Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ



Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (μαζι με τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμειων)έρχονται πάλι στο προσκήνιο αφού ‘’η εξάλειψη των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολική αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στον τραπεζικό κλάδο και στον δημόσιο τομέα’’ περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα  φυγής στη σύνταξη.Τονίζεται ότι 250.000 εργαζομενοι εχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό  δικαίωμα εκ των οποίων οι 150.000 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν αμεσα.Ηδη 60.000 υπαλληλοι μόνο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, που μπορουν να συνταξιοδοτηθουν βρισκονται με το ένα ..πόδι στη σύνταξη.
 
Ως γνωστον, το 2014 η τρόικα έχει ζητήσει κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη, επιμένοντας στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η προηγούμενη  κυβέρνηση ειχε αποδεχθεί την κατάργηση της 15ετιας και  ειχε προτείνει στην τρόικα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.Ειδικότερα πρότεινε την αύξηση των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2018 με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020 έτσι ώστε την 1/1/2021 να ισχύει για όλους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (οικοδόμους, εργαζόμενους σε στοές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α) το 62 ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη σύνταξη.Μετά τις αυξήσεις των ορίων που ήδη έχουν επιβληθεί με την προσθήκη 2-12 ετών για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στους υπόλοιπους "παλαιούς" ασφαλισμένους δίνεται περίοδος χάριτος 4 ετών.
 
Σημειώνεται ότι μια σειρά ασφαλιστικών διατάξεων παρέχει τη  δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη, από τα 50 έως τα 60 για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με μεγάλες κερδισμένες τις μητέρες ανηλίκων. Για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα από το 2013 και μετά πρόωρη σύνταξη -όπου αυτή προβλέπεται– δίνεται στα 62 (καθώς πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι με τα ισχύοντα  ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους έχει τη δυνατότητα να βγει στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του. Μεταξύ άλλων πρόκεται για ασφαλισμένους πριν από το 1983 που αποχωρούν με 35ετία, γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 αλλά και εργαζομένους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 
Μάλιστα το υπουργείο Εργασιας εχει στη διάθεση του στοιχεία  τα οποία δείχνουν πως στα ταμεία του Δημοσίου και του ΙΚΑ το 75% των εργαζομένων βγαίνει σε πρόωρη συνταξιοδότηση .Συνολικά το 75,88% βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα εθνικά όρια ηλικίες. Η κατάσταση μάλιστα είναι ακόμα χειρότερη στα ευγενή ταμεία όπου το 91,6% παίρνει σύνταξη κάτω από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τα ιδια  στοιχεία με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης αυτοί που βγαίνουν στην σύνταξη πριν από τα 62 είναι:
α) στο Δημόσιο
-το 7,91% των υπαλλήλων βγαίνει στη σύνταξη στις ηλικίες 26-50
-το 23,64% βγαίνει στη σύνταξη στις ηλικίες 51-55%
- το 43,57% βγαίνει στη σύνταξη στις ηλικίες 56-61
β) στο ΙΚΑ
-Το 4,44% των υπαλλήλων βγαίνει στη σύνταξη στις ηλικίες 26-50
-το 12,83% στις ηλικίες 51-55
-το 58% βγαίνει στη σύνταξη στις ηλικίες 56-61 έτη
 
Πάντως στις χτεσινές κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία επικουρικών συντάξεων.

 Εξάλλου η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος με μέτρα τα οποία θα:
---Ενοποιήσουν συνταξιοδοτικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση.
---Καταργήσουν σταδιακά τις χρεώσεις υπέρ τρίτων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
--Εδραιώσουν έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων, θα εκσυγχρονίσουν τα επιδόματα, θα ενισχύσουν τα κίνητρα για τη δήλωση εργασίας και θα παράσχουν στοχευμένη βοήθεια σε υπαλλήλους ηλικίας 50-65 ετών, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Εγγυημένου Εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση η οποία επιβαρύνει υπέρμετρα τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Στο μεταξύ σταδιακά και επειτα από διαβουλεύσεις  θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις δεσμευσεις της κυβέρνησης  προς την ευρωζώνη και το ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα αναλάβει το επόμενο 4μηνο. Συγκεκριμένα, δεν αναφέρεται η χρονική στιγμή που θα γίνει η  επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά επισημαίνει πως αυτή δεν θα βλάψει την “ανταγωνιστικότητα” της ελληνικής οικονομίας και θα γίνει έπειτα από “διαβούλευση” με τους κοινωνικούς εταίρους, τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και τον ILO. Eπίσης στην απόφαση για τον κατώτατο μισθό θα συμβάλει και ένα “ανεξάρτητο σώμα”.

Αναλυτικά, η επιστολή της κυβέρνησης προς την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προβλέπει ότι:

--Θα υπάρξει “επίτευξη των καλύτερων πρακτικών της ΕΕ στην εργασιακή νομοθεσία μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την τεχνική βοήθεια του ΙLO (Διεθνή Οργανισμό Εργασίας) και τον ΟΟΣΑ”

-- Θα γίνει “επέκταση και ανάπτυξη του υπάρχοντος σχήματος που παρέχει προσωρινή απασχόληση για τους ανέργους, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν με σκοπό την ανανέωση των δεξιοτήτων των μακροπρόθεσμα ανέργων”.

-- Θα προκύψει μία “σταδιακή εισαγωγή μιας “έξυπνης” προσέγγισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς που εξισορροπεί τις ανάγκες της ελαστικότητας με τη δικαιοσύνη.

Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία για τον εξορθολογισμό και τη σταδιακή αύξηση των κατώτατων μισθών με ένα τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Η έκταση και η χρονική στιγμή των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα αποφασιστούν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, μαζί και τον ILO, και θα λάβει πλήρως υπ΄ όψην τη συμβολή ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το ποιες αλλαγές στους μισθούς ευθυγραμμίζονται με την εξέλιξη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας”, τονίζεται στην επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις