Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ :ΤΡΕΙΣ  ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Ο ΝΕΟΣ  ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ  ΤΟ 2023

Τριπλή αύξηση  έρχεται για  χιλιάδες  συνταξιούχους το  2023 ενώ σε  αναμονή  ενόψει της πολιτικής απόφασης  για τα αναδρομικά από  τα ‘’κομμένα’’ δώρα και τις επικουρικές, μετά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ.Ειδικότερα:

1. Αύξηση   6%(περίπου) θα πάρουν περίπου 1 εκατ. Συνταξιούχοι από 1/1/2023.Η καταβολή  των αυξήσεων θα γίνει το Δεκέμβριο εφέτος)  αφου οι  συντάξεις προπληρώνονται. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τέχνασμα Κατρούγκαλου με την   «προσωπική διαφορά», περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελημένους αυτής της παρέμβασης.Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορα θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

2. Θα καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους, δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς .Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης,  επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν την συγκεκριμένη εισφορά.

3. Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Ηδη στον ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων από μηδενική βάση και «τρέχει» ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία (π.χ 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ). Σε κάθε κατηγορία καταγράφεται ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά, καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά. Στόχος των ασκήσεων επί χάρτου είναι να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος  ώστε τον Οκτώβριο να καταρτιστεί νέος προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει τα αυξημένα κονδύλια για τις συντάξεις από την 1/1/2023.

Το ποσοστό της αύξησης σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 υπολογίζεται με βάση το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022 διά του 2. Σύμφωνα με τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις (Κρατικός Προϋπολογισμός, Τράπεζα της Ελλάδος, Κομισιόν) για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 3,1% και 3,7% και πληθωρισμός γύρω στο 7%-8%, που σημαίνει ότι η αύξηση συντάξεων για το 2023 θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 5,05% έως 5,85%. Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει και μοιραία  θα απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης  ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ.

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Οσον αφορά  τα  αναδρομικά, δύο  σενάρια  κερδίζουν έδαφος στην  κυβέρνηση οσον αφορά την ενδεχόμενη καταβολη των αναδρομικών, για τα κομμένα δώρα και τις  επικουρικές, μετά την πρόσφατη απορριπτική  απόφαση της ολομέλειας  του Συμβουλίου της Επικρατείας.Το πρώτο σενάριο προβλέπει καταβολή αναδρομικών για επικουρικές - δώρα μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31 Ιουλίου 2020 και   το  δεύτερο  τον συμψηφισμό των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου  .Εξαιρετικά δύσκολο είναι το  σενάριο να καταβληθουν τα αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023.Αυτό το ενδεχόμενο  απορρίπτεται ασυζητητί από το  οικονομικό επιτελείο λόγω του μεγάλου  δημοσιονομικου  κόστους(περιπου 2,5  δις. ευρω) και με δεδομένη την εξαιρετικά  δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ανάλογα  της οικονομικής συγκυρίας οι οριστικές αποφάσεις  θα ληφθούν προς  τα τέλη Αυγούστου και είναι πιθανόν να   υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό  στα εγκαίνα της  ΔΕΘ στις αρχές  Σεπτεμβρίου.

Τα  δύο  σενάρια  είναι τα παρακάτω:

1.Ο  συμψηφισμός των  ‘κομένων’αναδρομικών(δώρα και επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου(παράλληλα και με την αυξηση που θα δοθεί        στις   συντάξεις  από 1-1-2023)  είναι ένα  σενάριο που θα μελετήσει  η κυβέρνηση για τους  συνταξιουχους που δεν προσέφυγαν  στα δικαστήρια. Μάλιστα εξετάζεται για τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές, τα αναδρομικά να συμψηφιστούν με τα υπόλοιπα από τις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με το νόμο 4670/2020. Με τον τρόπο αυτό και το Δημόσιο θα αποφύγει την γιγάντωση της δαπάνης σε μια χρονική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για τα οικονομικά της χώρας, ενώ από την άλλη οι συνταξιούχοι θα μειώσουν ή ακόμη και θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023.Ετσι λοιπόν ένας συνταξιούχος που πρέπει να λάβει αναδρομικά τα δώρα του 11μήνου (800 ευρώ) και έχει προσωπική διαφορά 250 ευρώ, θα την συμψηφίσει με τα αναδρομικά, θα λάβει τα υπόλοιπα 550 ευρώ σε δόσεις , ενώ από 1/1/2023 θα έχει και αύξηση στη σύνταξή του κάθε μήνα (π.χ. 50 ευρώ) αφού θα έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά με ενσωμάτωσή της στη σύνταξη.

2.Η καταβολή εντόκως  των  αναδρομικών   σε όλους   τους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια  εως  31/7/2020(  και   δικαιώθηκαν από το  ΣτΕ) .Δηλαδη το  σενάριο αυτό προβλέπει  την αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 ) σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους από τα κατά τόπους δικαστήρια.Πρόκειται  για  350.000  περίπου συνταξιούχους  οι οποίοι  εχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο  δικαστικό αγωνα  εδώ και μια  δεκαετία --διεκδικώντας  τα αναδρομικά συνολικού  ύψους  700-800 εκατομ. ευρω- σπαταλώντας  χρόνο και  χρήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις