Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

H ΦΑΡΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ


Ο ΖΑΧΑΡΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

Ο Ζαχαρής Κατωπόδης ήταν ο μεγαλύτερος φαρσέρ της παλιάς Λευκάδας. Ο άνθρωπος-χαμόγελο. Σατανικό μυαλό. Μοναδικό χιούμορ. Μυθικές οι φάρσες του. Η καλύτερη όμως φάρσα που σκάρωσε είχε σχέση με εμπόριο. με γάτες!Για καιρό σκάρωνε αυτή τη φάρσα. Με μεθοδικότητα. Στην αρχή έλεγε για τα Ιταλικά καράβια που έρχονται να πάρουν χέλια από το Ιβάρι. Μίλησε για τις σχέσεις του με Ιταλούς εμπόρους και διέδωσε εντέχνως ότι του ανέθεσαν την οργάνωση μια ξεχωριστής λαϊκής αγοράς στη Λευκάδα.
 Κυκλοφόρησε, λοιπόν- παραμονή Πρωταπριλιάς- στην πόλη και στα χωριά ένα  φειγ βολάν που έγραφε τα εξής:
''Ιταλική Λαϊκή Αγορά. Σας ανακοινούμεν ότι αυριον έρχεται στη Λευκάδα και θα παραμείνει 24ωρες μια περίεργη Ιταλική Λαική Εταιρεία η οποία θα διαθέτει προς πώληση διάφορα ενδιαφέροντα είδη λαικής τέχνης. Έχει πχ σπουδαία μηχανήματα που θα εκθέσει εις το κινηματογραφοθέατρο 'Τσιριμπαση'. 'Ενα άλλος είδος που θα διαθέσει είναι πολλά και διάφορα είδη σκυλιών παγκοσμίου προελεύσεως. Ο ίδιος όμιλος ενδιαφέρεται και θα αγοράσει από δω ο,τι εντόπιο προϊόν της αρέσκειας του. Το ενδιαφέρον θα είναι για όλους μας αρκεί να σημειωθεί ότι θα προβούν εις αγοράν και ζωών πχ γάτες κλπ. Πληροφορίες παρέχει ο κ. Γ...Λ...(καφενείον).''

Αυτό ήταν το περιεχόμενο του φειγ βολάν. Έξυπνα γραμμένο. Και φυσικά σε κανένα δεν πέρασε από το μυαλό ότι πρόκειται φάρσα. Το νέο κυκλοφόρησε παντού.Σε όλο  το νησί. Και έγινε της κακομοίρας. Όλοι έτρεχαν να πιάσουν γάτες. Τσουβάλια με γάτες, αυτοκίνητα με γάτες, φορτηγάκια με γάτες. Στην πόλη ένας έβγαλε από την κάμαρα τα παιδιά του και τις γέμισε με γάτες. Άλλος έκλεισε σε τσουβάλια γάτες και όταν η ανύποπτη γυναίκα του άνοιξε την πόρτα έπεσε λιπόθυμη γιατί νόμισε ότι το σπίτι γέμισε φαντάσματα. Ταξί από χωριά του νησιού ήρθαν πόλη γεμάτα γάτες. Πολλοί ήταν και οι αγρότες που κουβάλησαν και τους σκύλους τους. Τα παιδία στους δρόμους  δεν άφηναν τις γάτες στην ησυχία τους και δεν σταματούσαν να μαζεύουν γάτες. Ένα πραγματικό πανδαιμόνιο.
 Η Κυριακή της Πρωταπριλιάς ήρθε. Ο Ζαχαρής - με υποσχέσεις για χρήματα- έπεισε τους συνεργάτες του να κουβαλήσουν καρέκλες και τραπέζια στο 'Φοινικα΄, το θερινό κινηματογράφο στην παραλία. Και όλοι περίμεναν με αγωνία το αυτοκίνητο της Ιταλικής εταιρείας.

 Ο Ζαχαρής(... ως γάτα), την ΄κοπάνησε΄για την Αθήνα. Και όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος άρχισε να  δυσανασχετούσε. Και μέσα σε λίγες ώρες όταν έγινε αντιληπτή η φάρσα γέμισε η Λευκάδα από αδέσποτους σκύλους και γάτες. Το γεγονός είναι αληθινό. Και δείχνει ότι η παλιά Λευκάδα ήταν θρυλική. Και ανεπανάληπτη.
ΥΓ:ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ:
 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΚΑΤ΄ΕΝΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.ΤΗΝ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ(ΦΡΟΥΦΑΛΟΣ) ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.Η ΠΗΓΗ ΑΥΤΗΣ  ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑΣ .ΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΕΙ.ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤ΄ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ  ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ.ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΛΑΚΑΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις