Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019
ΜΠΟΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΑ  30 ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


''Κλείδωσαν΄ τα 30 συντάξιμα χρόνια ως  βάση για την αύξηση της ανταποδοτικότητας  των συντάξεων.Οσοι εχουν πάνω από 30  συντάξιμα χρόνια θα εχουν ‘μπόνους΄ στη συνταξή  τους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ απο 4/10/2019.
Σύμφωνα με   ασφαλείς πληροφορίες  των ΄ΝΕΩΝ ‘ το σενάριο που επιλέγεται  είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8- 10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016.Η  αυξηση θα είναι κλιμακωτή οσο αυξάνονται  τα συνταξιμα ετη.Στο τραπέζι βρίσκεται και η  αύξηση   της Εθνικής συνταξης πάντα  για οσους εχουν  πάνω από 30 ετη ασφάλισης .
Επισημαίνεται ότι  το τελικό  σχέδιο-το οποίο  θα επιλεγεί  εντός του ετους- θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Το νέο  ασφαλιστικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται από το υπουργείο Εργασίας  με στόχο να κατατεθεί στις αρχές Ιανουαρίου.Τα αναδρομικά τόσο στις  κυριες οσο και στις επικουριικές συντάξεις  θα  δοθουν με εναρξη την 4η  Οκτωβρίου 2019, ημέρα  δημοσίευσης των απόφάσεων του ΣτΕ(εκτιμάται ότι τα αναδρομικά θα  καταβληθουν Φεβρουάριο ή Μάρτιο).
Επίσης  κλελιδωσαν και τα αναδρομικά.Οριστικά για τους  συνταξιούχους,με ανω τα 30 συντάξιμα έτη, θα δοθουν αναδρομικά σε κύριες συντάξεις με εναρξη την 4η οκτωβριου 2019  και μέχρι τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου(Ιανουάριος 2020),λογω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης. Οσοι υποβαλλουν ή υπέβαλλαν αιτηση συνταξιοδότησης μετά την 4η Οκτωβρίου 2019 , οι συνταξεις τους  θα υπολογιστουν με το νέο συστημα της ενισχυμένης   ανταποδοτικότητας με   αφετηρία  τα  30  συνταξιμα έτη.
Επισημαίνεται ότι  με τα ως τώρα δεδομένα και τα υπό επεξεργασία νέα ποσοστά αναπλήρωσης περισσότερο κερδισμένοι βγαίνουν οσοι έχουν πάνω από 35 έτη και αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ.
Τονίζεται πάντως ότι κερδισμένοι είτε με αύξηση σύνταξης είτε με μείωση και μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς βγαίνουν και 2 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από το Νόμο 4387/2016) διότι οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν ξανά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έβγαλε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που καταργούνται με την απόφαση του ΣτΕ.
Οσον αφορά στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις  ερχονται  αυξήσεις δυο ταχητητων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, σήμερα εκκρεμούν 189.851 κύριες συντάξεις. Η δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ στις 4 του περασμένου Οκτωβρίου τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή και για τις εκκρεμείς συντάξεις, τουλάχιστον για όσους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Τα αναδρομικά των εν λόγω συντάξεων που θα εκδοθούν στο προσεχές μέλλον πρέπει να υπολογιστούν με διπλό τρόπο :
-Για την περίοδο από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και μέχρι την 4η Οκτωβρίου 2019, τα αναδρομικά της σύνταξης πρέπει να υπολογιστούν με τα παλαιά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου του 2016.
-Για την περίοδο από την 4η Οκτωβρίου και μέχρι την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, τα αναδρομικά της σύνταξης πρέπει να υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία αναμένεται να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο.    
Το Συμβούλιο της Επικρατείας πάντως στην ετυμηγορία του φωτογράφισε κάποιες από τις αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, φέρνοντας το παράδειγμα της 40ετίας. Στο επίμαχο απόσπασμα της υπ. αριθμόν 1891/2019 απόφασής του αναφέρει ότι το σύστημα Κατρούγκαλου δεν είναι ανταποδοτικό, γιατί στα 40 χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης είναι στα 42,8% του μισθού και υπολείπεται σημαντικά από το 50% των αποδοχών των ασφαλισμένων.Είπε δηλαδή ότι ένας ασφαλισμένος με μισθό 2.000 ευρώ και με ποσοστά 42,8% από το νόμο Κατρούγκαλου παίρνει 856 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 1.240 ευρώ συνολικά με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχει ανταποδοτική σύνταξη ίση με το 50% των αποδοχών του, δηλαδή 1.000 ευρώ, και με τα 384 ευρώ της εθνικής να παίρνει 1.384 ευρώ σύνταξη. Με το νέο σύστημα δηλαδή θα πρέπει να πάρει 144 ευρώ περισσότερα στη σύνταξη.
Οσον αφορά στις επικουρικες περιπου στις 450.000 επικουρικές συντάξεις, όπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει, θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 30%.Συνολικά το πλήθος των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Συνεπώς μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση. Οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο.Ειδικότερα  την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος(σσ εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο  2020), θα γίνει από το ΕΤΕΑΕΠ  η τρέχουσα καταβολή τω ν νεων αυξημένων επικουρικών και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή(από  4/10/2019) χωρίς να απαιτειται  η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.
Επισημαίνεται ότι οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης. Οι αυξήσεις στις επικουρικές «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ).Η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις