Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

 ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ELIXRISO)ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Στην πόλη της Λευκάδας, στο καντούνι που ενώνει την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με το παζάρι (κεντρική αγορά)- ακριβώς από το κατάστημα της ‘Εθνικής’ τράπεζας- κρύβεται ενας μικρός θησαυρός, δείγμα εξέλιξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.Ενα μικρό κατάστημα με μοναδικές δημιουργίες από την Ελευθερία Λογοθέτη που σίγουρα εντυπωσιάζει(elixriso).Eνα μοναδικό πάντρεμα του χτες με το σήμερα.Αυτός αλλωστε είναι και ο στόχος: Να διατηρήθεί , να διαφυλάχθεί και να διαδωθεί η σπάνια τεχνική της Καρσάνικης βελονιάς.
Με τις όμορφες δημιουργίες της Ελευθερίας,η παραδοσιακή τεχνική της Καρσάνικης βελονιάς μπερδεύεται με μεταξωτές κλωστές και μοντέρνα σχήματα και πρωταγωνιστεί σε εμπνευσμένες χειροποίητες δημιουργίες με άρωμα Λευκάδας. Κοσμήματα, τσάντες και αξεσουάρ μόδας με παραδοσιακά μοτίβα συνυπάρχουν με τολμηρά υλικά και νέες φόρμες.
Το Elixriso είναι μια ιστορία αγάπης που φέρνει στο νου καλοκαίρια στη Λευκάδα, εκεί που ξεκίνησαν όλα. Μια ιστορία αγάπης για το Καρσάνικο κέντημα η τέχνη του οποίου μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία που πρεσβεύει.Η μοναδικότητα της Καρσάνικης βελονιάς γίνεται η έμπνευση και μεταξωτές κλωστές, χρώματα, χάντρες, ημιπολύτιμοι λίθοι, αλυσίδες και charms η αφορμή για διαφορετικά, πρωτότυπα κοσμήματα.
Κοσμήματα, τσάντες και αξεσουάρ μόδας με παραδοσιακά μοτίβα συνυπάρχουν με τολμηρά υλικά και νέες φόρμες. Αυτή, είναι η πρόταση εξέλιξης μιας τέχνης που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκάδας.
Το καλοκαίρι του 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση με την υπογραφή Elixriso στη Λευκάδα η οποία φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης Θεόδωρος Στάμος.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Καρσάνικη βελονιά και την ιδιαίτερη ιστορία της μέσα από ένα διαδραστικό ταξίδι στο παρόν και στο μέλλον με πρωταγωνιστή τα κοσμήματα του Eixiriso- The Art of Lefkadas Tradition. Βασισμένα στην σπάνια αυτή τεχνική, τα κοσμήματα αποκτούν νέες φόρμες και γραμμές φέρνοντας το χθες στο σήμερα.
Η έκθεση είχε σκοπό την ανάδειξη αλλά και τη διάδοση του Λευκαδιτίκου κεντήματος το οποίο έχει ενταχθεί στη λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, σε σχετική σύμβαση με την UNESCO .
Elixriso -Αγίων Αναργύρων 3-απέναντι από το καντούνι της ‘Εθνικής ‘ τράπεζας
Τηλ.: 694 917 1470
Email: elixrisolefkada@gmail.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις