Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

 


ΓΝΩΜΗ

ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Η   ‘’ ΓΚΑΦΑ’’  ΤΟΥ ΕΦΚΑ

 

Δεν χρειάζεται κανένας  σχολιασμός  για τον τρόπο  λειτουργίας  του  ΕΦΚΑ.Αποτελεί τη μεγάλη  ντροπή της  δημόσιας  διοίκησης.Και δεν είναι  μόνο ότι βρίσκεται στην κορυφή των  παραπόνων   των  πολιτών -  όσον αφορά  τη σχέση τους με την εξυπηρέτηση   τους,- αλλά  διαπιστώνεται η  ανικανότητα να λειτουργήσει   ακόμη και  στις  θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του, οσον αφορά  τους  συνταξιούχους .

Και   μετά το μεγάλο κατάλογο  των παραπόνων και  διαμαρτυριών(όσον αφορά  τα  αναδρομικά  των συνταξιουχων), φτάσαμε σε μια γκάφα.Μείζον Θέμα –το οποίο αγνοούσε   ακόμη και η  πολιτική ηγεσία του  υπουργείου Εργασίας-  το οποίο  αφορά τους 100.000  περίπου νεότερους συνταξιούχους  οι οποίοι  αποχώρησαν από 1ης/10/2019 .Οι εν λόγω συνταξιούχοι παρότι θα έπρεπε να παίρνουν απευθείας τις συντάξεις του νόμου της  σημερινής κυβέρνησης(νόμος Βρούτση) , εντούτοις οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκδίδουν οριστικές συντάξεις για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).Κι αυτό  γιατί στο λογισμικό σύστημα δεν έχουν αντικατασταθεί οι παλιοί συντελεστές με τους νέους! Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο οι μισοί συνταξιούχοι   να εχουν πάρει  αυξησεις  και αναδρομικά  και οι αλλα μισοι(μετά  τον Οκτώβριο του  2019) όχι μονο δεν ειχαν  ούτε  ευρώ αυξηση αλλα δεν γνωρίζουν πότε  θα την λάβουν!!!

 

Το πρόβλημα αφορά τους συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, που προέρχονται δηλαδή από το ΙΚΑ, από τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΑ. Αντίθετα το Δημόσιο, μέσα από το δικό του μηχανογραφικό σύστημα (το ΕΣΕΠΣ), προσάρμοσε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 τον υπολογισμό των συντάξεων στα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670 για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά και πλέον οι αποφάσεις που εκδίδει είναι απευθείας με το νόμο Βρούτση και με αυξημένα ποσά συντάξεων χωρίς να χρειάζεται επανυπολογισμός.

Είναι πρωτοφανές  ακόμη και  σήμερα, οσοι  συνταξιοδοτούνται να παίρνουν   μειωμένες συντάξεις  Κατρούγκαλου ενώ είναι   σε  εφαρμογή  από τον Φεβρουάριο του 2020 ο νόμος Βρούτση, με τα αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης  , δηλαδή με  μεγαλύτερες   συντάξεις!!!

 

΄Αλαλα  τα   χείλη των συνταξιούχων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις