Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:Σε 14 άξονες περιέγραψε ο υπουργός κοινωνικής Ασφάλισης της Κυβέρνησης Δ. Στρατούλης μιλώντας στη Βουλή και για τις προγραμματικές δηλώσεις .
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η μη υλοποίηση μέτρων που περιείχε το email Χαρδούβελη στην Τρόικα για τις συντάξεις για νέες περικοπές και αύξηση των ορίων ηλικίας , την κατάργηση του ΕΚΑΣ .
Επίσης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει των αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης , την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας , την αποποινικοποίηση των οφειλών για τους αυτοαπασχολούμενους ΟΑΕΕ κλπ , την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους , την επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους μέσω του ΟΓΑ
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του υπουργού έχουν έως εξής
1. Η κυβέρνησή μας δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας θα σταματήσει τον νέο αντικοινωνικό έγκλημα και δεν θα εφαρμόσει αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail του πρώην Υπουργού Οικονομικών, για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις κατώτατες συντάξεις, για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και εν συνεχεία κατάργησή του, για μείωση των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και παροχών και για κατάργηση των προώρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 για τις εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα ΑΜΕΑ, για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983.
2. Θα αποκαταστήσουμε το δημόσιο-καθολικό-αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής Ασφάλισης με κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων νόμων, με τις οποίες από 1/1/2015 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαία και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό-ατομικό.
3. Βάζουμε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την αναστολή εφαρμογής και εν συνεχεία την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1-1-2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφ’ άπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αναστέλλουμε την εφαρμογή και εν συνεχεία ακυρώνουμε τις προγραμματισμένες, από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των νόμων 3863/2010 και 3865/2010, νέες μειώσεις κύριων συντάξεων από 1-1-2015 και μετά. Το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί κανονικά, όπως μέχρι σήμερα.
4. Καταργούμε τη ρήτρα θανάτου, αναστέλλουμε την εφαρμογή και εν συνεχεία καταργούμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και θα αναθεωρήσουμε τον μαθηματικό τύπο στις εφ’ άπαξ παροχές. Ακυρώνουμε τη νέα μείωση ύψους 8% των επικουρικών συντάξεων, που προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση από 1-3-2015 καθώς και τις συνολικές νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ύψους 15%, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει για όλο το 2015, με βάση τη μέχρι τώρα ισχύουσα ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία των ενστόλων, θα ισχύσουν και για αυτά οι παραπάνω δεσμεύσεις μας και θα αναστείλουμε τις διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλειά τους με στόχο, μετά από διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς τους, να τις καταργήσουμε.
5. Στα πλαίσια της λειτουργίας του κράτους δικαίου, η κυβέρνησή μας θα σεβαστεί όλα τα θεμελιωμένα, σύμφωνα με το νόμο, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ώστε οι ασφαλισμένοι να αποκτήσουν την αναγκαία βεβαιότητα στις δυνατότητες συνταξιοδότησής τους και να αποφευχθούν επώδυνες ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής τους.
6. Η αποκατάσταση της λεηλασίας των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και επίσης των ΑμεΑ, που συντελέστηκε στα χρόνια του μνημονίου, θα γίνει σταδιακά με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτ’ απ’ όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ως πρώτο μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση –και κυρίως ως μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης- η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.
7. Έχουμε θέσει ως στόχο μας την ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφ’ άπαξ παροχών, ώστε να σταματήσει η ντροπή της αναμονής των συνταξιούχων για ένα έως τέσσερα χρόνια. Αυτό θα γίνει με επιστροφή όσων «διαθεσίμων» (περίπου 200) απολύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα τμήματα ελέγχων αλλά και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων και με την ολοκλήρωση της πληροφορικοποίησης των υπηρεσιών τους. Στηρίζουμε και θα αναβαθμίσουμε όλα τα πληροφοριακά εργαλεία και συστήματα που λειτουργούν στο Υπουργείο Εργασίας ή και θα δημιουργήσουμε νέα, με στόχο την συμβολή τους σε αποτελεσματικότερους ελέγχους της εισφοροδιαφυγής και στην καλύτερη και χωρίς καθυστερήσεις εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
8. Θα επανεξετάσουμε με στόχο την κατάργηση της προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης για κάθε χρόνο της τελευταίας πενταετίας για τις μειωμένες συντάξεις, ώστε να μην στερούνται οι άνεργοι-ες και οι ασθενείς που συμπληρώνουν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τη λήψη της αντίστοιχης σύνταξης.
9. Θα μειώσουμε τα 120 και 100 ένσημα ετησίως, που προβλέπονται σήμερα για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, σε 50 και 60 ένσημα αντίστοιχα.
10. Ο εξορθολογισμός της σύνθεσης και λειτουργίας και η ποιοτική αναβάθμιση των ΚΕΠΑ, ώστε να μην εγκλωβίζονται σε αυτά για μήνες δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ, θα γίνει με προώθηση άμεσων μέτρων, για πιο γρήγορες αποφάσεις πιστοποίησης των ποσοστών αναπηρίας και της εν γένει κατάστασης της υγείας των ασφαλισμένων, με στόχο το διάστημα αναμονής να μην υπερβαίνει τους δυο μήνες. Υγειονομική, προνοιακή και συνταξιοδοτική κάλυψη των ΑμεΑ το διάστημα αναμονής τους, εάν καθυστερούν χωρίς υπαιτιότητά τους οι σχετικές αποφάσεις.
Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε η καταβολή του προβλεπόμενου παράβολου των 46 ευρώ να γίνεται, όχι από τους ασφαλισμένους και ΑμεΑ, αλλά από τον ασφαλιστικό τους φορέα, καθώς και μη καταβολή του από τους ανασφάλιστους, που σήμερα επιβαρύνονται για αυτό το σκοπό ουσιαστικά με δύο σχεδόν ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, που όμως δεν τα έχουν.
Επανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7 από έγκριτους επιστήμονες για επανεξέταση του καταλόγου των μη αναστρέψιμων παθήσεων με στόχο την αιτιολογημένη επιστημονικά διεύρυνσή τους και για επικαιροποίηση του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας.
11. Θα προβούμε σε αντιμετώπιση ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και όσων υπάγονται στα ασφαλιστικά Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, ώστε και οι ίδιοι να ανακουφιστούν οικονομικά αλλά και για τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς Φορείς να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα και να διασφαλιστούν περισσότερα έσοδα (αποποινικοποίηση οφειλών στα ασφαλιστικά τους Ταμεία, θεώρηση βιβλιαρίων υγείας, βελτίωση της ρύθμισης για δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης και διευκόλυνση συνταξιοδότησης όσων οφείλουν με αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών και με δυνατότητα άμεσης έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων και σταδιακής παρακράτησης, μέχρις εξόφλησης, της οφειλής από τις αντίστοιχες συντάξεις).
12. Θα τηρήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση για επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.
13. Τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης θα ενισχυθούν με την αντικατάσταση των μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και με τη μείωση της ανεργίας, που θα επιδιώξουμε να πραγματοποιήσουμε μέσω και έκτακτων προγραμμάτων απασχόλησης. Το ίδιο θα συμβεί και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τον περιορισμό των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας, τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση, για να ενισχυθεί η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, θα επαναφέρει σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα την τριμερή χρηματοδότησή της και θα την ενισχύει, ως μέτρο σταδιακής αποκατάστασης των λεηλατηθέντων από το καταστροφικό PSI αποθεματικών της, με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπεζών. Για τη σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα σχηματίσουμε αποθεματικό κεφάλαιο, με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα του δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιήσουμε με ασφάλεια την εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
14. Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας θα προωθηθεί με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), με ενεργή και θεσμοθετημένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες, με κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων ή εγκυκλίων, που άφηναν «παράθυρα» για αδήλωτη εργασία ή δυσχεραίνουν αδικαιολόγητα τον έλεγχο των υπηρεσιών ή που αφήνουν ατιμώρητους όσους παραβαίνουν την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία καθώς και με την χρήση όλων των δυνατών πολιτικών, διοικητικών και νομικών εργαλείων, για την αντιμετώπιση μεγαλοοφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την είσπραξη των οφειλών τους. Επίσης, με την κωδικοποίηση και απλούστευση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με στόχο να θεσπίσουμε Κώδικα Ασφαλιστικού Δικαίου, με την έκδοση χρηστικού ασφαλιστικού οδηγού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο μιας μεγάλης δημόσιας καμπάνιας ενημέρωσης των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα
Η διαφορά μας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι αφενός ότι εμείς διαθέτουμε την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που αυτοί δεν είχαν και αφετέρου ότι εμείς δεν έχουμε καμία πολιτική υποχρέωση στους μεγαλοφειλέτες, γιατί έχουμε καθαρή συνείδηση και καθαρά χέρια και δεν μας «κρατά» κανείς τους.
Η κυβέρνησή μας έχει ως βασικά κριτήρια για τις αποφάσεις και πρακτικές της την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας και την αξιοπρέπεια της χώρας μας καθώς και την τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Και για αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους δρόμους για το λαό και την πατρίδα
Εξάλλου η  αποκατάσταση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα υπερισχύουν έναντι των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, και η επαναλειτουργία του θεσμού της Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών(χωρίς τα νέα εμπόδια που προβλέπει ο νέος νόμος για τον ΟΜΕΔ)  αποτελουν τις ΄προτεραιότητες του νεου υπουργου Εργασιας Παν.Σκουρλέτη.

1 --Επαναφορά στην εποχή πριν από το Μνημόνιο σημαίνει την υποχρεωτικότητα ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τα κατώτατα όρια μισθού και ημερομισθίου χωρίς διακρίσεις σε σχέση με την ηλικία και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα υπερισχύουν έναντι των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Βάσει της νομοθεσίας που ισχύει, και προτίθεται να αλλάξει ο νέος υπουργός, από τις κλαδικές συμβάσεις καλύπτονται μόνο τα μέλη των συνδικάτων που εκπροσωπούνται στην υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η εμβέλειά τους.
--.Θα  προωθηθεί - σε συνδυασμό με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα-η επαναφορά εντός διετίας,του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,

--Eφαρμογή μιας δέσμης μέτρων στην κατεύθυνση της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας:
α) διασφάλιση της 5ημερης εργασίας και στην επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας,
β) δραστική μείωση του ρόλου του δανεισμού-ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου των δημόσιων φορέων προώθησης της απασχόλησης,
γ) δραστικό περιορισμό των υπεργολαβιών και των εργολαβιών στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις περιπτώσεις αντικειμενικά αποδεδειγμένης έλλειψης τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής,
δ) περιορισμός όλων των υπόλοιπων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως ιδίως η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και στις προσωρινές συμβάσεις δια της υποχρεωτικής αντικειμενικής δικαιολόγησης τους και στην λήψη της απαιτούμενης μέριμνας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών από την ενδεχόμενη χρήση τους.Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όλες οι παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες θα παραμείνουν κενό γράμμα, εφόσον δεν καταπολεμηθεί με ριζικό τρόπο το εκτεταμένο σήμερα φαινόμενο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και ιδίως οι πολλαπλές εκδοχές της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθηθεί η αναβάθμιση και ανα-στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του ΙΚΑ καθώς και ο εκσυγχρονισμός και περαιτέρω αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων για την πάταξη του φαινομένου

--.. Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις (μείωση των επιτρεπόμενων, ανά μήνα, ορίων σε κάθε επιχείρηση και αναβίωση του υπουργικού «βέτο»).
-- Κατάργηση του νόμου που επιτρέπει την επιστράτευση εργαζομένων.
-- Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (που έχει απορροφηθεί στον ΟΑΕΔ) και επανασχεδιασμός της στεγαστικής συνδρομής των εργαζομένων.
-- Επαναπρόσληψη εργαζομένων που ήταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απολύθηκαν. Οι προερχόμενοι από τον τομέα ευθύνης του πρώην υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα αξιοποιηθούν, κατά προτεραιότητα, στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και στα ασφαλιστικά ταμεία

--Θα διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με τα συνδικάτα των εργαζομένων για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου, στην κατεύθυνση της προοδευτικής αλλαγής και του περαιτέρω εκδημοκρατισμού των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις