Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ :ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ   ΤΑ ΝΕΑ  ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ

 

 

Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Η  «μάχιμη πενταετία» είναι ο ασφαλιστέος- συντάξιμος χρόνος (πραγματική υπηρεσία) που έχει υπηρετηθεί σε παραμεθόριες μονάδες, νησιά, προκεχωρημένες βάσεις κλπ

Πλέον όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα καθώς μπορούσαν μόνο όσοι κατατάχτηκαν μετά την 01/01/2011 να αναγνωρίζουν τη μάχιμη πενταετία. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για τα πέντε έτη είναι 2.390,20 €, δηλαδή 39,87 € το μήνα για πέντε χρόνια (60 μήνες). Το ποσό αυτό προκύπτει από τον συντελεστή 20% (εισφορές εργοδότη και εργαζομένου) επί των πενθημέρων και παραμένει μέχρι και σήμερα σταθερό λόγω του ότι δεν έχει αλλάξει το ποσό αποζημίωσης της εργασίας πέραν του πενθημέρου.
Η μάχιμη πενταετία δεν αποτελεί πλασματικό χρόνο αλλά πραγματικό καθώς αντιστοιχεί στις ημέρες εργασίας κατά το πενθήμερο, σε σύνολο ασφαλιστικών εισφορών 40 ετών.

Σύμφωνα με το  υπουργείο Εργασίας μέχρι τώρα, σταδιακά, το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας» είχαν αποκτήσει με διαφορετικές ρυθμίσεις αρκετές κατηγορίες ενστόλων. Εξαιρούνταν όμως κάποιες άλλες κατηγορίες με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες για άνιση μεταχείριση. Μεταξύ άλλων, υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση ασφαλισμένων προ και μετά του 2011. Με τη ρύθμιση που προωθείται όσοι ένστολοι εξαιρούνταν από τις σχετικές προβλέψεις θα αποκτήσουν πλέον το δικαίωμα να αναγνωρίσουν έως και επιπλέον 5 έτη ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αναλογούσες εισφορές. Κατά  το αρμόδιο υπουργείο,με την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ενστόλων (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική). Επιπρόσθετα, εξασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς δεν διαταράσσεται ο εσωτερικός σχεδιασμός για την πλήρωση των αναγκών των διαφορετικών μονάδων από αιτήματα για μεταθέσεις σε μονάδες που δικαιολογούσαν την αναγνώριση «μάχιμης πενταετίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις