Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΤΟΚΩΣ ΣΤΟΥΣ 350.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Την  καταβολή των αναδρομικών(μετα την πρόσφατη  απόφαση του ΣτΕ μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια στις 31 Ιουλίου 2020, χωρίς να αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεων τους, καθώς τους έχει δικαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι  το βασικό σενάριο που εξετάζει  τώρα  η κυβέρνηση.Οριστικές  αποφάσεις  θα ληφθουν τον Σεπτέμβριο.

Οπως έγραψαν ΄ΤΑ ΝΕΑ’το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο να γίνει πραγματικότητα αφού το κόστος  είναι συμβατό με τα  δημοσιονομικά δεδομένα που εχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, σε  αντίθεση με την καταβολή των αναδρομικών σε  όλους τους  συνταξιουχους.

Το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών σε  όλους, που αντιστοιχεί στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Την ιδια ώρα  το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δικαιωθούν κινειται  στα  600-700.000  ευρω.

Ετσι είναι ορατο το ενδεχόμενο να γινει η καταβολή εντόκως  των  αναδρομικών   σε όλους   τους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια  εως  31/7/2020(  και   δικαιώθηκαν από το  ΣτΕ) .Δηλαδη αυτό, το το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει  την αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 ) σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους από τα κατά τόπους δικαστήρια.

Πρόκειται  για  350.000  περίπου συνταξιούχους  οι οποίοι  εχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο  δικαστικό αγωνα  εδώ και μια  δεκαετία --διεκδικώντας  τα αναδρομικά σπαταλώντας  χρόνο και  χρήμα.

Τονίζεται ότι για  αυτή την κατηγορία των  συνταξιουχων θα πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές τους, χωρίς να περιμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα περιμένουν έως και μία   τετραετία.

Υπάρχουν τρεις επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι με αγωγές στις πληρωμές των αναδρομικών τους, όπως:

*Να πληρώνονται οι συνταξιούχοι για το 11μηνο καταθέτοντας τις αγωγές τους στον ΕΦΚΑ, για να πιστοποιηθεί ότι αυτές έχουν ασκηθεί εντός προθεσμίας (έως 31/7/2020).

* Να ζητηθεί από τους συνταξιούχους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι αν η αγωγή τους απορριφθεί για τυπικούς λόγους, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό. Η δήλωση αυτή δεν θα ισχύει για όσους έχουν ήδη πρωτόδικη απόφαση για αναδρομικά 11μήνου.

*Να αξιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ ως «δεδικασμένο» και να ενεργοποιηθούν τα δικαστικά συμβούλια των Πρωτοδικείων ώστε να εκδοθούν με γρήγορες διαδικασίες -μέσα σε 12 μήνες- όλες οι αποφάσεις όσον αφορά στις αγωγές αναδρομικών 11μήνου για επικουρικές συντάξεις και Δώρα που κατατέθηκαν έως 31/7/2020.

Ως γνωστόν τόσο τα πρωτοδικεία  όσο και  τα εφετεία καθημερινά  δικαιώνουν συνταξιούχους που εχουν προσφύγει και μάλιστα λαμβάνουν και  τα σχετικά  αναδρομικά. Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται (εντόκως)με  ποσά από 800 έως 2.500 ευρώ περίπου για το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων.Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι

Τονίζεται ότι  τα  αναδρομικά που δίνει αμετάκλητα το ΣτΕ(με την πρόσφατη  απόφαση του) στους συνταξιούχους με αγωγές ως 31/7/2020 είναι:

*Αναδρομικά 11 μηνών για μειώσεις επικουρικών και Δώρων επικουρικών.

*Αναδρομικά 11 μηνών για Δώρα κύριων συντάξεων.

* Τόκο (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) στα ποσά που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και σε αυτά που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα Δώρα.

 Όπως  τονίζει ο  δικηγόρος  Λουκάς  Αποστολίδης ,η  κυβερνηση έχει άμεση ηθική, πολιτική, νομική και κοινωνική ευθύνη, να ικανοποιήσει άμεσα όσους άσκησαν αγωγές. Και αυτό, διότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια. Θα σταματήσει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων στα δικαστήρια. Οι 350.000 δικαιούχοι που έχουν κάνει αγωγές δεν παρακαλούν την κυβέρνηση αλλά απαιτούν να πληρωθούν’’.

Για να προσθέσει :Τόλμησαν να κάνουν αγωγές, να ξοδευτούν, να προστατέψουν τις αρχές του κράτους δικαίου ενάντια στις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις των μνημονίων. Τόλμησαν να πουν όχι στην χιονοστιβάδα των περικοπών. Χωρίς τις αγωγές των δικαιούχων, χωρίς τις δικαστικές αποφάσεις που αγωνίζονται σχεδόν δέκα  χρόνια να εκδοθούν, η κυβέρνηση δεν θα επέστρεφε από τις περικοπές ούτε ένα ευρώ. Δικαιολογημένα, όσοι έχουν ασκήσει αγωγές διαμαρτύρονται και παραπονιούνται, ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την κυβέρνηση το e-ΕΦΚΑ να τους καταβάλει εντόκως επικούρηση και δώρα’’, καταλήγει ο  κ. Αποστολίδης.

-----------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ

----------------------------------------------------------------------

Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι:

ΔΗΜΟΣΙΟ      100 – 2.900 ευρώ

ΙΚΑ                680 – 1.900 ευρώ

ΔΕΚΟ             916 – 3.300 ευρώ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ     910 – 3.200 ευρώ

ΤΕΑΥΕΚ         830 – 2.650 ευρώ

ΝΑΤ               580 – 2.350 ευρώ

ΟΓΑ                             645 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις