Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

 ΠΑΛΙΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΩΣ  ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

 

Σε  δόσεις -από τον Σεπτέμβριο(με τις  συντάξεις Οκτωβρίου) και μέχρι τέλος του έτους- θα ξεκινήσει  η πληρωμή(όχι σε όλους), των αναδρομικών και των αυξήσεων στους παλιούς συνταξιούχους(πριν από το Μαιο  του 2016) με  πάνω από  30 συντάξιμα  ετη .Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έστω και αν για πολλούς θα είναι μικρές γιατί μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε  ετήσιες δόσεις εως  το 2024. Οσοι  συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται. Αντίθετα, οι 150.000 παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.Δεδομένου ότι η αύξηση αναμένεται να δοθεί για πρώτη φορά  τέλη Σεπτέμβριου του 2021,  παλιοί οι συνταξιούχοι θα πρέπει να λάβουν απευθείας τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται (το 1/5 του 2020 και το 1/5 του 2021).

Για να φανεί η αύξηση στην τσέπη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Για παράδειγμα, αν ένας παλιός πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ και η σύνταξη επανυπολογιστεί με αύξηση 150 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα πάει στην τσέπη θα είναι 70 ευρώ, γιατί τα άλλα 80 ευρώ θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά. Αν όμως η αύξηση είναι 70 ευρώ, τότε δεν θα δει διαφορά στην τσέπη, γιατί η αύξηση είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς. Το κέρδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η αύξηση μειώνει την προσωπική διαφορά, δηλαδή από τα 80 ευρώ διαφοράς θα μείνουν μόνον τα 10 ευρώ.

Συμφωνα με το  τελικό  χρονοδιάγραμμα του  ΕΦΚΑ ,για  την κατηγορία  των παλιών συνταξιουχων,με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. O προγραμματισμός και ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους οι παλαιοί πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων.

Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

-50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.

-100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.

Τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Παράλληλα σε  εκκρεμότητα  βρίσκεται  ακομη μια  ‘παρτίδα’ αναδρομικών που επρεπε να  πληρωθουν τον περασμένο μήνα και αφορουν  νέους  συνταξιουχους(πριν το Μαιο  του 2019).Πρόκειται  για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων  πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του  Αυγούστου. Αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

 Την ίδια ώρα ‘’κληρώνει» με  την αναμενόμενη απόφαση  του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και των «κομμένων» δώρων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδωτικού και δημόσιου τομέα.Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιευτεί ,σε συνέχεια της δίκης του περασμένου Ιανουαρίου και θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά οι μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. 

Η υπό  δημοσίευση  απόφαση του ανωτάτου  δικαστηρίου θα αφορά: 

-τα «κομμένα» δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ). 

-τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ 

-την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δυο επικουρικές ανά έτος. 

  Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι(κομμένα  δώρα και επικουρικές), ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν, θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά: 

-Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ. 

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ. 

-Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ. 

-Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ. 

-Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ. 

-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ. 

 

 

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις