Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019


ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ολο  το σχέδιο του υπουργείου  Εργασίας για τις αναδρομικές αυξήσεις   από  20-25% - που έρχονται το νέο έτος  για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις- παρουσιάζουν ‘’ΤΑ ΝΕΑ’.
Οι   μεγάλοι κερδισμένοι  θα είναι οι συνταξιουχοι του πρώην ΙΚΑ που είχαν και τις μεγαλύτερες περικοπές από  τον ΣΥΡΙΖΑ(νόμος Κατρούγκαλου)  καθώς και οι τραπεζουπάλληλοι.
Συγκεκριμένα την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος(σσ εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο  2020), θα γίνει από το ΕΤΕΑΕΠ  η τρέχουσα καταβολή τω ν νεων αυξημένων επικουρικών και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή(από  4/10/2019) χωρίς να απαιτειται  η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.
Οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης. Οι αυξήσεις στις επικουρικές «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ).Η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.
Επίσης:
• Η καταβολή  της αυξησης (και των αναδρομικών ) θα είναι    αυτόματη και  χωρίς αιτήσεις.
•    Δικαιούνται χρήματα και οι κληρονόμοι.
•   Το κόστος της συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ, που ανέρχεται σε 2,5 δισ. 
Κυκλοι του υπουργειου Εργασιας τόνιζαν  χτες ότι  σημαντικότερες αυξήσεις θα εισπράξουν  όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι» το καλοκαίρι του 2016.Πρόκειται για 251.728 συνταξιούχους που έχασαν από την επικουρικής τους έως και πάνω από 200 ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι έχασαν από 100 ως 200 ευρώ το μήνα, ένας στους πέντε έχασε 50-100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ. Περισσότεροι από τους μισούς είναι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν μέσο ποσοστό μείωσης 45%.Μετά τους μισθωτούς του πρ. ΙΚΑ η επόμενη πολυπληθέστερη κατηγορία είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι, όμως, υπέστησαν μικρή μέση μείωση 7,34%. Ακολουθούν ναυτικοί του ΚΕΑΝ με μέση μείωση 36,54%, όπως και δημοτικοί υπάλληλοι με μέση μείωση 28,81%. Από τις μειώσεις του 2016 επλήγησαν επίσης εμποροϋπάλληλοι (41,21% μείωση) κ.ά. Σημαντικές μειώσεις άνω του 30% είχαν, επίσης, χιλιάδες ναυτιλιακοί υπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι κ.α.
Ακολουθούν παραδείγματα αύξησης επικουρικής:
-Συνταξιούχος με πρώην επικουρική σύνταξη 490 ευρώ και νυν 255 ευρώ, αναμένεται να λάβει 76,5 ευρώ αύξηση ανά μήνα και 918 ανά έτος.
. -Συνταξιούχος ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλος) έπαιρνε επικουρική προ επανυπολογισμού 450 ευρώ και μετά 234 ευρώ. Αναμένεται να πάρει 304,2 ευρώ ( αύξηση 70,2 ευρώ) και συνολική αύξηση 842,4 ευρώ στην σύνταξή του το χρόνο.
-Συνταξιούχος  ΙΚΑ έπαιρνε επικουρική προ επανυπολογισμού 275 ευρώ και μετά 136 ευρώ. Αναμένεται να πάρει 177 ευρώ και συνολική αύξηση 490 ευρώ στην σύνταξή του το χρόνο.
  Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την  πρόσφατη απόφαση του ‘διέλυσε’ όλο το σύστημα των επικουρικών που ψηφίστηκε το 2016 απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Έκρινε αντισυνταγματικό τον υπολογισμό τόσο των νέων επικουρικών συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου (με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος) όσο και τον επανυπολογισμό των παλαιών με βάση τον νέο τύπο.Παράλληλα  ακύρωσε τις περικοπές που εφαρμόστηκαν με βάσει το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Για τον τρόπο υπολογισμού των νέων και επανυπολογισμού των παλαιών επικουρικών αιτία της αντισυνταγματικότητας ήταν κατά τους Συμβούλους Επικρατείας η έλλειψη αναλογιστικής μελέτης. Αντίθετα για το «μαχαίρι» που έπεσε σε όσους εισέπρατταν πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, αιτία της ακύρωσης του νόμου ήταν η φιλοσοφία των περικοπών που βασίστηκαν στο ύψος της κύριας σύνταξης προκειμένου να κοπεί η επικουρική.Η «θεραπεία» της αντισυνταγματικότητας του υπολογισμού των νέων επικουρικών εκτιμάται πως θα έρθει με αναλογιστική μελέτη η οποία θα τεκμηριώνει την βιωσιμότητα του επικουρικού υπερταμείου χωρίς τον «κόφτη» των 1.300 ευρώ.
  Τονιζεται ότι –εκτός από τις αυξησεις λόγω της απόφασης  του  ΣτΕ-ένα  νέο συστημα επικουρικών συντάξεων- προωθεί η κυβέρνηση- το οποίο θα ενεργοποιηθεί για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από το 2021.Θα πρόκειται για  ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα.Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει, για τη δική του σύνταξη, τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και, χρόνο με το χρόνο, θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξη.Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος περιλαμβάνουν:
-Η νέα επικουρική αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους, όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1.1.2021.
-Η νέα επικουρική είναι υποχρεωτική για όλους.
-Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.
-Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.

Στο μεταξύ την διαβεβαίωση οτι δεν θα κοπεί το εφάπαξ έδωσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης στην ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας οτι θα καταργηθεί το πλαφόν των 1300 ευρώ για το άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης.
Ειδικότερα η ΑΔΕΔΥ έθεσε, στον Υπουργό όλα τα θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα εργασιακά, τον συνδικαλιστικό νόμο, το ασφαλιστικό, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τα ΒΑΕ, το μητρώο πραγματικών δικαιούχων κ.ά.
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε του «αναπτυξιακού» νόμου και των ρυθμίσεων, που αυτός προβλέπει για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Δήλωσε πως ο Νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα. Θεωρεί, δε, ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» είναι ωφέλιμος για τη χώρα.
Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί επιλογή του σωματείου. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του, ως προς αυτό, είναι συνεπείς, αφού το 2018, στη βουλή, είχαν ψηφίσει τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καθιέρωνε το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων.
Απαντώντας στο αίτημα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση ο Υπουργός δήλωσε ότι καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει και το σύστημα θα παραμείνει ως έχει. Δήλωσε, δε, ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι Δημόσια, Καθολική και Υποχρεωτική. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ.
Για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου,  δήλωσε ότι θα γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις -τέλος του έτους, αρχές του νέου- με τις οποίες το υπουργείο θα συμμορφώνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Βρούτσης:
-Θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν4387/16, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει, από τώρα, το πόσο.
-Θα καταργηθεί το πλαφόν των 1300 ευρώ για το άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης.
-Θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση, με βάση αναλογιστικές μελέτες και δεν θα υπάρξει καμία μείωση.
Ανέφερε ότι οι καταγεγραμμένες εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 1.058.000 και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα δήλωσε ότι ενίσχυσε τη Διεύθυνση συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 υπαλλήλους και θα ενισχύσει και το Γενικό Λογιστήριο με υπαλλήλους, άγνωστο πότε και με πόσους. Δήλωσε, επίσης, ότι από τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις