Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

 ΓΝΩΜΗ 

ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ 

  

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ! 

Σε  εφιάλτη έχει μετατραπεί  για τους  συνταξιούχους η  υπόθεση καταβολής των αναδρομικών, σε  σημείο  μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση να έχει ψηφίσει από το Φεβρουάριο  του 2020  το νόμο   Βρούτση(4670/2020)  και να  εφαρμόζει ακόμη και  σήμερα  νόμο του ΣΥΡΙΖΑ(νόμος  Κατρούγκαλου-4387/2016)! 

Η πολιτική  ηγεσία  του υπουργείου  Εργασίας(  χωρίς  να   φαίνεται ότι εχει επίγνωση των συνεπειών   για το όλο  θέμα) –και  αγνοώντας  το κύμα αγωγών και μηνύσεων που ακολουθεί- οφείλει  να δείξει τον δέοντα   σεβασμό στους απόμαχους της  δουλειάς  και να κλείσει  οριστικά το  κεφάλαιο των αναδρομικών είτε  με την εφαρμογή των  κερδισμένων  δικαστικών αποφάσεων, είτε με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων. 

Η  ταλαιπωρία  είναι άνευ προηγουμένου και η υπομονή  έχει  εξαντληθεί .Η  αδυναμία του ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί  στις υποχρεώσεις του  αποδεικνύει την αποκαρδιωτική εικόνα , που παρουσιάζει  στην κοινωνία  ο ασφαλιστικός  φορέας. Δεν είναι μόνο  το λογισμικό αλλά η λογική.Δέν είναι πολιτική να επιρρίπτουμε  ευθύνες σε  άλλους αλλά  να τις  αναλαμβάνουμε. 

Επισημαίνεται ότι σε  εκκρεμότητα  βρίσκονται  τα παρακάτω πέντε   εκ του νόμου  πακέτα  αυξήσεων και  αναδρομικών προς  συνταξιούχους: 

1-:Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα , ύψους  2,5  δις. ευρω,σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

2-Παλιοί  συνταξιούχοι:Οσοι  συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται το  φθινόπωρο, με σημαντική  καθυστέρηση. Αντίθετα, οι 150.000 παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. 

3-Σε  εκκρεμότητα είναι η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών (σε  εφαρμογη   νεων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες  συντάξεις του νομου Βρουτση σε  οσους  συνταξιοδοτηθηκαν μετα τον Οκτωβριο του 2019.Το παράδοξο  είναι  ότι ενώ ισχύει ο νόμος  Βρούτση( με τα αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης αναδρομικά  από τον Οκτώβριο  του 2019) , η κατηγορία  αυτή των  χιλιάδων  συνταξιούχων(μετα τον Οκτώβριο  του 2019) , λαμβάνει  ακόμη και σήμερα συντάξεις   του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες  και φυσικά  χωρίς αναδρομικά  εδώ και 23 μήνες! 

4-Σε  εκκρεμότητα  βρίσκεται  ακόμη μια  ‘παρτίδα’ αναδρομικών η οποία ‘έπρεπε να  πληρωθούν τον περασμένο μήνα και αφορούν  νέους  συνταξιούχους(πριν το Μαιο  του 2019).Πρόκειται  για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων  πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του  Αυγούστου. Αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.  

5-Σε  εκκρεμότητα  είναι η εκτέλεση   της  απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας.Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία. 

Κι ας μην ξεχνάμε ότι  χάνοντας χρήμα και σπαταλώντας χρόνο, οι απόμαχοι της δουλειάς «τρέχουν και δεν φθάνουν» σε δικηγορικά γραφεία για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Κι όταν έρθει η ώρα της πληρωμής έρχεται η ώρα της εφορίας και επί της ουσίας το κράτος παίρνει πίσω αυτά που έδωσε στους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις