Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΔΥΟ ΛΑΜΠΡΟΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ



Δυο λαμπροί Λευκαδίτες επιστήμονες, καθηγητές ιατρικής, δίνουν καθημερινό αγώνα για τους συνανθρώπους μας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών(Ρίο).
Πρόκειται για το Διονύση Καραβία και τον Φίλιππο Γουρζή.Ερχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των επιστημόνων που έχει αναδείξει η μικρή Λευκάδα (ο μικρότερος νομός της χώρας)σε όλους τους τομείς.Αρκεί να αναφερθεί ότι σε όλο τον κόσμο έχουμε 110 Λευκαδίτες καθηγητές πανεπιστημίων!Και σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε:
 --Τους 57, εν ενεργεία, επαγγελματίες, Λευκαδίτες δημοσιογράφους.
---Τους 65 εν ζωή (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) Λευκαδίτες ζωγράφους.
--Τους 80 επαγγελματίες μουσικούς.
--Τους δεκάδες καλλιτέχνες, ερευνητές και λογοτέχνες.
Φυσικά υπάρχουν και άλλοι Λευκαδίτες καθηγητές ιατρικής τους οποίους θα παρουσιάσω συνολικά σε άλλο ρεπορτάζ.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ:Ο Διονύσης Καραβίας είναι καθηγητής Γενικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 2003.Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1948 στον Άγιο Πέτρο Λευκάδος.Ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στο Γυμνάσιο Λευκάδος το 1966.Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Ιούλιο του 1972, με βαθμό Λίαν Καλώς.Ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, υπό τον αείμνηστο καθηγητή Κ.Τούντα και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας του Γενικού Χειρουργού το 1980.
Το 1981 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό Άριστα.Από το 1981 υπηρετεί αδιαλείπτως στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μετεκπαιδεύτηκε :
-1985-1986: Στην χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου της Uppsala, Σουηδία (Prof. Lars Thoren)
-1992-1993: Στο Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων και Χειρουργικής Ήπατος, Χοληφόρων και Παγκρέατος του Πανεπιστημίου Pittsburgh, ΗΠΑ (Prof. T.E.Starzl)
-1994: Στο τμήμα μεταμοσχεύσεων  Ήπατος και Γαστρεντερικού του Πανεπιστημίου του Ανόβερο, Γερμανία (Prof. R.Pichlmayer)
-1994: Στο τμήμα Μεταμοσχεύσεων  Ήπατος και Γαστρεντερικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Miami, ΗΠΑ (Prof. A.G.Tzakis)
Είναι καθηγητής Γενικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 2003.
Στο κλινικό του έργο ασχολείται με την χειρουργική ογκολογία του γαστρεντερικού συστήματος (ήπαρ, χοληφόρα, πάγκρεας, στομάχι, παχύ έντερο), τη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων και τις μεταμοσχεύσεις νεφρού. Η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από μακρόχρονες και συντονισμένες προσπάθειες, αποτελεί κέντρο αναφοράς της Νοτιοδυτικής Ελλάδας για τη χειρουργική αντιμετώπιση των καλοήθων και κακοήθων παθήσεων ήπατος - χοληφόρων - παγκρέατος.Είναι διευθυντής χειρουργός του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο ΠΓΝΠ. Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του συγκεκριμένου μεταμοσχευτικού προγράμματος, το οποίο από της ιδρύσεως του έχει τελέσει περίπου 250 μεταμοσχεύσεις νεφρού.Είναι ο υπεύθυνος του προπτυχιακού επιλεγόμενου μαθήματος «Μεταμοσχεύσεις Συμπαγών Οργάνων»
Ερευνητικό  έργο: Πειραματική μελέτη της αναγέννησης του ήπατος σε ποντίκια.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΟΥΡΖΗΣ:Ο . Φίλιππος Γουρζής είναι  αναπλ.καθηγητής,διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών.  Γεννηθηκε στη Λυγιά Λευκάδας.Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1982 και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1988. Ειδικεύτηκε στην Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών το 1990 και ολοκλήρωσε την ειδικότητα στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών το 1993. Μέχρι το 2000 εργάσθηκε ως ιδιώτης γιατρός και το 2000 διορίσθηκε Λέκτορας στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2008 έως το 2010 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής στην ίδια Κλινική και από το 2010 ως Αναπληρωτής Καθηγητής, θέση που κατέχει έως σήμερα. Από το 2009 έως σήμερα είναι Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Ψυχιατρικής το 1994 και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής το 1999. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 30 άρθρων σε διεθνή περιοδικά. Είναι κριτής εργασιών για τα επιστημονικά περιοδικά ‘’Journal of Clinical Psychopharmacology”, “Schizophrenia Research”, “Alzheimer’s Dementia”, “Clinical Psychology: Science and Practice”, “Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology”, “Neurocase”,” ISRN Psychiatry” και μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών “Journal of Neurology and Psychology” ,”Advances in Medicine”, “Dataset Papers in Medicine” and “ISRN Psychiatry”. Έχει δώσει διαλέξεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την Ψυχιατρική. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, οι νευρο- ψυχιατρικές διαταραχές, η άνοια, η πρόδρομη σχιζοφρένεια, και η όψιμη δυστονία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις