Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ-ΠΟΙΟΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ


Σε  τρία επίπεδα  σχεδιάζεται  να καταβληθούν τα αναδρομικά στους  συνταξιούχους όπως  αποκαλύπτουν   σήμερα ‘ΤΑ  ΝΕΑ’,  μετά και την προσφυγή  του ΕΦΚΑ  στην ολομέλεια του Στ Ε η οποία  θα  αποφασίσει οριστικά - για  τους παλιούς συνταξιουχους-το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ο  ΕΦΚΑ ,  επιχειρεί να  κλείσει  σωρρευτικά όλα τα παράθυρα των διεκδικήσεων από 1/1/2013 έως 31/12/2018, την ίδια  που πληρώθηκαν τα  ίδια  αναδρομικά  στους  συνταξιούχους  δικαστές και στα ειδικά μισθολόγια, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στους συνταξιούχους.
Ειδικότερα:
1.Η πρώτη πληρωμη των αναδρομικών θα γινει με  τις  συντάξεις  Φεβρουαρίου 2020  και θα αφορά  τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων  για οσους ειχαν περικοπές ανω των 1300 ευρω(άθροισμα κυριας και επικουρικής).Την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος(σσ εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο  2020), θα γίνει από το ΕΤΕΑΕΠ  η τρέχουσα καταβολή τω ν νεων αυξημένων επικουρικών και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή(από  4/10/2019) χωρίς να απαιτείται  η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.Οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης. Οι αυξήσεις στις επικουρικές «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ).
Η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.Kερδισμένοι αναμένεται να βγουν περίπου 450.000 ασφαλισμένοι, που έχασαν ποσά έως και πάνω από 200 ευρώ το 2016 και τώρα πρέπει να δουν αυξήσεις μεσοσταθμικά κατά 30%.Τις σημαντικότερες αυξήσεις θα δουν όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι» το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για 251.728 συνταξιούχους που έχασαν από την επικουρικής τους ακόμα και πάνω από 200 ευρώ το μήνα. Κυρίως ευνοούνται μισθωτοί ΙΚΑ, τραπεζικοί υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι. Κερδισμένοι είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια είχαν τα προηγούμενα χρόνια μικρότερες μειώσεις (7.34% κατά 
2.-Η δεύτερη πληρωμή   σχεδιάζεται να γινει επίσης με τις συντάξεις Φεβρουαρίου  2020  και θα αφορά τις κύριες  συντάξεις αποκλειστικά  και μόνο  για όσους  εχουν πάνω από 30  συντάξιμα  χρόνια με αναδρομική ισχύ από 4/10/2019. .Τα αναδρομικά των εν λόγω συντάξεων που θα εκδοθούν στο προσεχές μέλλον πρέπει να υπολογιστούν με διπλό τρόπο ::
-Για την περίοδο από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και μέχρι την 4η Οκτωβρίου 2019, τα αναδρομικά της σύνταξης πρέπει να υπολογιστούν με τα παλαιά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου του 2016.
-Για την περίοδο από την 4η Οκτωβρίου και μέχρι την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, τα αναδρομικά της σύνταξης πρέπει να υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία αναμένεται να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο.
3.-Η τρίτη πληρωμή(αν τελικά  γίνει) θα   αφορά τους παλιούς συνταξιούχους( πρίν το νόμο Κατρούγκαλου-Μαιος  2016) και θα  εξαρτηθεί από τη νέα απόφαση που θα λάβει το πρωτο  τρίμηνο τιυ  2020 η ολομέλεια του ΣτΕ  μετά  από σχετική  προσφυγή του ΕΦΚΑ.Ειδικότερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας   στις  αρχές  του νέου ετους θα ασχοληθεί με τα ζητήματα, τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πιλοτική δίκη (πρότυπη δίκη) θα αποφανθεί οριστικά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τις περικοπές κύριας και επικουρικής σύνταξής τους που έγιναν με βάση τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, αλλά και για την κατάργηση από 1.1.2013 των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας.Ειδικότερα, η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΣτΕ, μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ (της 15ης Νοεμβρίου 2019), έκρινε ότι με την διαδικασία της πρότυπης δίκης πρέπει να εισαχθούν τα εν λόγω επίμαχα νομικά ζητήματα, καθώς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.
Ο  ΕΦΚΑ , επι της ουσίας, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει σωρευτικά όλα τα παράθυρα των διεκδικήσεων από 1/1/2013 έως 31/12/2018. Στο μικροσκόπιο των δικαστών του ΣτΕ μπαίνει και το 10μηνο, που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας το 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016.Τονίζεται ότι τα αναδρομικά που θα κριθούν το 2020 στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ. Αφορούν κύριες και επικουρικές όπως επίσης και τα δώρα που δίδονταν έως το 2012 και το κόστος τους είναι περίπου 4 δισ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τον   υπουργό  ΕργασίαςΓιάννη  Βρούτση, ‘’τα μόνα αναδρομικά που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι, «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4-10-2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.«Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με την δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχουν λεφτά κ. Αυτιά κάπου μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε "α τι ωραία θα τα μοιράσουμε". Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, τα πάντα  θα κριθούν για  τα αναδρομικά στις αρχές του 2020- με την βαρυσύμαντη και καθοριστική -απόφαση της  ολομέλειας του ΣτΕ .Κι αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ με ερωτήματα που έθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητεί να ξεκαθαριστεί: 
-Εάν θα χρειαστεί να καταβάλει αναδρομικά για όλες τις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έως 31 Δεκεμβρίου 2014. 
-Εάν είναι συνταγματικές οι περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων και με ποια αναδρομικότητα 
-Εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά   για  10μηνο Ιουλίου 2015 έως τον Μάιο 2016.
Ο ΕΦΚΑ καλεί την νέα ολομέλεια  του ΣτΕ να κρίνει ουσιαστικά εκ νέου, αν τα έννομα αποτελέσματα των αποφάσεων αυτών ισχύουν από 1.1.2013 εώς την 11.5.2016. Ζητάει ουσιαστικά να κρίνει εκ νέου ένα νομικό ζήτημα που κρίθηκε αμετάκλητα από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015. Μάλιστα σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ (ειδικά μισθολόγια), η πολιτεία συμμορφώθηκε και τις εφήρμοσε.Τονίζεται ότι για 10μηνο οι απόμαχοι της εργασίας διεκδικούν αναδρομικά από 660 έως και 7.400 ευρώ.Στο μικροσκόπιο, όμως, των δικαστών της Ολομέλειας θα βρεθούν και οι υπόλοιπες διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει, μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου συνέχισαν να κρατούνται οι περικοπές του 2012.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε  πρόσφατα  στη Βουλή δεν προβλέπεται η καταβολή  ούτε ένα ευρώ για αναδρομικά συνταξιούχων. Αυτό βέβαια μπορεί να αποτελέσει νάρκη για τον προϋπολογισμό, καθώς από την απόφαση της πιλοτικής δίκης του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπουργείο Εργασίας μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει από 4 έως και πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως  τονίζει  στα ‘ΝΕΑ’ ο δικηγόρος  Λουκάς  Αποστολίδης, ‘’ο ΕΦΚΑ με τα ερωτήματα αυτά προς το  ΣτΕ προσπαθεί να βάλει φρένο στα αναδρομικά. Δεν επιθυμεί οι αγωγές να κριθούν από τα δικαστήρια ουσίας και επισπεύδει τη διαδικασία για να κλείσει το θέμα σε νέα Ολομέλεια  του ΣτΕ. Ελπίζει ότι η απόφαση της Ολομέλειας  του ΣτΕ 1891/2019 εξυπηρετεί την επιδίωξη του να βάλει φρένο στις περικοπές.Είναι πρωτόγνωρη-προσθέτει ο Λ.Αποστολίδης-η νομική διαδικασία να καλείται το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας το ΣτΕ, να ακυρώσει αποφάσεις και μάλιστα αμετάκλητες του ίδιου δικαστηρίου που έχουν παράξει έννομα αποτελέσματα και έχουν εφαρμοσθεί’’.
Από την πλευρά του τo ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο  Δίκτυο  Συνταξιουχων) καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα πολιτική λύση για την επιστροφή των αναδρομικών και επισημαίνει ότι μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, οι οποίες δικαιώνουν όσους συνταξιούχους προσφεύγουν και ζητούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους 4051 και 4093/2012, καθώς και την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Οι εν λόγω μνημονιακές περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και η περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, όπως είναι γνωστό, με τις αμετάκλητες αποφάσεις τής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθ. 2287-2290/2015), με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθ. 1-4/2018) και με τις υπ’ αριθ. 127/2016 και 1227/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Νέες πρόσφατες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους. Να επισημανθεί ότι οι συνταξιούχοι συνολικά απώλεσαν 87 δις. ευρώ από τα μνημόνια! Κανένα δεκάμηνο δεν θα αντικαταστήσει τις συγκεκριμένες περικοπές για τις οποίες μιλά η κυβέρνηση, καθώς και η προηγούμενη.
Παράλληλα το ΕΝΔΙΣΥ ξεκαθαρίζει ότι οσοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει ήδη αγωγές διεκδικούν αναδρομικά ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης του δικογράφου τους. Τα αναδρομικά- από τις περικοπές του 2012 (νόμοι 4051 και 4093), είναι διεκδικήσιμα έως 31/12/2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, οι οποίες έκριναν τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων ως αντισυνταγματικές. Για τα δώρα και επιδόματα αδείας καθώς και για την Εισφορά Αλληλεγγύης, οι διεκδικήσεις είναι έως και σήμερα.
Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά που κρίνονται  το  νέο ετος  στο ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 :
-μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
-μείωση κατά 5% - 20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ
-μείωση στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ κατά 10-20%.
-πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.
Παραδείγματα
-Συνταξιούχος του ΙΚΑ με κύρια και επικουρική σύνταξη 1.200 ευρω  είχε μειώσεις και στις δυο συντάξεις από το ν. 4093/2012 και το ν. 4051/2012. Η συνολική περικοπή από το ν. 4093/12 και στις δύο είναι 60 ευρω  μηνιαίως. Από το ν. 4051/12 μόνο στην επικουρική η περικοπή είναι 72  ευρω μηνιαίως. Συνολικά διεκδικεί 132 ευρω  το μήνα.
-Συνταξιούχος του Δημοσίου με κύρια και επικουρική σύνταξη 1.890 ευρω  είχε μειώσεις και στις δυο συντάξεις από το ν. 4093/2012 και το ν. 4051/2012. Η συνολική περικοπή από το ν. 4093/12 και στις δύο είναι 189 ευρω  μηνιαίως. Από το ν. 4051/12 μόνο στην επικουρική η περικοπή είναι 84 ευρω μηνιαίως. Συνολικά διεκδικεί 273 ευρω  το μήνα.
-Συνταξιούχος ΤΣΑΥ που λαμβάνει μόνο κύρια σύνταξη 2.320 ευρω  είχε περικοπές 249 ευρω  μηνιαίως. Διεκδικεί το ίδιο ποσό.  
-Συνταξιούχος του ΤΑΠ - ΟΤΕ με κύρια και επικουρική σύνταξη 2.420  ευρώ είχε μειώσεις και στις δυο συντάξεις από το ν. 4093/2012 και το ν. 4051/2012. Η συνολική περικοπή από το ν. 4093/12 και στις δύο είναι 344 ευρω  μηνιαίως. Από το ν. 4051/12 μόνο στην επικουρική η περικοπή είναι 212 ευρω  μηνιαίως. Συνολικά διεκδικεί 556 ευρω  το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις