Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ



Kλιμακωτή θα είναι η μείωση στις 900.000  καταβαλλόμενες συντάξεις άνω των 1000(άθροισμα κύριας και επικουρικής) μετά τον επανυπολογισμό τους που φέρνει το νέο ασφαλιστικό.Το ποσοστό της μείωσης(εκτιμάται ότι θα κινείται από 4-12%) θα είναι συνάρτηση του μισθού που έπαιρνε ο σημερινός συνταξιούχος, τις εισφορές που πλήρωνε και τα ποσοστά αναπλήρωσης που είχε. Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου  θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς.Χτες, στη συναντηση του υπουργου με το κλιμακιο των δανειστων, εγινε ενημερωση για το νέο ασφαλίστικό οικοδόμημα .Συμφωνα με πληροφορίες η πλευρα των δανειστων φαινεται να αποδέχεται την πρόταση να βρεθουν ισοδυναμα για την μη κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη μη εφαρμογη της ρητρας  μηδενικου ελλειμματος στις επικουρικες μεσα από το νέο ασφαλιστικο και τις περικοπές που θα προκύψουν στη συνταξιοδοτική  δαπάνη.

Το τελικό σχέδιο του νέου ασφαλιστικού- το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο σε δέκα  μέρες  προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου- θα προβλέπει :
1. Την παροχή μιας Εθνικής Σύνταξης 390 ευρώ σε όσους έχουν ασφαλιστεί ως και 15 χρόνια. Όσοι έχουν ασφαλιστεί πάνω από 15 χρόνια θα παίρνουν μια σύνταξη η οποία θα έχει ως βάση την εθνική σύνταξη των 390 ευρώ ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης τους θα καταβάλλεται ανάλογα με τις εισφορές τις οποίες έχουν πληρώσει.
2. Την ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες συντάξεις και έτσι τη διαμόρφωση μιας ενιαίας σύνταξης..
3. Τη διαμόρφωση υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης (σ.σ του μισθού από τη σύνταξη) για τους χαμηλόμισθους και χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και προπαντώς για εκείνους που οι αμοιβές τους ξεπερνούν σήμερα ή ξεπερνούσαν ( πριν βγουν στη σύνταξη) τα 2.000 ευρ

Χτες ο υπουργός  Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος  εδωσε διευκρινήσεις για την πρότασή του περί επανυπολογισμού όλων των συντάξεων με βάση έναν ενιαίο κανόνα, ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.«Ο σκοπός μας δεν είναι να μειώσουμε. Είναι να βρούμε αυτό το ιδανικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα κρατάει το ασφαλιστικό σύστημα σε τροχιά βιωσιμότητας...δεν θέλουμε να μειώσουμε τις συντάξεις των ανθρώπων, αλλά να τις εξασφαλίσουμε ώστε να μπορούν να τις παίρνουν και αύριο», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα θιγούν οι μικρές συντάξειςΑναφερόμενος στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι «δεν είναι βιώσιμο και δεν είναι δίκαιο».Συνοψίζοντας τον ενιαίο κανόνα, ο Υπουργός σημείωσε ότι θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: «Τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;».«Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά», είπε εξηγώντας τον ενιαίο κανόνα και συμπλήρωσε ότι «θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις- αυτό είναι δική μου πρόταση, αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε».
«Όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς. Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%» συμπλήρωσε και «δείχνοντας» ποιες συντάξεις θα πληγούν «αυτοί που θα πάθουν ζημιά είναι αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω».«Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις. Ό σκοπός μας είναι να βρούμε αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα» συμπλήρωσε, ενώ καλούμενος να δώσει νούμερα και ποσοστά, αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι «σε ένα μήνα που θα έχουμε τα νούμερα, θα τα πούμε».

Η Εθνική σύνταξη:«Επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με την μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης. Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας», είπε ο υπουργός εργασίας ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτή τη σύνταξη θα την παίρνουν όλοι με 15 χρόνια εργασιακού βίου».«Η κάθε γενιά πληρώνει τις συντάξεις των προηγούμενων γενιών, έτσι είναι το σύστημά μας. Αλλά από τις εισφορές της δημιουργείται ένα αποθεματικό, το οποίο όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί κουρεύτηκε στο PSI. Εμείς τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να φτιάξουμε το Ασφαλιστικό. Δεν είναι τόσο ότι πρέπει να το κάνουμε γιατί είναι στο μνημόνιο, που είναι, αλλά πρέπει να το κάνουμε για τη βιωσιμότητα» είπε αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Η επικουρική σύνταξη:«Θα εγγυηθούμε την προστασία του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο ζήτημα της επικουρικής σύνταξης και συνέχισε:«Ισοδύναμη προστασία με αυτήν του ΕΚΑΣ. Δεν καταργείται τίποτα, απλώς αλλάζει το σύστημα». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «αναπηρικές, θανάτου, κτλ» θα υπολογίζονται διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις