Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019


ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

΄Ερχεται το νέο ετος  το  ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα  εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.Με  νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα θεσπιστεί στον ιδιωτικί τομέα  η  εφαρμογή του «ψηφιακού ωραρίου» από 1.1.2020, ενώ  την 1 Μαρτιου 2020 θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις με την καθολική εφαρμογή της να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020.
Με  το ψηφιακό ωράριο των εργαζομένων για πρώτη φορά καλούνται οι επιχειρήσεις να δηλώνουν σε πραγματικό χρόνο στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους. Με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.Η πιλοτική εφαρμογή της θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου  του 2020 και θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και την διασταύρωση των υπερωριών που δηλώνονται από τους εργοδότες. Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπου και θα διασταυρώνονται.
Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, σε τράπεζες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ και θα υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020. Με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα καταγράφονται όλες οι υπερωρίες, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να αποπληρώνονται.Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011 με τον νόμο 3996/2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι να υπάρχουν εργοδότες που μειώνουν πλασματικά τις ώρες εργασίας,λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Στόχος  του μέτρου είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και του λειτουργικού κόστους για 257.000 επιχειρήσεις αλλά και την καταβολή των υπερωριών και τον περιορισμό της μερικής απασχόλησης για περισσότερα από 2 εκατομμύρια εργαζομένους. Η εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου έρχεται να συμπληρώσει την αύξηση του κόστους κατά 12% των υπερωριών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο να πατάξει την ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση των εργαζομένων και να διασφαλίσει το νόμιμο ωράριο των εργαζομένων.
Αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου που θα φέρει στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας τον Δεκεμβριο και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου».Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.Με το νέο σύστημα θα απαιτούνται λίγες, απλές και αυτοματοποιημένες κινήσεις για την καταγραφή του ωραρίου του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, αλλά και των μεταβολών στις ώρες εργασίας μέσω της αναβάθμισηςτου συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε διαφορετική περίπτωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις