Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Τις τρείς μεγάλες αλλαγες στο ασφαλιστικό , με το νομοσχέδιο το οποίο  θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο, ανέλυσε  ο υπουργός  Εργασίας  Γιαννης Βρούτσης μιλώντας,  χτες  ,στο 26ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ(ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).Ο  υπουργός Εργασίας ανακοινωσε την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης των συντάξεων, την αύξηση των επικουρικών και την αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το εισόδημα.
Mεταξυ αλλλων τονίζεται ότι ερχονται αναδρομικές αυξήσεις   από  20-25% το νέο έτος  για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις.
Οι   μεγάλοι κερδισμένοι  θα είναι οι συνταξιουχοι του πρώην ΙΚΑ που είχαν και τις μεγαλύτερες περικοπές από  τον ΣΥΡΙΖΑ(νόμος Κατρούγκαλου)  καθώς και οι τραπεζουπάλληλοι.Την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος(σσ εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο  2020), θα γίνει από το ΕΤΕΑΕΠ  η τρέχουσα καταβολή τω νεων αυξημένων επικουρικών και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή(από  4/10/2019) χωρίς να απαιτειται  η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.
Οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης. Οι αυξήσεις στις επικουρικές «μετράνε» από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (όταν δηλαδή δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ).Η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους.
Το νέο ασφαλιστικό, όπως εξήγησε ο υπουργός στην ομιλία του , θα προβλέπει νέο πλαίσιο για τις εισφορές των μη μισθωτών το οποίο «Θα είναι ότι πιο απλό, δε θα είναι συνδεδεμένο με τα χρόνια και το εισόδημα, θα παρέχει ελευθερία και επαρκείς συντάξεις. Βεβαίως και πρέπει να αυξηθούν οι επικουρικές που μειώθηκαν και να αλλάξουν οι συντελεστές για να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα. Βεβαίως και πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.»Ο κ. Βρούτσης τόνισε  ότι το ΚΕΑΟ που εισέπραξε 5-6 δισ. οφειλές την προηγούμενη 5ετία θα συνεχίσει να εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα κατά των κακοπληρωτών οι οποίοι θα «εμφανίζονται» στη υπό σύσταση μαύρη λίστα. Ανέφερε ακόμη ότι το 2020 θα είναι έτος ψηφιακής μεταρρύθμισης για τον ΕΦΚΑ καθώς του χρόνου το καλοκαίρι το 1/3 των νέων συντάξεων θα εκδίδεται με ψηφιακό τρόπο.
«Θα κτίσουμε το νέο ΕΦΚΑ από τον Ιανουάριο του 2020 που θα αποτελεί έναν εγγυημένο κουμπαρά για όλους τους Έλληνες. Να κλείσουμε ανοιχτές πληγές με το παρελθόν, να κτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στις αποφάσεις της δικαιοσύνης» κατέληξε ο υπουργός.
«Τελείωσε η εποχή των μειώσεων στις συντάξεις» επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι τον Ιούνιο του 2021 το 90% των συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά. 
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης τόνισε ότι το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή θα επιτρέψει στον ΕΦΚΑ να περιορίσει κατά 50% την ανάγκη των συναλλαγών στα υποκαταστήματα. Μάλιστα η νέα χρόνια θα παραληφθούν 6.000 νέοι υπολογιστές. Στηλιτεύοντας την προηγούμενη διοίκηση το κ. Χάλαρης ανέφερε ότι δεν είχε προβλέψει την ανανέωση της σύμβασης με τον πάροχο που υποστήριζε το πληροφοριακό σύστημα με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο να σβήναν οι οθόνες αν δεν είχαν παρέμβει για την παράταση της σύμβασης.
Από την πλευρά της ΠΟΣΕ ΙΚΑ ο πρόεδρος Λευτέρης Θεοχάρης άνεφερε ότι η ΠΟΣΕ είχε διαφωνήσει με την δημιουργία ενός ταμείου, όπως είναι ο ΕΦΚΑ και είχε προτείνει τρία. Σημείωσε δε ότι 7.500 υπαλληλοι του ΕΦΚΑ κληρονομησαν και διαχειριζονται σκελετούς των παλιών ταμείων.Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕ_ ΙΚΑ) περιέγραψαν με μελανά χρώματα το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, το οποίο κατά τα άλλα ,μόνο στα χαρτιά έχει ενοποιηθεί και διαμαρτυρήθηκαν για αναξιοκρατικές τοποθετήσεις. «Οσοι υπηρετούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν κίνητρο έστω τα έξοδά τους» τόνισαν οι εργαζόμενοι, ζητώντας επίσης να δοθεί μπόνους για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων.
 Στο μεταξύ από την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 ξεκινά επίσης, η καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου 2019, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.Ειδικότερα:

-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019.

-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019.

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019.

-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Νοεμβσρίου 2019.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

-Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις