Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ : ΔΥΟ  ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ!!

-ΕΝΤΟΝΕΣ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

 

Σε  απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες  συνταξιούχοι αφού ο ΕΦΚΑ   αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις  θεσμοθετημένες  υποχρεώσεις του και να καταβάλλει τα αναδρομικά, εδώ   δύο χρόνια περίπου( από  τον Οκτωβριο  του 2019), που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία της  σημερινής  κυβέρνησης(Νόμος Βρούτση 4670/2020 - ΦΕΚ 43/Α/28-2-2020),προκαλώντας  θύελλα αντιδράσεων και  δικαστικές  προσφυγές.

‘ΤΑ ΝΕΑ’ καθημερινά δέχονται δεκάδες  διαμαρτυρίες  συνταξιούχων που κάνουν λόγο για ‘κοροιδία και  εμπαιγμό’.

Εκτός από  τους παλιούς συνταξιούχους(πρίν το 2016)  που είναι σε    διαρκή αναμονή, μια νέα  γενιά  αναδρομικών και αδικίες  σε  συνταξιούχους ,δημιούργησε  ο νόμος  Βρούτση (ν.4670/2020) αφού όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα(πρ.ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΑΕΕ κα) - μετά τον Οκτώβριο του  2019 -  και οι οποίοι  έχουν πάνω από 30  συντάξιμα ετη- δεν έχουν λάβει ακόμη  τις αυξήσεις και  αναδρομικά,  με τα νέα  αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων  .Ετσι δημιουργείται το παράδοξο  ότι ενώ ισχύει ο νόμος  Βρούτση( με τα αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης αναδρομικά  από τον Οκτώβριο  του 2019) , η κατηγορία  αυτή των  χιλιάδων  συνταξιούχων(μετα τον Οκτώβριο  του 2019) να λαμβάνει  ακόμη και σήμερα συντάξεις   του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες  και φυσικά  χωρίς αναδρομικά  εδώ και 23 μήνες!!!

Πάντως,  αν τελικά  εφαρμοστεί το  σχέδιο του ΕΦΚΑ,Κατά κύματα θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών από τον Σεπτέμβριο για τους 100.000 παλαιούς συνταξιούχους, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (πριν από τον Μάιο του 2016).Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.  Ειδικότερα οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς, συντάξεις απασχολούμενων συνταξιούχων και άλλες, θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση πιθανότατα μετά το Φθινόπωρο.Το ίδιο συνέβη, άλλωστε, και στην περίπτωση 29.032 νέων συνταξιούχων που δεν πληρώθηκαν τα αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα επειδή καθυστερεί ο επανυπολογισμός.

Ποιες περιπτώσεις καθυστερούν:Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου, όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν, επίσης, μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι' αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Τελευταίοι στην ουρά θα μείνουν οι κληρονόμοι, για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τις 29.032 ειδικές περιπτώσεις, οι υπόλοιποι περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι έχουν λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά. Ο μέσος όρος των αναδρομικών ήταν για το δημόσιο τομέα 989 ευρώ και για τον ιδιωτικό 863,70 ευρώ.

Από τις επόμενες τακτικές πληρωμές (συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου) οι συνταξιούχοι πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους.

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων που περιμένουν το φθινόπωρο τις πληρωμές περιλαμβάνονται:

-50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 20-30 ευρώ.

-100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου, να μην διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στο λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια υπηρεσίας παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με το νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στο λογαριασμό του.

Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Επισημαίνεται ότι σε  εκκρεμότητα  βρίσκεται  ακόμη μια  ‘παρτίδα’ αναδρομικών η οποία ‘επρεπε να  πληρωθούν και αφορούν  νέους  συνταξιούχους(πριν το Μαιο  του 2019).Πρόκειται  για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων  πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του  Αυγούστου. Αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.Παράλληλα οι συνταξιούχοι του δημοσίου περιμένουν  να  γινει πράξη η   καταβολή  αναδρομικώμν μετά  την  απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο, η οποία  έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας,.

Πάντως καταγράφονται και νεες  αξιώσεις για νέα αναδρομικά.

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήδη παραπέμφτηκαν προδικαστικά ερωτήματα, που αφορούν σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:

α. Καλείται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012 πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.

β. Αν το Δημόσιο (e-ΕΦΚΑ) θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.

γ. Αν η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση», θα ισχύσει και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).

Το δικαστήριο, επειδή τα θέματα αυτά απασχολούν περίπου 280 με 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, τα παρέπεμψε με προδικαστικά ερωτήματα, ως προς το παραδεκτό και το βάσιμο των κατ’ ιδίαν ερωτημάτων, με βάση όσα έγιναν δεκτά με τις σχετικές 244/2017 και 504/2021 αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, οι οποίες εκδόθηκαν με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατ’ άρθρο 108 παρ. 1 του π.δ. 1225/1981 και του προδικαστικού ερωτήματος κατ’ άρθρο 108Α παρ. 2 του π.δ. 1225/1981.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίζεται τη υπόθεση από την πλευρά των συνταξιούχων επισημαίνει: «Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα ασχοληθεί με τα ως άνω προδικαστικά ερωτήματα, στρέφουν τα μάτια τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς αφορά τους πάντες, και είναι σημαντικά τα χρήματα που θα λάβουν, αν υπάρξει ευνοϊκό νομικό αποτέλεσμα. Το Δημόσιο, λογαριάζοντας ένα κόστος ίσως και 1,5 δισ. ευρώ, θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Η Δικαιοσύνη τώρα έχει τον λόγο στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ελπίζω βάσιμα η αίτηση των συνταξιούχων, που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις».

Και συνεχίζει: «Ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων που ενδεχόμενα θα θέσει το Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ πιστεύω δεν θα ευδοκιμήσουν, διότι με γνωμοδότησή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποφανθεί ότι οι αξιώσεις παραγράφονται στην πενταετία και όχι στη διετία. Όπως άλλες φορές έχω τονίσει, η Δικαιοσύνη, καθ’ όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σε μια βασανιστική διαδικασία δικαιοδοτικής κρίσης, ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον, αμύνεται ασκώντας τον οριακό έλεγχο των νομοθετικών ρυθμίσεων και προστατεύει τις αρχές του κράτους δικαίου, δυστυχώς πάντα κάτω από τη διαρκή πίεση του δικαίου της ανάγκης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις