενταπλασιάστηκε. Οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα μας αποτελούν το 73,1% επί του συνόλου των ανέργων, ενώ η μακροχρόνια ανεργία στους νέους ανέρχεται περίπου στο 60%

--Κάτω από τα 815 ευρώ  είναι σήμερα ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα(ιδιωτικός τομέας)  ενώ με μηνιαίο μισθό  346 ευρώ απασχολούνται μισό εκατομμύριο  μερικώς απασχολούμενοι!Μετά την επιβολή των capital controls οι επιχειρήσεις  προχώρησαν  σε νέα    περικοπή των μισθών  είτε με την αλλαγή των συμβάσεων εργασίας (από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία) είτε ακόμη και με την απευθείας μείωση των ονομαστικών αποδοχών μέσω των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.Συμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται μόλις στα 1008,13 ευρώ μεικτά. Επί αυτού του μισθού επιβάλλονται οι ακόλουθες κρατήσεις:
-- 156 ευρώ ως ασφαλιστική εισφορά.
37 ευρώ ως παρακράτηση για τον φόρο εισοδήματος.

Τα στοιχεία της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν  ότι ο δείκτης για τους μισθούς κατά το 2ο τρίμηνο του 2015 υποχώρησε κατά 4,2% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2014. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ 10ετίας. Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την περίοδο 2006-2015 προκύπτει ότι ουδέποτε σε αυτή την περίοδο, έχει καταγραφεί τέτοια τιμή στον συγκεκριμένο δείκτη. Μάλιστα, αν κανείς πάει ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, θα διαπιστώσει ότι οι μισθοί οδεύουν ολοταχώς προς τα επίπεδα της …δραχμής, δηλαδή τα επίπεδα που ίσχυαν το 2002.

Τονίζεται ότι η  νέα  έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία(2015) αναδεικνύει  τη δραματική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των ελλήνων επισημαίνοντας τα εξής:

--. Η αγοραστική δύναμη του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010-2014 μειώθηκε κατά 24,9% και κατά 34,5% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Η θέση της Ελλάδος στην κατάταξη των χωρών που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό κατρακύλησε από την έβδομη στη δέκατη θέση (ή στην ενδέκατη μετά την εισαγωγή του κατώτατου μισθού στη Γερμανία από το 2015). Είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο κατώτατο μισθό της Ισπανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, σε αντίστοιχο επίπεδο με τον κατώτατο μισθό της Πολωνίας.
--- Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας  τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και στο εννεάμηνο κυριάρχησαν οι προσλήψεις στον ιδιωτικο τομεα με μερική απασχόληση (έως τέσσερις ώρες την ημέρα) και εκ περιτροπής (για λίγες ημέρες την εβδομάδα) εργασία για τη μείωση του κόστους.Εφτασαν να αποτελούν το 61,85% των νέων προσλήψεων (46,91% και 14,94% αντίστοιχα) σε αντίθεση με τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και ολόκληρο μισθό που ήταν μόλις 38,15%.Στο εννεάμηνο οι προλήψεις με πλήρη απασχόληση δεν ξεπέρασαν το 45,17%, ενώ οι προσλήψεις με μερική και εκ περιτροπής εργασία ήταν συνολικά 54,83% (36,39% και 18,44%, αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις