Σουηδικό μοντέλο με ελληνικές(μειωμένες συντάξεις) επιλέγει η κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό το οποίο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστει στις 12 Νοεμβρίου.Εντός των προσεχων ημερων το υπουργειο Εργασιας θα πρέπει να οριστικοποιήσει το προτεινόμενο ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν ξεκάθαρα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία για τις προωθούμενες αλλαγές(σσ το νέο ποσοστό θα ισχύσει για όλους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους).
Το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα θα στηρίζεται στους παρακατω 7 πυλωνες:
1-Νεα, ενιαια ,ποσοστά αναπλήρωσης.Το υπουργειο Εργασιας θα ονομάσει ‘’Κοινωνικό συντελεστή» τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα μειώσει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις βάσει του μισθού, των εισφορών και του ποσοστού αναπλήρωσης τους. Η αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα είναι κλιμακωτά θα επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις όλων, παλιών και νέων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται περίπου 900.000 δικαιούχοι οι οποίοι θα δουν το ποσοστό αναπλήρωσης να αλλάζει και να είναι πλέον από 55% ως και 75%. Για τα ποσά ως 1.000 ευρώ το ποσοστό αναπλήρωσης θα παραμείνει στο 75% ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις. Από τα 1.000 ως τα 1.500 ευρώ το ποσοστό όμως θα πέσει και θα είναι πιθανότατα κοντά στο 65%, ενώ ακόμη πιο κάτω, κοντά στο 55% θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για ποσά άνω των 1.500, γεγονός που θα σημάνει μεγάλες μειώσεις για δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά για υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Τραπεζών.Tονιζεται ότι στους ήδη συνταξιούχους, ειχαα ισχύσει υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, όπως για παράδειγμα ποσοστό 116% σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, από 80% έως 100% στο δημόσιο και στο ΙΚΑ.Ωστόσο, μια σειρά περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν ρίξει τα ποσοστά αυτά στο 55% έως 85%.
Αναλυτικότερα, σήμερα ισχύουν τα εξής ποσοστά αναπλήρωσης:
α) Η σύνταξη των μισθωτών που ασφαλίσθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πριν την 1.1.1993 («παλαιοί ασφαλισμένοι») υπολογίζεται για 35 έτη ασφάλισης με ποσοστό αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών (ΣΑ), ύψους 70% (2% ετησίως) για όσους ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι μισθωτοί που ασφαλίζονται σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς έχουν σήμερα ποσοστό αναπλήρωσης ύψους 72% (2,2% ετησίως), το οποίο σταδιακά και μέχρι το 2017 θα φθάσει στο 70%. Για τα 15 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 30% και 33% αντίστοιχα.
β) Η σύνταξη των μισθωτών που είναι «νέοι ασφαλισμένοι», δηλαδή έχουν ασφαλισθεί μετά την 1.1.1993, υπολογίζεται για 35 έτη ασφάλισης με ποσοστό αναπλήρωσης 70% (2% ετησίως) επί των ΣΑ. Για τα 15 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 30%.
γ) Η σύνταξη όσων ασφαλισθούν μετά την 1.1.2011, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (Ν.3863/2010), θα αποτελεί το άθροισμα δύο ποσών, της «ανταποδοτικής σύνταξης» που υπολογίζεται με βάση κυμαινόμενο συντελεστή αναπλήρωσης, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης και της «βασικής» που αντιστοιχεί σε σταθερό ποσό 360 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης για 35 έτη ασφάλισης είναι 1,31 ετησίως και ανέρχεται σε 45,85%, ενώ για 12 έτη ασφάλισης είναι 0,8 ετησίως και ανέρχεται σε 12%.
2. Το υπουργείο Εργασιας επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος καθώς αυτό θα σημάνει μειώσεις των επικουρικών κατά 50% ως και 60%. Έτσι μέσω ενοποίησης της επικουρικής με την κύρια σύνταξη το υπουργείο πιστεύει ότι θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες για τους συνταξιούχους.
3--Καθιερωνεται η εθνική σύνταξη, μια σύνταξη που θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που μεταφράζεται σήμερα στα 390 ευρω. Από κει και πάνω τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου. Η εθνική - κοινωνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται απο τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να προστατεύει όσους δεν έχουν ένα συνεχή και πλήρη ασφαλιστικό βίο (άτυπες μορφές απασχόλησης, διαστήματα ανεργίας).Στην εθνικη συνταξη δεν θα θεσπιστουν εισοδηματικά κριτήρια(όπως προτεινει στο πόρισμά της η επιτροπη σοφων). Περα από την Εθνικη Συνταξη κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει έναν ατομικό λογαριασμό μέσω του οποίου «κτίζει» το ποσό της σύνταξης του ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλει.
4.Θεσπίζεται νεος τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασιας προβλεπει ότι σε κάθε συναλλαγή μαζί με τον φόρο θα παρακρατείται και ένα ποσό για την ασφάλιση.
5. –Ιδρύεται ενας ενιαίος ασφαλιστικός φορέας με ενιαίους κανόνες λειτουργίας για όλους τους ασφαλισμένους(στα πρότυπα του ΙΚΑ).
6. Για τις πολλαπλές καταβαλλόμενες συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος ή και λόγω χηρείας το σενάριο που σχεδιάζει το υπουργείο προβλέπει νέο χαμηλότερο πλαφόν στα 2.000 ευρώ (αντί των 3.360 ευρώ σήμερα).
7. Συστήνεται ενα Κεφάλαιο (Ταμείο) για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συστήματος.Το κεφάλαιο αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των Ταμείων, καθώς και από τους συμπληρωματικούς πόρους που θα μπορέσει να κινητοποιήσει το Κράτος, για την περίοδο μέχρι το 2050.
Ένας νέος τέτοιος πόρος μπορεί, λ.χ., να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου