Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019



ΕΙΣΦΟΡΕΣ  ΑΛΑ ΚΑΡΤ  ΓΙΑ  1,5  ΕΚΑΤΟΜ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ  ΑΓΡΟΤΕΣ-ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Με 5 προκαθορισμένες  κατηγορίες(οχι κλάσεις)" ασφαλιστικών εισφορών, ανεξάρτητες από το εισόδημα και τα έτη ασφάλισης, δηλαδή  θα υπάρχει ασφάλιση αλα κάρτ, έρχεται το 2020 το νέο συστημα   ασφαλιστικών  εισφορών ,για 1,5  εκατομ. ελευθερους  επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και  αγρότες.
Όπως τονιζαν  χτες στελέχη του  υπουργείου Εργασίας ,βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2020, θα είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης - υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα τους και η  θέσπιση ασφαλιστικών  κατηγοριων.Μέσα από αυτήν την ανατροπή, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών, μείωση της φοροαποφυγής, κατάργηση των επιστροφών εισφορών, μείωση των χρεών, αλλά και περιορισμό του φαινομένου της καταβολής κρατήσεων την "τελευταία στιγμή’’.
Σύμφωνα  με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020, θα έχουν εντέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Όπως τονιζαν κύκλοι του  υπουργειου  Εργασιας ,με το νέο σύστημα   θα σταματήσει ο υφιστάμενος υπολογισμός των εισφορών με βάση το πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας το οποίο ισχύει από 1/1/2017.
Με το νέο συστημα οι νέες ασφαλιστικές  κατηγορίες  δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη θα είναι υποχρεωτική. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν όχι μόνο τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεών τους. Οι επόμενες κατηγορίες  θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις.Ειδικότερα:
 Ειδικότερα:
. -Η πρώτη  κατηγορία  θα ανέρχεται στα 210  ευρώ. Θα υπάρξει αύξηση της κατώτατης εισφοράς, που σήµερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ τον µήνα (26,95% επί του κατώτατου µισθού των 650 ευρώ+10 ευρώ τον µήνα για τον λογαριασµό ανεργίας).
 -Η δεύτερη κατηγορία  θα είναι  στα 250 ευρώ.
- Η τρίτη κατηγορία  θα κινειται στα 300 ευρώ.
-Η τέταρτη περίπου στα 350 ευρώ.
-Η πέµπτη κλίµακα θα διαµορφωθεί στα 430 ευρώ.
Στη συνέχεια θα υπάρχουν άλλες δυο κατηγορίες για όσους θέλουν να καταβάλουν προαιρετικά υψηλότερες εισφορές για να λάβουν υψηλότερες συντάξεις.
· Η έκτη   κατηγορία  θα κινεται στα 530 ευρώ .
· Η έβδομη αφορά τους νέους μη μισθωτούς. Συγκεκριμένα όσοι απασχολούνται τα πέντε πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου οι μηνιαίες εισφορές θα είναι χαμηλότερες των 210 ευρώ το μήνα.
 Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύρια αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% -δεν έχει ενσωματωθεί στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τελευταία αλλαγή του 2019, με την οποία η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33%- του εισοδήματός τους.Στο σκεπτικό της απόφασης, συμπεριλαμβάνεται ότι το ύψος των εισφορών πρέπει μεν να διασφαλίζει την επάρκεια των παροχών - συντάξεων, χωρίς όμως να πλήττει υπέρμετρα και δυσανάλογα το εισόδημα κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.
Τονίζεται ότι τα  στοιχεία του  ΕΦΚΑ  δείχνουν ότι η τριετής εφαρµογή της εισφοροδότησης µε βάση το εισόδηµα οδήγησε σε µείωση της εισπραξιµότητας και αύξηση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριµένα, η εισπραξιµότητα έχει κολλήσει στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδηµα εµφανίζεται µειωµένο, µε αποτέλεσµα, µετά τον συµψηφισµό κάθε χρόνο, ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες. Τα στοιχεία από τα έσοδα των εισφορών των µη µισθωτών που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας βαίνουν µειούµενα κάθε µήνα. Η σύνδεση του φορολογητέου εισοδήµατος µε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών οδήγησε την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελµατιών και των αυτοαπασχολούµενων στη δήλωση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήµατος, άρα και στην καταβολή των ελάχιστων εισφορών.
Παράλληλα αλλαγές έρχονται και στο "καθεστώς" των αμειβομένων με απόδειξη δαπάνης ("τίτλος κτήσης") Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα "ενιαίο θεσμικό πλαίσιο" τόσο για τους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης, όσο και τους αμειβόμενους με εργόσημο.
Η εξομοίωση, όμως, αυτή, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπ. Εργασίας, θα γίνει, πιθανότατα, προς την κατεύθυνση του "καθεστώτος" που ισχύει για το εργόσημο, τουλάχιστον για τους περιστασιακά απασχολούμενους (δηλ. εκείνους που πληρώνονται για απασχόληση για λιγότερο από 12 μήνες τον χρόνο ή για κάποιες μέρες της εβδομάδας κ.λπ.) οι οποίοι σήμερα αμείβονται με απόδειξη δαπάνης. Μία τέτοια αλλαγή φαίνεται πως θα ωφελήσει τους περιστασιακά αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης, καθώς θα μειώσει το ασφαλιστικό-φορολογικό βάρος τους από το 36% στο 27,1%.
Όσον αφορά τους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης, οι οποίοι είναι τακτικά απασχολούμενοι (δηλαδή πληρώνονται κάθε μήνα όλο τον χρόνο με ένα συγκεκριμένο ποσό), αυτοί θα ωθηθούν προς το "μπλοκάκι".
Οι αλλαγές αυτές (μαζί με τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, τις αυξήσεις σε κύριες-επικουρικές συντάξεις κ.λπ.), οι οποίες "απορρέουν" από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, θα συμπεριληφθούν στο νέο  ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2020.
Οσον αφορά τους μισθωτούς,το δεύτερο 6μηνο του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς. Η μείωση των εισφορών θα αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς. Οι εργοδότες δεν θα έχουν την ελάφρυνση αυτή για τους εργαζόμενους τους οποίους απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η οποία σωρευτικά θα φτάσει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι και το 2023, προβλέπεται να ξεκινήσει από 1η Ιουλίου του 2020 και να ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις. Το πρώτο βήμα θα γίνει το 2020 καθώς η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56% μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην ασφάλιση.
Για τους χαμηλόμισθους, η ελάφρυνση θα είναι συνολικά μεγαλύτερη, καθώς αναμένεται να πέσουν και οι φορολογικοί συντελεστές στο 9% από 22% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρω.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις