Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

 ΤΡΕΙΣ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Τριπλή  παρέμβαση  στα εισοδήματα και στο  συνταξιοδοτικό  καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση.Πρόκειται  για τη ρύθμιση που θα ΄διασώσει’  τις πρόωρες συντάξεις σε  όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς και για την κατάργηση της εισφοράς  αλληλεγγύης και την κατάργηση της παρακράτησης του 1% στις τακτικές και πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας – ΤΠΔΥ. 

Ειδικότερα:

1.Προωθείται  ρύθμιση  για τις πρόωρες  συντάξεις στο δημόσιο- μετά τη  γνωστή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να εξέλθουν  με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών.Ετσι οσοι  δημόσιοι  υπάλληλοι εχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης  ή πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25ετία έως το 2010,  δεν πρόκειται να  θιγούν. Η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση των υποψηφίων συνταξιούχων του δημοσίου(κυρίως  εκπαιδευτικων), των οποίων η σύνταξη έχει «παγώσει» στο ΓΛΚ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), θα χωρίζει τους  δικαιούχους σε δυο κατηγορίες: 

1. Σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010. 

2. Σε εκείνους που χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, καθώς έως το τέλος της χρονιάς δε συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δηλαδή, από το 2023 και εφεξής καταργείται αυτό το δικαίωμα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ολο θέμα θα γινουν  σύντομα σχετικές  ανακοινώσεις από το υπουργειο  Εργασίας. 

Τονίζεται ότι  το  θέμα δημιουργήθηκε ύστερα  από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους(στο οποίο  ζητησε  τη  γνωμη του το υπουργειο Εργασίας). με την οποία ανατρέπονται  τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων,  δεν θα μεταβαλλόταν. 

Διευκρινίζεται ότι το όλο  θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους. 

Το θέμα αφορά κυρίως 1.000-2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι το Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλαν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι, τον Αύγουστο και έως τότε, απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης. 

Επισημαίνεται ότι  τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν άλλαξαν με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 και παρέμειναν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν.3865/2010. Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν: 

Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί. 

Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα. 

Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη. 

2.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ  1%:Στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι και η κατάργηση της παρακράτησης του 1% στις τακτικές και πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας – ΤΠΔΥ. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που επιβλήθηκε στο Δημόσιο με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το 2011 και μάλιστα δεν έχει ανταποδοτικότητα στα εφάπαξ.Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας θα έρθει στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η κατάργηση τής παρακράτησης θα οδηγήσει σε βελτίωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα αυξήσει κατά 1% τους μισθούς τους.

3.ΕΙΣΦΟΡΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:Μικρή ενίσχυση των εισοδημάτων στο Δημόσιο, θα φέρει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο του 2023.Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου,ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. όταν θα υπάρχει σαφή εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο και τους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Από την  πλευρά της  η ΑΔΕΔΥ  κάνει  λόγο   για  ψίχουλα  αναφερόμενη στην κατάργηση της  εισφοράς  αλληλεγγύης.Κατα την ΑΔΕΔΥ τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχουν πάρει καμιά αύξηση, αλλά αντίθετα τα εισοδήματά τους μειώθηκαν μέχρι 40%, καταργήθηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-2017, τη στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει τους μισθούς των εργαζομένων και ο πληθωρισμός «τρέχει» με 12%, ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά κοροϊδεύει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τα ψίχουλα της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έπρεπε να είχε καταργηθεί’’.

Η ανωτατη  δημοσιουπαλληλική  οργάνωση  υποστηρίζει ότι ‘’για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο η «αύξηση» θα είναι μηδενική.

Συγκεκριμένα:

-Μέχρι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: 0€ αύξηση

-Για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ: 22€ αύξηση τον χρόνο,

δηλ. 1,85 ευρώ τον μήνα

-Για ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ: 44€ αύξηση τον χρόνο,

δηλ. 3,60 ευρώ τον μήνα

-Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ: 66€ αύξηση τον χρόνο,

δηλ. 5,50 ευρώ τον μήνα

-Για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ: 154€ αύξηση τον χρόνο,

δηλ. 12,80 ευρώ τον μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις