Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

‘ΤΡΕΧΟΥΝ’ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ  ΓΕΝΕΙΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

-ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΕΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει  το θέμα με τη νεα γενειά  αναδρομικών στις επικουρικές συνταξεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη λανθασμένη  εφαρμογή του νόμου  Κατρούγκαλου σε 300.000  συνταξιούχους.Καθημερινά δεκάδες  συνταξιούχοι σπεύδουν στα γραφεία του ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο  Δικτυο  Συνταξιουχων), στο  Σύνταγμα,  προκειμένου να ενημερωθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εχει δημιουργηθεί για το  υψος των  περικοπών.
Οι  εκπρόσωποι των συνταξιούχων, όπως δηλωσε η γενική γραμματεάς του ΕΝΔΙΣΥ Πόπη Μουρίκη, ζήτησαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα και αναμένουν την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας  του υπουργειου  Εργασίας  για το ολο θέμα.Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική θα  ασκηθούν αγωγές  και θα  ζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.
Το ΕΝΔΥΣΙ  διεκδικεί αναδρομικά 40 μηνών (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις), καθώς υποστηρίζει πως επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ το μήνα.Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτει ότι ο «τύπος» που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο ν.4387/2016(νόμος Κατρουγκαλου) σε ό,τι αφορά των επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.
Το  ΕΝΔΙΣΥ  εχοντας μελετήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ το μήνα μέχρι και σήμερα. Αν γίνει ο υπολογισμός των διαφορών αυτών επί 40 μήνες, επί περίπου 300.000 συνταξιούχους, προκύπτει ένα ποσό που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ!Στους περίπου 300.000 συνταξιούχους, που αφορά η αποκάλυψη, είναι όλοι όσοι έπαιρναν επικουρική σύνταξη πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου από τα εξής Ταμεία: 1.ΕΤΕΑΜ, 2.ΤΕΑΥΝΤΠ, 3.ΤΕΑΠΟΖΟ, 4.ΤΕΑΥΕΚ, 5.ΤΑΠΤΠ, 6.ΤΕΑΠΕΤΕ, 7.ΤΕΑΤΤΑΘ, 8.ΤΕΑΠΥΚ, 9.ΤΕΑΔ, 10.ΤΑΣ, 11.ΚΕΑΝ, 12.ΤΕΑΙΣΥΤ ( σς τα 12 αυτά Ταμεία έχουν συγχωνευθεί-ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ).
Όπως τονίζει  ο πρόεδρος του  ΕΝΔΙΣΥ Νίκος  Χατζόπουλος προκειται για  μια «λαθροχειρία». Μια καθαρή κλοπή, που έγινε από 1/6/2016 και συνεχίζει να γίνεται μέχρι σήμερα στις επικουρικές συντάξεις και η οποία αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους.
Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί  τους συνταξιούχους που έπαιρναν επικουρικές συντάξεις από τα συγκεκριμένα Ταμεία πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, να έρθουν στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων,εχοντας μαζί τους τις δύο αποφάσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς και τα ενημερωτικά σημειώματα του Μαΐου του 2016 και του Σεπτεμβρίου του 2016,ωστε να υπολογιστουν   πόσα χρήματα   εχασαν  παράνομα από την 1η Ιουνίου 2016 έως και σήμερα.
Επσιημαινεται ότι το θεμα αυτό δεν εχει ουδεμία σχέση με τις περικοπές(και τα αναδρομικά που θα δοθουν μαζι  με τις αυξησεις) που εγιναν σε οσους ειχαν αθροισμα κυριας  και επικουρικής ανω των 1300 ευρω.Οσον αφορά  τα αναδρομικά των επικουρικων συνταξεων  για οσους ειχαν περικοπές ανω των 1300 ευρω(αθροισμα κυριας και επικουυρικης), την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος(σσ εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο  2020), θα γίνει από το ΕΤΕΑΕΠ  η τρέχουσα καταβολή των νεων αυξημένων επικουρικών και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή(από  4/10/2019) χωρίς να απαιτειται  η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.
Οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης. Οι αυξήσεις στις επικουρικές «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ).Η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.
Στο μεταξυ την ερχομενη Πεμπτη(με τη συνταξη Δεκεμβριου) θα δοθεί για τελευταία φορά  σε  χαμηλοσυντασυνταξιουχους το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).Το  επίδομα από 1.1.2020. Πρόκειται για μία ακόμα περικοπή που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου(ΣΥΡΙΖΑ), με τον οποίο ισοπεδώθηκαν επίσης οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές), τα εφάπαξ, τα μερίσματα, ενώ κόπηκαν ακόμα και οι αναπηρικές συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ πρωτοεφαρμόστηκε το 1996 ως προνοιακή παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους, και το 2015 μπήκε στο μάτι των δανειστών οι οποίοι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το 3ο Μνημόνιο απαίτησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργησή του.
Οπως  τονίζει  η ΕΝΥΠΕΚΚ  περίπου 2,5 δις  ευρω   έχασαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι την περίοδο 2015-2019! Σε 1.200.000  ανέρχονται οι  συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη (γήρατος-αναπηρίας-θανάτου) κάτω των 700  ευρω  μεικτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις